class="">Yuri Kordonsky despre Victor Rebengiuc: „E ca o piatră pentru ascuțit cuțite – te cizelează”

Yuri Kordonsky despre Victor Rebengiuc: „E ca o piatră pentru ascuțit cuțite – te cizelează”

Îi leagă o relație artistică și umană de nezdruncinat, din 2001 încoace. Au lucrat împreună, el – regizorul Yuri Kordonsky și el – actorul Victor Rebengiuc, câteva spectacole: „Unchiul Vanea” (Serebreakov), „Căsătoria” (Jevakin), „Inimă de câine” (Preobrajenski) sau „Marmură” (Publius). Despre ce înseamnă „întâlnirea Rebengiuc” ne-a vorbit Kordonsky:

26 octombrie 2017,  Stiri

„Există în viață întâlniri importante. Am avut și eu câteva până acum, care au determinat într-un fel raportul meu cu teatrul, atitudinea mea pentru această artă. Întâlniri care te schimbă, care îți arată cine ești. Și o astfel de întâlnire pentru mine este Victor Rebengiuc. E ca o piatră pentru ascuțit cuțite; te cizelează. Când lucrezi cu un asemenea om, depui efort, începi să înțelegi cum ești, te gândești dacă faci bine sau nu faci bine. El e ca «marmura care stresează». Am mai spus-o și o spun: Victor Rebengiuc este un actor uriaș, un talent uluitor, un maestru minunat. Sunt mulți oameni talentați – și mai tineri, și mai în vârstă, dar de la el înveți o cu totul altă lecție”.

Kordonsky mai spune ce e cu acest talent: „Când știi ce viață artistică are, îți pui o întrebare: ce face cu acest talent? Eu am cunoscut diversi oameni talentați, dar mulți au rămas în umbră, din diferite motive, fie că și-au băut talentul sau l-au pierdut de dragul banilor, al politicii… Cel de Sus îți dă un dar – talentul, dar mai departe depinde de tine cum vei avea grijă de el, căci talent e doar o mică parte, restul e muncă, efort. El este unul dintre acei oameni unici care toată viață au luptat ca să transforme talentul în măiestrie. Asta îmbină munca, onoarea, sinceritatea, curiozitatea”.

Și despre „minciună” amintește: „În munca de actor trebuie să înveți să nu minți. Și Victor este un exemplu foarte bun a ceea ce înseamnă cinstea unui actor, onoarea lui. Este actorul care nu minte nici pe scenă, nici în viață. Întotdeauna spune ceea ce crede. Și ca om, și ca actor. Uneori e foarte greu, noi ne-am obișnuit cu o anume diplomație: nu am vrea să jignim pe cineva, gândim într-un fel, dar facem altfel. El însă nu minte. Și asta e ca un duș rece. Nu pot să spun că a fost întotdeauna ușor la repetițiile noastre, au fost și zile grele, dar grele în sensul frumos”.

Creatorul vorbește și despre cum „aleargă” actorul: „Sunt foarte mulți artiști mari, talentați, care lucrează de parcă ar alerga pe o distanță de o sută de metri, dar de fapt teatrul e maraton. Dacă unii văd linia de final – se grăbesc să termine spectacolul, să-i uimească pe toți, să facă mult zgomot pentru a atrage atenția –, Victor Rebengiuc vede această linie de final după mulți ani. Multe din rolurile sale, dacă stai să le studiezi, sunt capodopere. Dar de fapt tot ce a realizat el – roluri nenumărate – reprezintă o singură lucrare. Și nu 50 sau 100 de bucăți de «proiecte». E o mare lucrare artistică. Fiecare rol e o bucățică din acest puzzle, în care este depusă o colosală muncă”.

Kordonsky spune că nu poți ajunge la măiestrie, dacă nu ai și o vastă cultură: „Victor este unul dintre cei mai civilizați, inteligenți actori pe care eu i-am cunoscut. Cu el e plăcut să discuți despre muzică, film, cărți. Fiecare rol al lui este luminat de cultura și cunoștințele sale temeinice. E ceva rar! Îi doresc sănătate, mulți ani, să aibă multă energie, căci restul el are! Sănătate! – ca să ne uimească încă de multe, multe ori”.

Ediția din 2017 a Festivalului Național de Teatru îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Intrați pe hashtagul #iloverebengiuc pentru a vedea și mai multe răspunsuri la întrebarea: ”De ce îl iubim pe Victor Rebengiuc?”

Foto: Biró István