
Spectacolul „O intervenție”, care se joacă pe 20 octombrie de la ora 20.00 și pe 21 octombrie de la ora 22.00 la Teatrul ACT, a fost una dintre revelațiile anului teatral și, firesc, a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru. Ne-a vorbit despre el regizorul Radu Iacoban (care s-a consacrat, totodată, atât ca actor, cât și ca dramaturg).
22 septembrie 2017, Stiri
articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Citește aici manifestul campaniei!
A aflat ceva Radu Iacoban montând “O intervenție”: “Am realizat că un spectacol bun nu se «prepară» după o rețetă standard și că, dacă ai în jur oameni dedicați și, cel mai important, profesioniști e posibil să-ți iasă. Totodată, am realizat că amestecul de prietenie și seriozitate între cei care muncesc la un spectacol este vital pentru realizarea unuia important”. Actrița Ana Ularu a primit, de altfel, pentru prestația din acest spectacol titlul de cea mai bună actriță în rol principal, la Gala UNITER.
Radu Iacoban nu agreează ideea că spectacolele de teatru învață. Ele – spune regizorul – ridică întrebări. Bun, și atunci ce întrebări ridică “O intervenție”? “O intervenție te privește direct în ochi și te întreabă dacă mai știi ce-i aia o prietenie”.
Artistul consideră că rolul social al spectacolului de teatru e mereu acut: “Spectacolul de teatru a fost, este și va fi mereu social pentru simplul motiv că se întâmplă acum. Cu actori, regizori, mașiniști, scenografi, tehnicieni de acum și cu spectatori la fel de acum. Pe durata spectacolului fie că vorbim de un context mai îndepărtat sau de unul cât se poate de actual, problemele devin «prezente» în ochii spectatorului, îl vizează în mod direct și îi pun întrebări legate de societatea în care trăiește acum. Ergo, teatrul e social”.
Radu Iacoban și struțocămila teatrală
Făcând demonstrația aceasta, Iacoban mai spune că “dacă organizatorii FNT ar comasa toate spectacolele festivalului pe 1 decembrie s-ar obține un efect mega civic”.
Pentru Radu Iacoban, un spectacol bun e acel spectacol care îl provoacă: “Să citesc mai mult, să văd mai mult, să caut mai mult, să îmi doresc să creez la rândul meu spectacole mai bune”.
Cât despre artiștii verticali, Radu Iacoban spune că n-a auzit expresia și, ca atare, nu se numără printre aceștia, și se amuză de sine mai ales în calitate de struțocămilă teatrală.
Ce va să zică aceasta? “Mie îmi place teatrul. Că îl fac într-un bar sau într-o sală de teatru ultra-dotată, mi-e totuna. Că scriu, că regizez sau că joc, așișderea”.
Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt
Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.
@ Foto: Adi Bulboacă