class="">Liliana Tomescu

Liliana Tomescu

Liliana Tomescu

de Marina Spalas, Sergiu Cioiu

Editura Tracus Arte, 2021

Preț: 39,99 ron

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: eintegral.ro (cu livrare oriunde în lume), elefant.ro, emag.ro, librarie.net, libris.ro, librariadelfin.ro

Din rețeaua Cărturești, Librarium, CLB (Librăriile Sadoveanu și Papirus), Libris, Sedcom, Librăria Eminescu

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Actriță a Teatrului Nottara din București timp de peste 30 de ani, Liliana Tomescu a reușit record peste record, multe imposibil de egalat. „Pygmalion” a avut circa 500 de reprezentații, „Ciocârlia” – 400, „Luna dezmoșteniților”, puțin peste 600, iar „Adio, Charlie!” s-a jucat de 870 de ori. În 1964 i s-a acordat titlul de „Artistă Emerită”, un alt record, fiind cea mai tânără actriță – la numai 35 d ani – care l-a primit vreodată.

Mă tot întrebam cum ar fi bine să construim această carte? Ca un InterViu, cum s-a mai făcut sau o poveste secvențială, cu intervenții ale unor oameni care au cunoscut-o și i-au putut apreciat spectacolele? Cu citate din cronicile vremii, cu mărturii din viața ce a dus-o, ca actriță, în doar 30 de ani de teatru, alături de câțiva actori și regizori excepționali. Prima viață, până la vârsta de 50 de ani, în România, și apoi, a doua viață, alături de Lucian, în ultimii 40 de ani petrecuți în Suedia?
Cum ar fi povestea vieții, așa cum ar povestit-o Liliana, prin viu grai, stând pe un șezlong, acum, când a împlinit 90 de ani și, are, încă, acea vigoare a spiritului, cu o memorie vie și o descriere precisă, din care nu lipsesc farmecul, sarea, piperul și metafora?

Sergiu Cioiu

Juca rasat, elegant, agresiv, învăluitor… Juca distins, fără sentimentalisme și zorzoane din recuzita interpretărilor obișnuite. Avea febra lucidității. Era avidă de nemurire prin jocul ei elegant. Iradia și provoca nuanțele unei viziuni interioare, construind cu minuție o armonie a contrariilor. Balansa victorios certitudinile. Liliana Tomescu era pe scenă o necunoscută taină a vieții… Senzuală până la echivoc și frison, fierbinte în imaginație, pofticioasă de sens interpretativ, marea actriță performa profund, limpede o magică înlănțuire de ambiguități. Avea în joc clar-obscurul unei bucurii neliniștitoare și o iluminare a singurătății. Corpul ei vorbea, se confesa, iubea și se oferea jocului. Și peste toată această tensiune în joc așeza cu luciditate umorul crud al înțelepciunii.

Ce bine ar fi să avem din nou în teatrul românesc o actriță cu inteligența sclipitoare și farmecul feminității Lilianei Tomescu!

Alexa Visarion