class="">Andrei Huțuleac: „Sunt un artist ca toți artiștii, care-și caută locul în secolul ăsta aglomerat”

Andrei Huțuleac: „Sunt un artist ca toți artiștii, care-și caută locul în secolul ăsta aglomerat”

Andrei Huțuleac ne va încânta în Festivalul Național de Teatru în spectacolul Amadeus”. Tânărul actor (26 de ani) a fost, de altfel, socotit cel mai bun actor într-un rol principal, la Gala UNITER din acest an, chiar pentru rolul din Amadeus”.

 

20 octombrie 2017,  Stiri

articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.roCitește aici manifestul campaniei!

Pentru Andrei Huțuleac, „Amadeus” e o provocare continuă: „un rol de compoziție greu de susținut, într-o poveste complexă, construită matematic, care te obligă la rigoare”.

Actorul (originar din Galați) nu își pune problema ce ar putea să învețe publicul spectator din acest spectacol. „Nu cred că teatrul trebuie să educe. Cel puțin nu în sensul în care ne referim acum la acest termen. Teatrul trebuie să convingă prin forța seducției. Nu prin arătat cu degetul la o situație sau la alta și spus: Așa da! sau Așa nu!.”

Andrei Huțuleac observă că teatrul din ziua de azi vrea să aibă o miză socială tot mai mare. Foarte bine!, spune Huțuleac, „orice face orice artist ca să poată dormi liniștit noaptea e binevenit și demn de înțeles”.

Nu îi plac spectacolele în care actorii îi ceartă pe spectatori că parchează pe locuri pentru handicapați.

Dar ajuns în acest punct, gălățeanul nuanțează: „Totuși, eu nu cred în rolul social care i se atribuie astăzi. Când nimeresc la un spectacol în care actorii de pe scenă mă ceartă pe mine, spectator, că parchez pe locuri pentru handicapați sau că angajez bone filipineze, mă crispez automat”.

Pe Andrei Huțuleac, Stanley Kubrick îl inspiră să fie implicat social, „în sensul în care îmi prezintă povești cu oameni, despre oameni și mă face să-mi doresc să fiu un om mai bun privindu-i filmele”.

Despre rolul FNT, spune: „Festivalului Național de Teatru  e un Festival Național de Teatru și atât. Trebuie să aducă spectacole bune, de peste tot din țară, și să le prezinte publicului bucureștean. Asta face, cu asta se ocupă. Nu trebuie să facă nimic mai mult.”

Actorul e un om foarte sensibil (el este și poet), când vede un spectacol de teatru bun se emoționează, pur și simplu: „Plec din sală cu o stare de efervescență în care îmi doresc să muncesc, să caut în continuare”.

Huțuleac nu e preocupat de întrebările care vin pe ruta „artist-cetățean angajat”. Iar în loc de încheiere ne lasă aceste cuvinte: „E doar opțiunea mea, evident, și nu încerc să o impun nimănui. Sunt un artist ca toți artiștii, cu bune și rele, care-și caută locul în secolul ăsta aglomerat.“

„Orice face orice artist ca să poată dormi liniștit noaptea e binevenit și demn de înțeles.”
Andrei Huțuleac, actor

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, coproducător Primăria Municipiului București prin ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București. Partener: Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt

Ediție desfășurată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Click pe imagine pentru a afla mai multe detalii despre spectacolul „Amadeus” de Peter Shaffer. Direcţia de scenă este semnată de Victor Ioan Frunză