class="">Ludi

Ludi

Ludi de Alexander Hausvater

de Alexander Hausvater

Editura Integral, 2021

Preț: 29,99 ron

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: eintegral.ro (cu livrare oriunde în lume), elefant.ro, emag.ro, librarie.net, libris.ro, librariadelfin.ro

Din rețeaua Cărturești, Librarium, CLB (Librăriile Sadoveanu și Papirus), Libris, Sedcom, Librăria Eminescu

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Ludi este un personaj care nu poate fi caracterizat printr-un singur adjectiv. Cu atât mai mult cu cât, în urma unor experiențe traumatice, își schimbă atitudinea, trecând din postura de victimă în cea de călău și invers. Ludi, victima atâtor batjocuri și torturi, devine călăul unor victime mai ispititoare, iar Ludi, călăul altor neajutorați, devine victima unor călăi mai neîndurători.

Portretul personajului principal poate găsi unele similitudini în literatură, de la Quasimodo al lui Victor Hugo, până la Oberlus, iguana din romanul omonim al lui Alberto Vazquez-Figueroa. Un trup diform, purtând stigmatul unei nașteri nefericite, căutând zadarnic un spațiu protector al singurătății, chiar dacă sufletul îi este marcat de revolta nedreptăților batjocoritoare. Dar un suflet capabil de trăiri profunde, purtător al unei iubiri necondiționate, deși lipsite de speranță, pentru această nouă Esmeraldă care în roman poartă numele de Tilly.

Mesajul cărții este, însă, unul profund uman. Romanul acesta este o elegie a infirmităților de tot felul, produse de destin, dar mai ales de om, și care pot fi lecuite prin compasiune și devoțiune. Nu răzbunarea este soluția înlăturării nedreptăților, nu batjocorirea celor slabi este calea către putere, nu alungarea celor estropiați este șansa purificării umane. Ca un fel de nouă propoziție de pe Muntele fericirilor, în finalul cărții, Ludi se mântuiește ajutat de aripile păsărilor care, în scrierile sfinte, simbolizează Sfântul Duh.

Varujan Vosganian – LUDI de Alexander Hausvater – O carte a lecuirii
Prefață la romanul LUDI, Editura Integral, București, 2021

De la început ținem să precizăm că semnalăm astăzi o carte extraordinară, scrisă de un om cu totul deosebit, cu o putere de muncă ieșită din comun, cu o minte sclipitoare, plin de idei pe care știe să și le pună în practică aproape instantaneu, în teatru sau în scris, regizorul Alexander Hausvater.

…Un fel de basm care se transformă în parabolă, dar mai mult de atât. O imaginație debordantă. Un personaj iese din cartea în care e închis de scriitor, îl observă pe acesta și lumea din jur, dar îl lasă și pe scriitor să-și scrie cartea la care lucrează de aproape două decenii. Pe personaj îl cheamă Ludbert Keller, zis și Ludi, iar numele autorului este Edwin Gotsche. Și unul și altul au o viață aventuroasă, mai ales personajul, un tip mărunt, ghebos, strâmb, cu o mână mai mică, dar extrem de inteligent. O situație tragi-comică.

…Un roman extraordinar scris, cu cuvinte și expresii picturale de-a dreptul.

Stelian Țurlea, LUDI de Alexander Hausvater, Mediafax, București, 27.04.2021