class="">Lepage, Mironov și un „Hamlet / Collage” miraculos

Lepage, Mironov și un „Hamlet / Collage” miraculos

Douăsprezece personaje din piesa shakespeariană „Hamlet” sunt redate pe scenă de un singur actor – rusul Evgeny (Evgheni) Mironov. Artizanul montării este canadianul Robert Lepage.

 

18 octombrie 2017,  Stiri

Publicul are marea șansă de a vedea chiar în prima zi a Festivalului Național de Teatru (TNB, Sala Mare, ora 20:00) spectacolul „Hamlet / Collage”, zidit pe un concept ce a luat naștere după ce au reflectat, au dialogat asupra acestei nemuritoare piese și asupra a ceea ce doreau să facă cei doi piloni de rezistență ai teatrului mondial, Mironov – un maestru al transformărilor și Lepage – cel considerat un geniu al teatrului contemporan. Au riscat, aventurându-se într-o încercare de a-i da interpretare acestei tragedii cu ajutorul celor mai noi mijloace tehnologice care se pot găsi în teatru, lăsând să ia naștere o „fantezie scenică” umplută cu transformări și cu cele mai moderne „minuni teatrale”. E un spectacol despre ființa umană, un spectacol care abordează foarte subtil câteva teme din piesa lui Shakespeare și care i s-au părut foarte interesante regizorului, printre acestea numărându-se spionajul, incestul, nebunia.

Spectacolul e plasat în anii ’60 ai secolului trecut. Lepage spune că pentru el acești ani sunt foarte apropiați de teme din „Hamlet” și, cu toate că piesa e scrisă cu mult timp în urmă, este vorba de o poveste romantică; stilul romantic e bine accentuat și domină toate celelalte stiluri. „Dar pentru mine, anii ’60 reprezintă perioada postromantismului, de aceea ne-am străduit să stilizăm conform acestor ani”, susține marele creator.

Acest prim spectacol realizat la Moscova de Robert Lepage a fost început în Canada, la Québec – acolo unde trăiește omul-orchestră, și terminat în capitala Rusiei, la Teatrul de Stat al Națiunilor, al cărui director artistic este actorul Evgeny Mironov.

Spectacolul e construit într-un cub, pentru că regizorul este tot mai interesat de spațiul în care se desfășoară acțiunea pe scenă. El spune că în secolul XXI trebuie să schimbi ceva, dacă vrei ca publicul să fie atras de teatru.

Într-un interviu pentru Agenția RIA Novosti, Lepage spunea că Mironov, care joacă toate rolurile, poate face absolut totul, de aceea este pentru acest spectacol actorul ideal și prin intermediul căruia el, Lepage, a putut să prezinte toate personajele piesei. Dar în spatele montării e o echipă mare.

Hamlet / Collage nu e creația lui Lepage, a lui Mironov, dar e a întregii echipe de creație, implicată în acest spectacol. Am invitat și shakespearologi de la Universitatea Cambridge, care ne-au ajutat să înțelegem anumite lucruri. A fost o muncă asiduă bazată pe analiză.”

Robert Lepage

Lepage mărturisea că în urma acestei colaborări cu Mironov el s-a format ca regizor, căci timp îndelungat era alergic la numele Stanislavski, la metoda Stanislavski. Însă după „Hamlet / Collage” și-a dat seama că în Vest această metodă era interpretată greșit. Lucrul la spectacol cu Mironov i-a arătat cât de prețioasă, cât de teatrală și de modernă este această metodă. Mironov l-a „împăcat” pe Lepage cu metoda lui Stanislavski, pe care legendarul regizor o vede acum altfel.

„Colaborarea cu Mironov a fost foarte importantă pentru mine. Între altele, mie și lui ne place «jocul» și e păcat că în secolul XX și de acum în secolul XXI s-a șters această noțiune din limbajul teatral. Doar «jocul» e cel mai important în teatru”, mărturisea Robert Lepage, cel care spunea odată că pentru el teatrul e aidoma unei pietre prețioase pe care trebuie să o privești din toate părțile și să admiri șlefuirea ei.

În opinia lui Lepage, Hamlet trebuie să fie jucat de un actor înzestrat cu toate calitățile intelectuale și o asemenea paletă Mironov o deține. Și s-a întâmplat că „rolul și-a găsit actorul”.

Acest actor de 50 de ani a realizat roluri memorabile, jucând în spectacole regizate de Peter Stein, Robert Wilson, Declan Donnellan, Oleg Tabacov, Oleg Efremov, Valeri Fokin, Eimuntas Nekrošius, Kirill Serebrennikov, Alvis Hermanis etc. A fost și Treplev în „Pescărușul”, și Ivan Karamazov în „Karamazovii și Iadul”, și Caligula în piesa omonimă, și Figaro în „Figaro. Evenimentul unei zile”, și Lopahin în „Livada de vișini” (după premiera cu acest spectacol, în 2003, mulți critici l-au catalogat drept actorul nr.1 al teatrului din Rusia), și Grișa în „Boris Godunov”, și Povestitorul în „Poveștile lui Pușkin”, precum și alte zece personaje într-un singur spectacol – „Povestirile lui Șukșin”, dar și Ivanov în spectacolul cu același nume. Este importantă și filmografia lui Mironov. Numai în 2017 a jucat în șapte filme și seriale, printre care „Maiakovski”, „Demonul revoluției” – „Memorandumul lui Parvus” (rolul Lenin) sau multdiscutatul lungmetraj „Matilda”.

A primit multe distincții, printre care și Premiul de Stat al Rusiei de două ori – în 1995 și 2010.

Robert Lepage este, fără îndoială, cel mai cunoscut regizor canadian. E și actor, și dramaturg, și scenarist de succes. Spectacolele sale au fost văzute pe multe scene ale lumii, aducându-i recunoașterea mondială. În România vine pentru prima data, fiind invitatul FNT.

Click pe imagine pentru a vedea mai multe detalii despre spectacolul „Hamlet / Collage”

Foto: Sergey Petrov