class="">SOLARIS (vernisaj)

SOLARIS (vernisaj)

VERNISAJ 7 noiembrie | 16:00 – Muzeul Național de Artă al României, Sala Rotonda

(Program de vizitare: Miercuri – duminică 10:00 – 18:00)

Instalația multimedia este disponibilă pentru vizitare de miercuri, 10 noiembrie, până duminică, 14 noiembrie, în intervalul orar 10.00-18.00.

În cadrul programului aniversar Stanisław Lem 100 de ani de la naștere.

Solaris, cel mai cunoscut roman al scriitorului polonez Stanisław Lem, își păstrează spiritul vizionar la 60 de ani de la apariție (1961) și la aniversarea centenarului nașterii autorului.

VEZI MAI JOS O GALERIE FOTO DE LA VERNISAJ

Instrucțiuni de acces în aplicația AR:

  1. Scanati QR-ul.
  2. Descărcați și instalați aplicația AR Solaris.
  3. În cazul în care telefonul dumneavoastră vă semnalează potențiale amenințări de securitate, nu vă speriați! Aplicația este sigură, dar nu are un creator comercial recunoscut și avertismentele se generează automat.
  4. Asigurați-vă că aveți căștile conectate la telefonul mobil.
  5. Deschideți aplicația ținând ecranul telefonului în fața dumneavoastră (dacă sunteți în apartament, poziționați-vă central față de obiectele din cameră).
  6. Când imaginea s-a format pe ecranul dumneavoastră, aveți un buton în stânga sus de unde puteți dezactiva fundalul grafic și, astfel, veți vizualiza obiectele 3D direct în decorul real în care vă aflați.
  7. Explorați spațiul virtual mișcându-vă fizic prin spațiu. (Aveți acces la obiectele virtuale 360° în jurul lor.) Sunetul se va mișca și el odată cu dumneavoastră.

Dacă vă aflați  în Sala Rotonda a Muzeului Național de Artă, înainte să deschideți aplicația, poziționați-vă în centrul sălii și fixați cu camera foto a telefonului mobil, peretele din fața dumneavoastră 👇

Concept: Ilinca Stihi

Realizare: Vlad Ioachimescu

Storyboard: Valeriu Stihi

Sound design: Tom Brânduș

Curator: Oana Cristea Grigorescu

Producători: Societatea Română de Radiodifuziune și Institutul Polonez București, în parteneriat cu Muzeul Național de Artă al României

Foto credit: Marius Țoghină, Vlad Ioachimescu, Florin Ghioca

Relectura sonoră a regizoarei Ilinca Stihi, care semnează și adaptarea liberă a romanului, se conjugă cu instalația de realitate augmentată pe care o propunem în secțiunea Instalații vizuale a FNT31. În sala „Rotonda” a Muzeului Național de Artă al României, publicul e invitat să descopere o expoziție de realitate augmentată. Elemente grafice si sonore vor interacționa cu vizitatorul, având ca unic intermediar obiectul probabil cel mai apropiat omului modern: telefonul mobil. Realitatea augmentată va genera conceptul vizual şi sonor pe dispozitivul fiecărui vizitator, sala propriu-zisă a muzeului constituindu-se în comentariul istoric la noile limbaje. Instalația sintetizează atmosfera „solariană”, se vrea o copertă audio-vizuală a spectacolului sonor omonim produs de Teatrului Național Radiofonic în parteneriat cu Institutul Polonez București, cu premieră în secțiunea FNT Onair (8 noiembrie, ora 23.00, Radio România Cultural).

Instalația este prefațată de „Bestiarul lui Lem ilustrat de Mróz”, o expoziție cu desene realizate de artistul Daniel Mróz și curatoriată de prof. Janusz Górski de la Academia de Arte Frumoase din Gdańsk.