class="">LITERNET / À la recherche du Beclean perdu – Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte la FNT, 2017

LITERNET / À la recherche du Beclean perdu – Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte la FNT, 2017

Un bloc ca toate blocurile. Întâmplător, primul bloc construit vreodată în Beclean. Un orăşel de puţin peste 10.000 de locuitori. În care s-a născut Radu Afrim. În care omul Radu Afrim se întoarce anual şi în care regizorul s-a întors după 48 de ani. Devenind şi dramaturg. Auto-ficţional. Al celui mai cald, îmbietor, accesibil, blând-nostalgic spectacol afrimian de pe piaţă.

23 octombrie 2017,  Articole din presă

Retromadár blokknak csapódik és forró aszfaltra zuhan / Pasărea retro se loveşte de bloc şi cade pe asfaltul fierbinte e genul de întâmplare pentru care s-a inventat, de pildă, Sala Mare a TNB-ului. Doar că el s-a jucat acolo doar o singură dată, cu ocazia unicei (de ce?) reprezentanţii din cadrul FNT 2017. În rest, e de aplaudat la Târgu-Mureş, acolo unde e casa excelentei trupe a companiei Tompa Miklós din cadrul Naţionalului local.

Amarcord-ul afrimian e plasat în anii ’70, într-un orăşel ultra-industralizat din Transilvania, populat de români, maghiari, ţigani, tineri, bătrâni, pionieri, muncitori, casnice, securişti, pictoriţe, mame cu mulţi copii, femei singure, părăsite de soţi, femei singure, sărind din amant în amant, bunici cu nepoţi înfiaţi, soţii ignorate de soţ, soţii adorate de soţ, adolescente iubind acelaşi băiat.

Citiți articolul integral pe LITERNET