class="">Victor Rebengiuc, căruia îi este dedicată ediția 2017 a Festivalului Național de Teatru, decorat de Președintele Iohannis cu Ordinul „Steaua României“

Victor Rebengiuc, căruia îi este dedicată ediția 2017 a Festivalului Național de Teatru, decorat de Președintele Iohannis cu Ordinul „Steaua României“

Miercuri seara, primul eveniment al celei de-a 27-a ediții a Festivalului Național de Teatru a fost decorarea cu Ordinul Național „Steaua României“ în grad de Cavaler a actorului Victor Rebengiuc, într-o ceremonie desfășurată la Palatul Cotroceni. Președintele Klaus Iohannis i-a conferit această distincție marelui actor căruia îi este dedicată actuala ediție a FNT.

19 octombrie 2017,  Stiri

“De peste șase decenii, activitatea dvs. se împletește cu bucuriile și cu tristețile românilor, cu speranțele și cu aspirațiile românilor. (…) Prin personajele cărora le-ați dat viață ați fost și veți rămâne un artist devotat spiritului umanist, liber și tolerant. Ați dovedit în numeroase rânduri că vedeți și că apărați mai clar și mai bine ca mulți alții valorile pe care construim parcursul european al țării noastre. (…) Vă apropiați de un frumos jubileu, însă misiunea dumneavoastră în societatea românească și în lumea artei dramatice este departe de a se fi încheiat. Domnule Victor Rebengiuc, de 140 de ani, din anul Independenței României, deviza Ordinului Național «Steaua României» este «In Fide Salus» — «În credință este salvarea». Sunt cuvinte cum nu se poate mai potrivite pentru dumneavoastră, care v-ați dedicat viața unei nobile arte, având credința că, prin cultură, umanitatea își găsește salvarea în fața urii și a intoleranței”, a afirmat președintele Iohannis, la ceremonie, citat de Agerpres.

Șeful statului a amintit că Festivalul Național de Teatru este dedicat anul acesta actorului Victor Rebengiuc și are drept motto — “Teatrul schimbă lumea”, arătând că acest lucru exprimă într-un mod fericit încrederea în forța modelatoare a artei.

“Am acordat Înaltul Patronaj acestei ediții a Festivalului Național de Teatru pentru că vă sunt alături în crez!”, a precizat Iohannis. „În jurul lui, stimate domnule Victor Rebengiuc, ați strâns studenți și tineri actori, fiind răsplătit de recunoașterea criticii, dar mai ales de devotamentul unui public care vă iubește“.

Actorul Victor Rebengiuc i-a mulțumit președintelui Iohannis pentru distincție. El a arătat că, de-a lungul celor 61 de ani de carieră, sunt mulți oameni care au ajutat la cristalizarea acesteia, menționând profesorii Aura Buzescu și Lucia Sturdza Bulandra, regizorii Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Silviu Purcărete, Vlad Mugur, actorii Amza Pellea, Silvia Popovici, Gina Patrichi, Dumitru Rucăreanu, Sanda Toma.

“Sunt și ei în această decorație și vă mulțumesc și în numele lor”, a spus actorul.

La finalul ceremoniei, Victor Rebengiuc a propus un moment de reculegere în memoria actriței Olga Tudorache.

“Să ne gândim o clipă la o mare actriță pe care a avut-o teatrul românesc și pe care astăzi am pierdut-o, mă refer la Olga Tudorache”, a spus el.

Șeful statului i-a acordat actorului Victor Rebengiuc distincția în semn de “apreciere pentru remarcabilele interpretări artistice susținute în întreaga sa carieră actoricească, pe scenă și pe ecrane, în care și-a pus talentul, energia și inteligența pentru a da viață și frumusețe marilor roluri ale vremurilor sale, pentru dăruirea cu care a format generații întregi de actori, cărora le-a dedicat pasiunea și talentul său”, mai scrie Agerpres.

 

Foto & Video: Departamentul Comunicare Publică. Administrația Prezidențială