class="">Lucrări de artă și obiecte de valoare la licitația „Dăruind vei dobândi”

Lucrări de artă și obiecte de valoare la licitația „Dăruind vei dobândi”

În organizarea Festivalului Naţional de Teatru a avut loc sâmbătă, 28 octombrie, la Galeriile Artmark, licitația „Dăruind vei dobândi”, eveniment pe care FNT l-a inițiat cu patru ani în urmă, în scop caritabil, banii obținuți fiind donați pentru programul UNITER „Artiștii pentru artiști”.

28 octombrie 2017,  Stiri

Au fost oferite spre vânzare 64 de loturi, care au întrunit tot atâtea lucrări de artă, obiecte personale, artefacte, reprezentând mărturii ale activităţii teatrale. Lucrările au fost donate fie de artiști, fie de familiile acestora, fie de prieteni, fie de simpli iubitori de teatru.

Înainte de a începe licitația, directorul artistic al FNT, Marina Constantinescu, a ținut să remarce că anul acesta a crescut numărul celor care au donat, că sunt lucrări extraordinare la licitația de acum. „Organizăm această licitație pentru artiștii mai puțin norocoși ca noi. În acești patru ani am învățat și noi multe lucruri și mulțumim Artmark-ului pentru că ne-au acceptat și au acceptat să ne inițieze într-un lucru în care bineînțeles că nu ne pricepem. De aceea și apelăm la cei mai buni profesioniști de pe piață. Am învățat despre ceea ce merge mai bine pe piață. Cu cât suntem mai generoși cu atât mai mulți colegi de-ai noștri vor avea șansa fie a vindecării, fie a ameliorării unor boli. Lucrările de anul acesta arată generozitatea artiștilor care le-au dăruit. Totul e să sprijinim gestul lor cu gestul de a cumpăra, de a licita cum putem noi mai bine ca să putem face bine”, a spus directorul FNT.

Cei prezenți, fizic și online, la licitație au avut ocazia să-și cumpere lucrări de valoare și obiecte care au încărcătură emoțională, pentru că unele au aparținut unor mari artiști, altele amintesc de spectacole memorabile create de-a lungul anilor de mari oameni de teatru, altele vorbesc de opera unor mari scenografi ai teatrului și filmului românesc.

Astfel, frumoasa colecție din 64 de lucrări și obiecte a reunit, în una din sălile Palatul Cesianu-Racoviţă (sediul Artmark), schiţe de decor și de  costum din spectacole memorabile, realizate de-a lungul anilor în teatru, lucrări de grafică, de pictură, dar și fotografii rare, accesorii etc.

S-au cumpărat lucrări de artă – picturi, desene, schițe de decor și de costum – realizate de artiști precum Florin Ciubotaru, Daniel Răduță, Helmut Stürmer, Dragoș Buhagiar, Lia Manțoc, Clara Labancz, Puiu Antemir, Cristian Niculescu, Bogdana Maria Daradici, Liliana Cenean, Nina Brumușilă etc. S-au cumpărat, de asemenea, un evantai ce a aparținut Luciei Sturdza Bulandra, donat de Ioana Pavelescu, un ansamblu pentru șemineu, format din vătrai, lopățică și clește, provenit din colecția Silviei Popovici, donat pentru licitație de fiica marei actrițe, Ruxandra Onofrei, un baston cu claxon și sticlă de rachiu donat de Dorina Lazăr, o mașină de scris Olivetti 315 (1975), donată de Coca Bloos, care, înainte de a deveni actriță, a fost jurnalist, scriindu-și articolele la această mașină, dar și o carte rară – „Grands Écrivains de la France – Molière” (Editura Hachette, 1927, cu semnătura lui Haig Acterian, obiect donat de Eugenia Vodă. Emoția și-a spus cuvântul și la impactul vizual cu o serie de fotografii, reprezentând mari artiști în mari spectacole ale vremii sau artiști surprinși în clipe ce vor dăinui amintirilor.

Impresionant a fost momentul când a licitat și o fetiță, care și-a dorit o colecție din șase reviste Pif Gadget (1976), donate de scenografa Anca Pâslaru. Una dintre cele mai râvnite lucrări a fost o frumoasă schiță de decor la spectacolul „Oblomov” de Goncearov, regia Alexandru Tocilescu, dăruită de apreciatul scenograf Dragoș Buhagiar și care a fost cumpărată cu 1.000 de euro.

Au avut o influență mare asupra celor veniți la licitație și comentariile Marinei Constantinescu, căci a știut cum să influențeze cumpărătorul cu frumoase amintiri despre un artist sau altul, cu povești despre spectacolele la care s-au făcut schițe de decor și de costume, despre regizori, despre actori, despre toți acei care sunt legați, într-un fel sau altul, de lucrările prezentate.

S-au anunțat, la licitație, și donații făcute în bani de Adina Popescu și Oana Anagnoste. O sumă de bani a venit și din partea unei persoane anonime.

De notat că acele obiecte și lucrări necumpărate au rămas la Artmark și oricând pot fi vândute. Așa că, într-un fel, licitația „rămâne deschisă”.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la licitație. Foto: Lucian Muntean