class="">Eugen Jebeleanu, regizor / „Familii”: „Cred într-un manifest al acceptării, al diversității și al libertății de expresie…”

Eugen Jebeleanu, regizor / „Familii”: „Cred într-un manifest al acceptării, al diversității și al libertății de expresie…”

Spectacolul „Familii”, realizat la Sibiu – producție a Teatrului Național „Radu Stanca” și Universitatea „Lucian Blaga” (Facultatea de Litere şi Arte – Departamentul de Artă Teatrală), poate fi văzut în FNT cu două reprezentații pe data de 27 octombrie, la Teatrul Bulandra, Sala „Liviu Ciulei”, ora 18.00 și ora 21.00.

18 septembrie 2017,  Stiri

articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.roCitește aici manifestul campaniei!

Este un spectacol pe care Eugen Jebeleanu (text și regie) l-a făcut „din dorința de a aduce pe scenă un subiect de actualitate, care ne privește pe toți: propunerea poiectului de lege care prevede modificarea definiției familiei în Constituția României”.

Invitat să lucreze la Sibiu cu studenții școlii de teatru, Eugen Jebeleanu s-a gândit că cel mai bine ar fi să scrie el un text pentru ei, un text despre lumea care îi înconjoară, spre a le stârni conștiința civică dar și spre a pune în valoare calitățile fiecăruia, dincolo de ierarhizările de tip rol principal sau secundar, după cum ne-a mărturist regizorul. „Mi-am propus să creez o echipă, să formăm împreună o voce, creând o ficțiune care să trezească empatie, care să ajungă la un public eterogen. Spectacolul nu vrea să vină cu soluții sau să influențeze în vreun fel opinia spectatorului, ci doar să fie reflecția unor situații din viața cotidiană, în care suntem actori activi sau doar martori, astfel încât el să discearnă de unul singur”, a spus Jebeleanu.

”Mi-am dorit să fac un spectacol care să aibă o dimensiune documentară, ancorată în contextul actual al țării noastre, care să exploreze influența pe care politicul o are asupra intimului”. – Eugen Jebeleanu, regizor

Despre rolul său în societate, Eugen Jebeleanu spune: „Cred că rolul meu este acela de a pune întrebări, în primul rând. Sunt un om sensibil la chestiunile de societate, mă interesează să știu ce ne constrânge în lumea asta și îmi propun să explorez lumea din jur spre a înțelege cum funcționează gândirea colectivă. Fac teatru pentru că mă frământă ceva, pentru că mă nemulțumește ceva și pentru că îmi doresc să provoc spectatorul și actorul, astfel încât să iasă din zona de confort și din coconul său înecat în convingeri. Eu vorbesc despre oamenii ăștia de la margine, care sunt mult prea puțin prezenți pe scenele teatrelor și care nu își doresc să fie niște eroi. Cred într-un manifest al acceptării, al diversității și al libertății de expresie, și rolul meu este de a topi realitatea brută pentru a o livra spectatorilor, dându-le emoție și invitându-i la dialog”.

Tânărul creator Eugen Jebeleanu nu vorbește despre nemulțumirile sale, ci despre ce i-ar plăcea să se întâmple în România: „Mi-aș dori să existe mai mult teatru făcut dintr-o necesitate și nu atât concentrat pe estetică; mi-aș dori ca teatrul să ajungă și la publicul care nu are acces la cultură în mod regulat; mi-aș dori mai multă conexiune între teatru și învățământ, mai multe punți între educație și cultură; mi-aș dori mai multă mobilitate și mai multe programe bazate pe întâlniri între trupe, între regizori, între dramaturgi; mi-aș dori să existe centre de rezidență artistică pentru dramaturgi, companii și să se facă mai multe ateliere în care să existe un dialog european real; mi-aș dori ca oamenii de teatru în general să caute mai mult, să se reinventeze mereu, să aibă mai mult curaj, să fie mai generoși, să fie mai responsabili când fac arta din bani publici și să caute mai puțin succesul imediat, dat de vreun premiu”.

Cum luptă Eugen Jebeleanu cu mediocritatea? Iată ce răspunde: „Încerc să ascult mai mult ca să înțeleg de unde vine această mediocritate și să văd dacă pot interveni în vreun fel, astfel încât să provoc o dezbatere pe un subiect sau altul și să dezmorțesc măcar un pic creierele anesteziate cu (auto)suficiență. Mă lupt să păstrez un nivel de exigență în raport cu sine și cu lumea din jur, și încerc să fac prin spectacolele mele în așa fel încât publicul să aibă acces și la o analiză mai lucidă a lucrurilor decât cea propusă de mass-media”.

Ce face Eugen Jebeleanu pentru a fi auzit? Se bate! „Mă bat pentru vocea unei generații, cea din care fac parte, și de care azi nu se mai poate face abstracție, și care își dorește să fie mai unită; încerc să am o gândire mai mult pro decât contra”, susține el.

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro/fnt

Click pe imagine pentru a vedea mai multe detalii despre spectacolul ”Familii”

@ Foto: Mihaela Petre / Dragoș Dumitru