class="">Statuia vivantă

Statuia vivantă

Statuia vivantă

de Mihai Mălaimare

Editura RAO, 2021

Preț: 40,00 ron

Unde poate fi achiziționată:

Librării online: www.raobooks.com, elefant.ro, emag.ro, librarie.net, libris.ro, librariadelfin.ro

Din rețeaua Cărturești, Librarium

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

După mai bine de 12 ani de cercetări asidue în spaţiul statuii vivante, ne-am câştigat dreptul unor concluzii, iar această carte exact asta este, o încercare de sintetizare a lucrurilor descoperite de noi şi de creionare a viitorului acesteia, cel puţin aşa cum se vede din perspectiva noastră.

Mihai Mălaimare

Așadar, ce este o statuie vivantă?

În aparență răspunsul este cât se poate de simplu, este un actor care, costumat și machiat în așa fel încât să imite o statuie, este capabil să stea nemișcat mai mult timp încât publicul să poată fi indus în eroare. Este însă un răspuns incomplet căci nu ia în considerare arta acelui actor, antrenamentul său specific, capacitatea ieșită din comun de a interrelaționa cu publicul, de a improviza, rezistența călită în lungi și obositoare antrenamente și, nu în ultimă instanță, bucuria de a oferi publicului un subiect cât mai interesant de meditație, de descoperire, de întâlnire cu propria sa capacitate ludică.

Statuia vivantă este o formă super concentrată de teatru stradal, este clipa în care un actor trece examenul rampei și devine maestru. În periplul destul de aglomerat al deprinderii meșteșugului scenei se întâlnesc numeroase etape, una mai interesantă decât alta, fiecare în legătură strânsă cu toate cele de dinainte. Ei bine, statuia vivantă are același traseu, este un fel de ediție prescurtată a artei de a fi actor, sau, mai degrabă este demonstrația pe care un mare actor o poate face către eventualii săi discipoli. Statuia vivantă este semnătura de mare maestru pe care breasla o poate accepta din partea unui actor ajuns la limita posibilităților sale.