class="">Prezentarea unui proiect de excepție: G53, PRIMUL TEATRU CONSTRUIT ÎMPREUNĂ

Prezentarea unui proiect de excepție: G53, PRIMUL TEATRU CONSTRUIT ÎMPREUNĂ

Printre evenimentele celei de-a 27-a ediții a FNT s-a numărat și prezentarea unui proiect teatral deosebit. În prezența Aurei Corbeanu, directorul executiv al FNT, și a Marinei Constantinescu, directorul artistic și selecționerul unic al FNT, regizoarea Chris Simion-Mercurian și arhitectul Codrin Tritescu au vorbit despre ce își propune și cum s-a născut și crește ceea ce va deveni primul teatru privat construit de la zero în ultimii 70 de ani.

25 octombrie 2017,  Stiri

Un loc special, care va genera un teatru special – așa a prezentat arhitectul Codrin Tritescu acest proiect. Numele teatrului și al Asociației care îl construiește, Grivița 53 (și din care fac parte regizoarea și arhitectul prezenți la eveniment), derivă din adresa acestui spațiu, Calea Griviței nr 53, un loc aflat în mijlocul unui cartier care, în prima jumătate a secolului XX, a fost o importantă zonă culturală a Capitalei. Anul trecut, regizoarea Chris Simion-Mercurian a vândut casa bunicii sale, iar cu banii obținuți a cumpărat acest teren pentru G 53 – PRIMUL TEATRU CONSTRUIT ÎMPREUNĂ. Noul teatru va include, pe lângă spațiile necesare spectacolelor de teatru, și un spațiu pentru repetiții de exact aceleași dimensiuni ca și scena, o cafenea, precum și spații pentru evenimente conexe. Întregul proiect respectă în totalitate normele în vigoare.

Proiectul a fost distins în septembrie anul acesta cu un important premiul pentru arhitectură sustenabilă, Acknowledgement Prize 2017”, în cadrul Galei LafargeHolcim Awards de la Marsilia. Despre acest premiu, Chris Simion-Mercurian a spus că nici chiar echipa ce a înscris proiectul în competiție nu a realizat inițial că e vorba chiar de cea mai importantă competiție de arhitectură sustenabilă din lume. Proiectul a fost unul dintre cei 7 câștigători ai competiției, aleși dintre peste 5.000 de candidați înscriși din toată lumea.

Nu este o poveste despre orgolii, este un exercițiu de smerenie și despre nevoia de a reveni la o normalitate” a spus Chris Simion-Mercurian. ”M-au întrebat mulți dacă apariția acestui teatru nu a început să stârnească orgolii, individii… Dimpotrivă”. Regizoarea a adăugat că acest spațiu va fi deschis, o punte de legătură cu celelalte teatre.

Apreciind și încurajând acest proiect, Marina Constantinescu a amintit un alt exemplu celebru de teatru independent, astăzi de mare succes dar care inițial părea absolut imposibil de realizat: Acum 20 de ani absolut nimeni nu ar fi crezut că într-o pivniță, un spațiu impracticabil, va funcționa un teatru, Teatrul Act. A fost o construcție imposibilă, dar a ieșit un loc de o noblețe rară. Acolo s-au întâmplat spectacole fabuloase. Să fii un ctitor în zona asta a teatrului este un lucru extraordinar”.

În contul asociației s-au strâns, din aprilie până în prezent, 95.000 Eur, sumă ce provine din diferite donații, inclusiv din campania ”Cumpără o cărămidă”, campania de sms-uri derulată prin intermediul Radio Guerilla, dar și din diferite surse nelegate de lumea teatrală, cum ar fi Primăria sectorului 5 (deși teatrul nu se află pe raza acestui sector) sau fondurile strânse în urma unei competiții sportive. Persoanele sau instituțiile de orice fel care doresc să contribuie la această inițiativă extraordinară o pot face în continuare. Autorii proiectului speră ca teatrul G53 să fie funcțional începând de peste 3 ani. Mai multe informații despre acest proiect și despre modalitățile prin care puteți contribui la crearea acestui teatru, găsiți aici.

Foto: Nicu Vlăsceanu

Click pe imaginea de mai jos pentru mai multe informații despre eveniment.