class="">„Polina” – Proiecție de film și conferință de presă. Angelin Preljocaj și Juliette Binoche, în România

„Polina” – Proiecție de film și conferință de presă. Angelin Preljocaj și Juliette Binoche, în România

Festivalul Naţional de Teatru propune, în penultima zi a ediţiei a 27-a, un eveniment special: proiecţia filmului „Polina / Polina – danser sa vie” o producţie franceză realizată în 2016 de Angelin Preljocaj şi Valérie Müller, bazată pe romanul grafic „Polina” scris de Bastien Vivès.

 

 

24 octombrie 2017,  Comunicate de presă FNT, Stiri

Premiera mondială a avut loc în cadrul celei de-a 73-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Veneţia şi s-a bucurat de participarea balerinei Anastasia Shevtsova şi de aportul actorilor Juliette Binoche şi Niels Schneider.

Filmul spune povestea unei tinere balerine din Rusia, care pleacă în Franţa pentru a-şi urma visul. Iată un scurt sinopsis:

Moscova, începutul anilor ’90. Polina are opt ani şi dă dovadă de talent la balet. În ciuda condiţiei sociale precare, e admisă la şcoala profesorului Bojinsky, ai cărui balerini desăvârşiţi ajung la Bolshoi. Conştient de talentul ei, profesorul o face să dea totul şi, la doar 18 ani, Polina e acceptată la prestigiosul teatru. Aici îl cunoaşte pe Adrien, un şarmant balerin din Franţa. El o va face să descopere nu doar dragostea, ci şi o nouă formă de dans, mai contemporană şi expresivă, o formă de dans care îi va schimba viaţa o dată pentru totdeauna.

Pelicula marchează debutul în lungmetraj al celebrului coregraf Angelin Preljocaj, care mărturisea în legătură cu resorturile ce l-au determinat să iniţieze acest proiect cinematografic: „M-a interesat foarte tare drumul ei. Felul cum fragilitatea şi slăbiciunile unui om pot deveni o trambulină pentru creativitate şi succes. De când am început să dansez, am văzut o mulţime de dansatori. Unii foarte talentaţi, alţii mai puţin. Se pare că aceia foarte talentaţi nu au mereu cariere strălucitoare. Unii uimesc de-a dreptul, apoi flacăra lor se stinge – este valabil atât pentru dansatori, cât şi pentru coregrafi. Unii actori îşi iau puterea din longevitate, încăpăţânare şi anduranţă. Când a apărut romanul grafic, mi s-a părut foarte realist din acest punct de vedere“.

La rândul său Valérie Müller, co-regizoare al filmului, referindu-se la adaptarea romanului grafic care stă la baza scenariului „Polina – danser sa vie”: „Dincolo de arta grafică minunată, ceea ce mi s-a părut fabulos la romanul grafic al lui Bastien Vivès a fost faptul că a evitat complet clişeele pe care le întâlnim de obicei în poveştile despre dansatori faimoşi, mai mereu victime anorexice ale rivalităţii şi competiţiei. De exemplu, suntem în mijlocul unor tineri care muncesc şi se lovesc de probleme morale şi fizice. Îi vedem trăind şi distrându-se. E ceva foarte real”.

Cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru prilejuieşte întâlnirea cu publicul şi presa a trei dintre creatorii acestui eveniment cinematografic: proiecţia filmului „Polina / Polina – danser sa vie” va avea loc în prezenţa regizorilor Valérie Müller şi Angelin Preljocaj şi a actriţei Juliette Binoche.

Iată programul desfăşurării evenimentelor de duminică, 29 octombrie, în spaţiile Institutului Francez din Bucureşti:

Ora 13.30 – Proiecţie pentru presă – la cinematograful Elvire Popesco;

Ora 16.00 – Proiecţie specială în cadrul FNT 2017 – dedicată publicului – la cinematograful Elvire Popesco;

Ora 18.00 – Conferinţă de presă cu participarea actriţei Juliette Binoche şi a regizorilor Angelin Preljocaj şi Valérie Müller, moderată de Marina Constantinescu (în Atrium-ul Institutului Francez)

Jurnaliștii care doresc sa participe la proiecția de film de la ora 13.30 și la conferința dedicată presei, sunt rugați să se înscrie la adresa [email protected], până vineri, 27 octombrie.

Vă aşteptăm în Festival !

Click pe afiș pentru a afla mai multe detalii despre proiecția de film