class="">Hoții

Hoții

9 noiembrie | 22:00 – www.fnt.ro

VIZIONARE ÎNCHEIATĂ. Spectacolul a fost disponibil pentru vizionare de marți, 9 noiembrie, de la ora 22.00, până joi, 11 noiembrie, ora 22.00.

Când grijile financiare apasă existența fraților Frank şi Joe, o sumă consistentă de bani pare a fi salvarea. Pe termen scurt, ideea funcționează, însă problemele în familie, o educație precară, deriva existențială şi o mamă plecată prematur dintre cei vii nu se pot remedia atât de simplu. E nevoie de ceva în plus. Iar ajutorul oferit de Ray, un tânăr profesor afemeiat, bețiv şi imoral, e binevenit, dar şi acesta se luptă cu propriii demoni. Poate fi prietenia răspunsul la toate acestea? Dar prietenia adevărată există, de fapt?

VEZI EVENIMENTE DIN ACEEAȘI ZI

Autor: Conor McPherson

Distribuția:

Joe: Cristian Iorga

Ray: Theo Marton

Frank: Marius Turdeanu

Regia, traducerea textului și scenografia: Cristi Juncu

Teatrul Național Târgu-Mureș – Compania „Liviu Rebreanu”

Durata: 1 h 40 min

Vârsta recomandată: 16 +

În jargonul meseriei noastre, atunci când, în fața unui director de teatru, încerci să negociezi un buget rezonabil pentru spectacolul pe care urmează să-l montezi, folosești de obicei expresia „nu pot să-l fac cu trei scaune”. N-am avut intenția, montând Hoții, să validez expresia asta. Așa s-a întâmplat să iasă, cu trei scaune. N-am vrut nici să nu-i ridic niciodată pe cei trei actori de pe alea trei scaune. S-a întâmplat să nu fie necesar să se ridice. Dar m-am bucurat că s-a întâmplat așa. Pentru că am vrut să-mi infirm o temere, anume aceea că, în lumea asta din ce în ce mai saturată de tehnologie și din ce în ce mai lipsită de răbdare, genul ăsta de spectacol, bazat pe actori și pe text, pe care iubesc să-l fac, mai „ține”. Nu pot să spun că, după Hoții, temerea mi-a dispărut total, dar pot să spun că mi s-a diminuat considerabil: vreo zece ani mai „ține”, cred. Cam cât mai am până la pensie. ” –  Cristi Juncu

Textul lui Conor McPherson oferă o perspectivă tulburătoare asupra relațiilor umane și ne prezintă meandrele înșelătoare ale încrederii în semeni, dar şi apele tulburi ale maturizării într-o societate în care inocența şi onestitatea nu se numără printre valorile de căpătâi.

„Filmată cu o cameră fixă, într-un plan general, varianta online e una dintre cele mai agreabile de privit din multele pe care le-am urmărit în pandemie. Formatul scenic o avantajează, ai senzația că te afli față în față cu artiștii, anihilează ecranul. Actori și privitori suntem împreună în același timp, doar că în locuri diferite. Scena e animată în timp real, numai fotoliile sălii s-au dispersat acasă la fiecare privitor. O încântare acest spectacol, vi-l recomand!” –  Oltița Cîntec, Suplimentul de Cultură

Foto: Cristina Gânj (Bristena)