class="">Un CLICK și… 1000 de realități. New media în teatrul românesc

Un CLICK și… 1000 de realități. New media în teatrul românesc

Un CLICK și... 1000 de realități. New media în teatrul românesc

de Cristina Rusiecki

Asociația Entheos, 2020

Preț: 59,00 ron

Unde poate fi achiziționată: prin ordin de plată în contul Asociației Entheos, IBAN: RO06BRDE441SV35956454410, cu mențiunea „Pentru Un Click”. Vă rugam să specificați telefonul și adresa la care vreți să fie livrată cartea. Pentru alte localități în afară de București la preț se adaugă și taxa de curierat.

Apasă aici pentru a cumpăra cartea

Analizând aproape patruzeci de spectacole din ultimii cincisprezece ani, volumul Un CLICK și… 1000 de realități. New media în teatrul românesc de Cristina Rusiecki a fost conceput pe două direcții. Prima se referă la montările care tratează temele generate de explozia mijloacelor de comunicare din spațiul virtual, de mutațiile pe care acestea le provoacă în sensibilitatea contemporană și în percepția asupra lumii. Una dintre temele abordate este abundența comunicării online, a relațiilor create în mediul virtual între parteneri cu identități false. Care sunt rezultatele acestui tip de comunicare rapidă, necenzurată, în care fiecare participant îşi proiectează propriile reprezentări despre ceilalţi? În care, în lipsa apropierii fizice, emoţiile și reacțiile răzbat prin icon-uri neverificabile și zâmbete standard.

A doua direcție pe care se dezvoltă volumul își propune să analizeze modalitățile de utilizare a noilor media în teatrul românesc al ultimilor ani: videoproiecție, sunet digital, spațiu-instalație, lumini inteligente, teatru de obiecte, disco-silent, holograme etc. Volumul încearcă o analiză a funcțiilor semantice pe care aceste mijloace le-au câștigat, rând pe rând, în evoluția teatrului românesc din ultimii cincisprezece ani. Autoarea apelează, ori de câte ori s-a dovedit posibil, la punctele de vedere și la explicațiile unor artiști ce vehiculează în mod constant cu instrumentele amintite: regizorii Bobi Pricop, Carmen Lidia Vidu, Ana Mărgineanu, scenografii Andu Dumitrescu, Adrian Damian, Irina Moscu, Mihai Păcurar, dar și actorii care s-au confruntat cu mijloacele respective, ca Toma Dănilă, Diana Lazăr, Ada Galeș sau István Téglás.

Este binecunoscut faptul că pentru lumea teatrului și a spectatorilor de teatru imaginea are cel puțin o importanță egală cu a cuvântului. Suntem obișnuiți să extragem informațiile din imagini. Tipărit în condiții grafice bune, Un CLICK și… 1000 de realități. New media în teatrul românesc a fost conceput ca un volum-album color în care cuvântul are pondere aproximativ egală cu ilustrația. Volumul se încheie cu un index de spectacole și de creatori pentru a facilita accesul rapid la informația căutată de cei care cercetează o temă sau alta, un domeniu sau altul, un limbaj artistic sau altul.