class="">Radu Apostol, regizor / „Familia fără zahăr“: „Adevărurile despre familie ajung mai ușor în inima oamenilor prin intermediul muzicii“

Radu Apostol, regizor / „Familia fără zahăr“: „Adevărurile despre familie ajung mai ușor în inima oamenilor prin intermediul muzicii“

Ediția din acest an a Festivalului Național de Teatru, care se va desfășura în perioada 20 -30 octombrie, conține multe spectacole de atitudine, cu subiecte ancorate în actualitate. Spectacolul “Familia Fără Zahăr”, în regia lui Radu Apostol, este unul dintre acestea.

13 septembrie 2017,  Stiri

articol din campania editorială #teatrulschimbalumea #fnt2017. Urmărește hashtagurile noastre pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.roCitește aici manifestul campaniei!

Spectacolul, care se joacă pe 25 octombrie, de la ora 22.00 la Teatrul Mic și pe 26 octombrie, de la ora 20.30, la Teatrul Mic, este rezultatul parteneriatului între Teatrul Mic și Centrul de Teatru Educațional Replika, în cadrul proiectului ”Laborator de Creație, Experiment și Cercetare. Teatrul Foarte Mic itinerant”. Regizorul Radu Apostol a primit invitația din partea conducerii Teatrului Mic și a pornit în această aventură repetând zi de zi, la Centrul Replika din strada Lânăriei 93-95, undeva în apropiere de stația de metrou Tineretului.

Mesajul pe care îl transmite spectacolul este acela că familia este diferită și e foarte bine să fie așa și să rămână așa. Nu poți modifica sau impune cuiva ce familie să-și facă și în ce familie să trăiască.

Regizorul Radu Apostol a pornit de la ideea creării unui spectacol muzical despre familia la români. Nu exista niciun text în acel moment. În toamna lui 2016, Centrul Replika a primit vizita lui John Clinton Eisner, unul dintre fondatorii The Lark Theatre din New York.

O întâlnire inspirațională

„John ne-a povestit foarte fascinat despre Hamilton, un muzical hip-hop despre fondarea Statelor Unite ale Americii. Ulterior, am căutat mai multe informații despre acest spectacol, iar zborul spre sudul Japoniei mi-a prilejuit posibilitatea de a asculta integral acest muzical (se găsea în playlistul oferit de compania de zbor). Revenind în țară, ne-am întâlnit la Centrul Replika și am decis ca propunerea noastră de spectacol pentru colaborarea cu Teatrul Mic să fie un spectacol muzical despre familia la români”, a precizat regizorul Radu Apostol.

Acesta și-a dorit să îmbine scriitura în vers alb a Mihaelei Michailov, bogată în metafore, candoare și fragilitate cu stilul cinic, caustic și plin umor al versurilor semnate de Bobi Dumitraș (trupa “Fără Zahăr”) și muzica semnată de Bobo Burlăcianu („Fără Zahăr”). “Cu Bobo mai lucrasem în ultimii ani, dar mi-a surâs ideea unui text de spectacol Mihaela Michailov featuring Fără Zahăr”, a adăugat Radu Apostol.

„Repetițiile la Centrul Replika s-au întâmplat într-un spațiu vital reflecțiilor asupra familiilor din care provenim, asupra familiilor pe care ni le-am făcut, asupra relațiilor din prezent. Inițial, în echipă au apărut rezerve despre stilul spectacolului, despre faptul că dimensiunea social-politică și educațională, direcție fundamentală a creațiilor dezvoltate la Centrul Replika, ar putea fi eclipsată de divertisment, de un stil de varieteu. Pe mine m-a ghidat un citat (îmi pare rău, dar nu mai știu autorul): La ușa inimii cuiva, nu trebuie să bați, trebuie doar să cânți!”, a punctat Radu Apostol.

Tema familiei, azi, un subiect care scindează

Tema familiei, mai ales în contextul actual, este un subiect care, în mod cert, antagonizează, separă, scindează.

“În acest context încărcat de manifestări extremiste, am întrezărit alături de întreaga echipă că adevărurile despre familie, pe care fiecare dintre noi, probabil, le căutăm, și-ar găsi drumul mai ușor către inima semenilor noștri prin intermediul muzicii, al unui spectacol muzical despre familia la români, în stilul Fără Zahăr”- Radu Apostol, regizor

Spectacolul, rezultat al colaborării dintre Teatrul Mic și Centrul Replika, reflectă direcțiile principale pe care, în urmă cu trei ani, s-a înființat Centrul Replika.

Misiunea Centrului de Teatru Educaţional Replika

Replika este un spaţiu interdisciplinar, dedicat îmbinării artelor într-un concept unitar, destinat colaborării dintre artiști profesioniști și comunități sau grupuri insuficient reprezentate şi care încurajează un teatru pentru un public tânăr şi implicat. Teatrul educaţional, arta participativă, artistul activist lucrând cu şi pentru comunitate sunt concepte vitale pentru fondatori.

Festivalul Național de Teatru, ajuns anul acesta la cea de-a 27-a ediție, are loc în perioada 20-30 octombrie 2017. Producătorii Festivalului Național de Teatru sunt UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București și Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București. FNT este un Proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și de Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Ediţia de anul acesta îi este dedicată marelui actor Victor Rebengiuc. Bilete la spectacole: www.mystage.ro

Click pe imagine pentru a vedea detalii despre spectacolul ”Familia fără zahăr”

@ Foto: Bogdan Catargiu