class="">Culoarele pline de culoare ale teatrului: George Banu, Rainer Werner Fassbinder şi Răzvan Mazilu

Culoarele pline de culoare ale teatrului: George Banu, Rainer Werner Fassbinder şi Răzvan Mazilu

22 octombrie

11:00, ARCUB, Hanul Gabroveni,  Sala Arcelor

       16.00, Librăria Humanitas, Cişmigiu

20.30, Teatrul Excelsior

ARCUB, Hanul Gabroveni,  Sala Arcelor, 11:00

Uşa, o geografie intimă de George Banu
Editura Nemira, Bucureşti, 2017

Librăria Humanitas, Cişmigiu, 16:00
Lacrimile amare ale Petrei von Kant
(trei piese de teatru şi un scenariu de film)
de Rainer Werner Fassbinder

Coordonator colecţie: Victor Scoradeţ
Editura EuroPress, Bucureşti, 2017

Teatrul Excelsior, 20:30
(după spectacolul Our Ladies of perpetual Succour)
Răzvan Mazilu. De la dans la musical 
de Sanda Vişan
Editura Nemira, Bucureşti, 2017

Duminică, 22 octombrie, de la ora 11.00, la ARCUB, Hanul Gabroveni, Sala Arcelor, editura Nemira lansează în prezenţa autorului, volumul apărut în colecția Yorick de arte ale spectacolului – Ușa, o geografie intimă, de George Banu, tradus în româneşte de Anca Măniuţiu.

Despre carte vor vorbi: Marina Constantinescu, Anca Măniuțiu, Simona Sora, Mihai Măniuțiu, Călin Stegerean, Monica Andronescu.

George Banu examinează ușa analizând gesturi cotidiene și existența comunitară, fără a sacrifica dimensiunea ei simbolică. El dezvăluie atracția artiștilor nordici pentru interioare închise, strict ordonate, sau iubirea artiștilor mediteraneeni pentru încăperi tangente grădinilor și pădurilor. Ușa poartă amprenta unei culturi.

Închisă, deschisă sau întredeschisă, ușa este un reper pentru o geografie intimă. Pictura și teatrul îi acordă un loc privilegiat, revelându-i poetica. Dincolo de funcția cartografică, ușa dezvăluie relația noastră cu interiorul și exteriorul. Dar, spunea Maeterlinck, „lumea nu se oprește în pragul ușilor“.

O descoperim la mari pictori și la autori celebri, la Rembrandt și Velázquez, la Strindberg și Kafka. Se detașează însă și creatori inediți ce semnează adevărate poeme vizuale: Pieter de Hooch, Hammershøi, Antoni Taulé… La niciunul dintre ei, ușa nu este tăcută… După exploatarea acestei subtile geografii intime, pentru noi ea capătă un sens nebănuit și devine elocventă poetic.

De la ora 16.00, la Librăria Humanitas, Cişmigiu, lansăm volumul Lacrimile amare ale Petrei von Kant

(trei piese de teatru şi un scenariu de film) semnate de celebrul și apreciatul regizor de film Rainer Werner Fassbinder,  în traducerea lui Victor Scoradeţ la editura EuroPress.

Evenimentul va prilejui întâlnirea cu texte dramatice valoroase ale unuia dintre cei mai importanți creatori de cinematografie ai secolului al XX-lea care a devenit, în timp, și unul dintre cei mai jucați dramaturgi din Germania.

Vă așteptăm, așadar, să descoperiți teatrul lui Rainer Werner Fassbinder, acest „monstru uman și geniu estetic, care s-a simțit acasă numai în operele sale”.

Despre carte şi despre autor vor povesti: Cristina Corciovescu, Doru Mareş, Miruna Runcan, şi Victor Scoradeţ.

La ora 20.30  Teatrul Excelsior, imediat după spectacolul Fecioarel noastre grabnic ajutătoare, lansăm volumul „Răzvan Mazilu. De la dans la musical” , apărut la editura Nemira.

La lansare va vorbi chiar autoarea cărții, Sanda Vișan, care va aduce în prim-plan figura complexă și completă a acestui creator total care este Răzvan Mazilu. Volum de interviuri, confesiuni personale și impresii ale altor artiști care au colaborat cu coregraful a cărui personalitate este evocată, „Răzvan Mazilu. De la dans la musical” se constituie într-o experiență unică și inedită pentru toți iubitorii de teatru și permite intrarea în culisele unei lumi fascinante, aceea a dansului și a artei scenice, în general.

VEZI ALTE EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI