class="">O istorie a circului

O istorie a circului

O istorie a circului

de Pascal Jacob

Traducător: Cristina-Maria Crăciun

Editura Centrul Cultural LUMINA, 2021

Preț: 50,00 ron

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: www.luminacultura.ro

Din rețeaua Cărturești sau de la punctul de vânzare de la Romexpo, (Pavilionul C3)

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Volumul „O istorie a circului” de Pascal Jacob, editat în condiții grafice deosebite, le propune cititorilor din România o călătorie unică într-un univers fascinant. Prima istorie a acestei arte publicată în țară noastră, lucrarea este o sinteză care urmărește evoluția unei lumi de o bogăție nebănuită, în permanentă mișcare și trasează liniile principale dintr-o istorie ilustrată spectaculos, pornind de la cele mai vechi forme și ajungând la formele contemporane. Afișe, desene, stampe, fotografii și alte surse iconografice dezvăluie câte ceva din secretele fiecărei discipline prezente sub marea cupolă și oferă o călătorie planetară în culori vii. Născută în Anglia, în 1769, și dezvoltată apoi în Franța, la început arta circului a îndrăgit în primul rând calul. La sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, dresajul a cunoscut epoca sa de aur, iar circul a trecut prin două etape esențiale: splendoarea germană și gigantismul american, motivat de dezvoltarea căilor ferate și, deci, de un timp prielnic circulației. Au urmat apoi revoluția din circul sovietic, forța evocatoare a teatrului acrobatic din China și reinventarea circului în școlile din Franța, Belgia și Canada.

În secolul XXI, o carte pentru toți cei dispuși să-și redescopere sufletul de copil, „O istorie a circului” de Pascal Jacob invită la reflecție despre sensurile artei în comunitate, precum și despre relația centru/margine într-un domeniu care caută neîncetat căi de a ajunge la comunități cât mai diverse și la cât mai mulți oameni.

Pascal Jacob este autorul a peste 30 de volume semnificative despre artele circului și istoria lor. Dintre lucrările sale, amintim: Le cirque. Du théâtre équestre aux arts de la piste; Le cirque, voyage vers les étoiles; Le cirque. Un art à la croisée des chemins; Paris en pistes, une histoire du cirque dans la ville lumière; Les nouveaux nez; Les clowns, Le jongleurs. Predă istoria circului la Sorbonne Université, la instituții precum National Center for Circus Arts și centre culturale din Montreal, Bruxelles și Chalons-en-Champagne. Este director artistic al Cirque Phénix de la Paris și al Festival Mondial du Cirque de demain. Îndrăgostit de circ, dar și de operă, cealaltă artă căreia i-a dedicat viața, este și și un colecționar neobosit de obiecte din lumea circului, din toate timpurile. Colecția Pascal Jacob, alcătuită din peste 5 000 de obiecte, printre care și numeroase cărți rare, care pot fi admirate la evenimente de profil.

„O istorie a circului” de Pascal Jacob face parte din Seria Artes Mundi realizată în cadrul proiectului BIBLIOTECA DE ARTE, inițiat de Centrul Cultural LUMINA.