class="">Teatrul în educație și acțiune – când instrumentele artei teatrale produc efecte în sfera socială

Teatrul în educație și acțiune – când instrumentele artei teatrale produc efecte în sfera socială

Ieri a avut loc la ARCUB – Hanul Gabroveni conferința cu tema „3 Layers – Teatrul în educație și acțiune”, susținută de Eugen Păsareanu, lector universitar doctor al Universității de Arte din Târgu-Mureș, Maria Albert, lector universitar în cadrul aceleiași instituții de învățământ și Aura Corbeanu, vicepreședinte executiv al UNITER.

 

25 octombrie 2017,  Stiri

Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Arte din Târgu-Mureş și face parte din seria de manifestări din cadrul Festivalului Naţional de Teatru 2017.

Eugen Păsăreanu a definit teatrul aplicat ca fiind deținător al unor instrumente teatrale prin care arta scenei devine mai activă dincolo de sala de spectacol, contribuind la sfera socială. Teatrul aplicat se referă la un teatru educaţional şi la experimentarea unor metode teatrale de intervenţie socială (psihodrama, de exemplu, folosită ca metodă terapeutică de către psihologi).

Teatrului i se dislocă instrumentarul de creație pentru a fi folosit în pedagogie, psihologie, manifestări comunitare, dar rămâne în același timp un fenomen privit cu un anume grad de reverență, un fenomen căruia i se acordă credit în aria culturii și care se consolidează printr-un trecut sacral, un prezent activ din punct de vedere social și un continuum utopic măreției”, sunt cuvintele lui Eugen Păsăreanu, în descrierea cărții al cărei autor este, „De ce nu dispare teatrul”.

Pornind de la aceste premise teoretice, în colaborare cu Universitatea de Arte din Budapesta, prin susținerea profesoarei Julia Neudold, doctorand, de la Teatrul Örkény, coordonatoarea programului de tineret, în luna iulie a acestui an a avut loc un curs de vară de teatru aplicat, „Poveștile culturii din Târgu Mureș”, la Palatul Culturii din Târgu Mureș, cu participarea studenților.

„Programul a avut foarte mare succes și ne-am propus să dezvoltăm un masterat comun împreună cu Universitatea de Arte din Budapesta“, este obiectivul declarat al Mariei Albert.

Click pe imagine pentru a vedea o galerie foto de la conferință

Foto: Nicu Vlăsceanu