class="">Alina Petrică: „Cred că un artist ar trebui să fie cea mai complexă formă geometrică și de viață”

Alina Petrică: „Cred că un artist ar trebui să fie cea mai complexă formă geometrică și de viață”

Karamazovii (de Horia Lovinescu și Dan Micu), în regia și adaptarea Nonei Ciobanu, reprezintă o altă premieră pe care Teatrul Mic a propus-o spectatorilor anul acesta. Una apreciată, prezentă, iată, în selecția Festivalului Național de Teatru. Actrița Alina Petrică (remarcată în rolul Lizei) ne-a vorbit despre ce înseamnă, astăzi, Karamazovii.

 

 

13 octombrie 2017,  Stiri

articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.roCitește aici manifestul campaniei!

Alina Petrică (28 de ani) este actriță angajată la Teatrul Mic, iar rolul din Karamazovii a fost al doilea din această proaspătă carieră de artist cu carte de muncă.

Dar cum a ajuns Alina să o joace pe Liza? „Nona Ciobanu a vrut să condimenteze ușor dramatizarea romanului lui Dostoievski, așa că i-a făcut loc personajului Liza, care apare ca o boare și se joacă (muzical) cu mințile celor doi frați Karamazov. Liza e ca o nălucă”.

Spectacolul Karamzovii, crede și Alina Petrică, ne propune o temă extrem de actuală (de fapt, care nu și-a pierdut niciodată actualitatea): dorința de putere (corelată cu, spune actrița, „cât de jos poate merge un om pentru ea”). Karamazovii ne vorbește despre adevăr și despre minciună și despre complexitatea ființei umane.

Cea mai complexă formă de viață

E o veste bună receptarea acestui spectacol, conchide Petrică: „Existența acestui spectacol arată că publicul vrea și subiecte mai complexe, care să îi dea bătăi de cap sau care să ofere, după, dezbateri fără sfârșit”.

Alina Petrică are încredere în forța teatrului de a schimba societatea, și nu de ieri, ci „de când lumea”. Cât despre dăruirea de care ar trebui să dea dovadă un artist în verticalitatea sa, Alina Petrică spune așa: „Cred că un artist ar trebui să fie cea mai complexă formă geometrică și de viață. Eu sunt în devenire. Și ce bine că nu cred că există vreun preaplin, pentru că o să cam fiu ocupată toată viața.”

O cunoștință, chiar de curând, când povesteam despre meseria mea, mi-a spus că teatrul scoate omul din casă pentru că omului îi place viața, iar pe scenă are ocazia să vadă cum trăiesc alți oameni. Ea vine la teatru pentru că are nevoie să fie mai aproape de oameni.”
Alina Petri
că, actriță

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Click pe imagine pentru a vedea mai multe detalii despre spectacolul ”Karamazovii”

Foto: Alex Gâlmeanu, Bogdan Catargiu