class="">10 întâmplări povestite de fotografa Brigitte Lacombe, în a doua zi a Festivalului Național de Teatru 2018

[lxa_breadcrumbs]

10 întâmplări povestite de fotografa Brigitte Lacombe, în a doua zi a Festivalului Național de Teatru 2018

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Evenimentul „În dialog cu Brigitte Lacombe” a adus-o în fața publicului pe cunoscuta fotografă Brigitte Lacombe, aflată în aceste zile la București, unde prezintă în cadrul Festivalului Național de Teatru expoziția „Lacombe: Theater/Cinema” de la ARCUB Gabroveni (Hub FNT).

[post_published],  [post_category]

În deschiderea conferinței susținută de Brigitte Lacombe la ARCUB Gabroveni, spațiul care găzduiește expoziția artistei din FNT 2018, Marina Constantinescu, directorul Festivalului, vorbea despre nebunia de a-ți face meseria până la capăt și de a-ți asuma destinul. Apreciată în întreaga lume, Brigitte Lacombe a semnat de-a lungul timpului imagini devenite legendare – portrete, reportaje, campanii publicitare, pictoriale de modă. La București a adus 40 de fotografii emblematice pentru întreaga sa carieră, care îi surprind pe Al Pacino, Martin Scorsese, Meryl Streep, Calvin Klein, Leonardo DiCaprio, Madonna, Joan Didion, Uma Thurman, Juliette Binoche și mulți, mulți alții. Brigitte Lacombe este, așa cum a ținut să sublinieze directorul FNT, „acceptată de zeci de ani în compania unor mari artiști”. „Iar cât vor sta aceste povești în cele trei săli ale ARCUB ne vom bucura să avem și noi un aer de New York”, adăuga Marina Constantinescu în încheierea scurtei sale prezentări făcute acestei mari fotografe franceze, stabilite la New York.

Brigitte Lacombe a început prin a mulțumi pentru ocazia de a fi prezentă în România. „Vă mulțumesc că m-ați primit la București, în acest spațiu atât de frumos”, a spus artista. Redăm mai jos ce a mai dezvăluit publicului în întâlnirea de sâmbătă.

  1. Din care aflăm că Lacombe a mai fost în România: „Am mai fost în România, dar nu la București, când regizorul Anthony Minghella a filmat „Cold Mountain“, am fost atunci în Transilvania. De atunci, din 2002, mereu am vrut să mă întorc, mai ales pentru că îmi plac teatrul și cinema-ul de aici.”
  2. Despre expoziția „Lacombe: Theater/Cinema”: „Sunt 40 de printuri, cel mai vechi este din 1975, când începeam să lucrez, și cred că este un Fellini, de la filmările pentru „Casanova”, la Cinecittà. Sunt fericită și recunoscătoare să fiu aici.”
  3. Despre Brâncuși (căruia în aceste zile a ținut să-i viziteze lucrările de la Târgu Jiu): „În Franța, unde m-am născut, Brâncuși este foarte apreciat; îi știu de mult lucrările, obișnuiam să merg la atelierul său de la Centre Pompidou.”
  4. Despre tehnologie: „Încă mai lucrez pe film, mai ales când e vorba de portrete realizate în studio. Dar folosesc și tehnologia digitală, pentru că trebuie să ții pasul cu vremurile, iar imaginile sunt mai ușor de editat.”
  5. Despre agenții: „Nu am făcut niciodată parte dintr-o agenție, îmi place să pot controla tot.”
  6. Despre galerii: „Nu am o galerie care să mă expună constant și ar trebui să mă ocup de asta, lucrările mele sunt mereu pe drumuri.”
  7. Despre lumea artiștilor: „Poate pentru că am început să-mi fac meseria atât de devreme, mai întâi cu filmul, apoi și cu teatrul, nu mă simt în niciun fel intimidată de această lume a artiștilor. Altcineva poate s-ar simți intimidat de o actriță ca Meryl Streep, dar eu o știu de pe când era foarte tânără și filma „Kramer vs. Kramer”, pentru care câștiga primul său Oscar…”
  8. Despre fascinația pentru film și teatru: „Sunt fascinată de film și de teatru, admir foarte mult actorii, e extraordinar ce fac, se arată vulnerabili, nu le e frică de ridicol, intră și ies tot timpul din personaje. Vorbesc despre marii actori. Ești într-o lume a excelenței și trebuie să dai tot ce ai mai bun.”
  9. Despre provocări: „E o mare provocare și când faci fotografii pentru teatru, și pentru film. Eu nu documentez ce vede camera de filmat, ci ce văd eu.”
  10. Despre vacanțe: „Nu îmi iau vacanță, ultima dată am făcut asta doar pentru că echipa mea (nu eu!) era foarte obosită și atunci a trebui să închid studioul. Dar eu am continuat să fotografiez și în vacanță.

Brigitte Lacombe a mai povestit (deși ne-a asigurat că nu se pricepe să spună povești!), în cadrul întâlnirii de la ARCUB, despre cum l-a fotografiat pe Barack Obama, prima dată înainte ca acesta să devină președinte, iar apoi de alte două ori în timp ce se afla la Casa Albă, despre cum nu și-a numărat niciodată fotografiile cu anumiți actori, de exemplu, cu Meryl Streep, pentru că nu îi plac numerele, despre cum artistul său preferat din România de acum este Cristian Mungiu, despre cum a lucrat cu Steven Spielberg sau cu Fellini, dar și despre cum lucrează la o carte de memorii care să includă întreaga sa activitate, pentru care arhivează tot – portrete, reportaje, reclame, modă. Acesta este proiectul său de acum – o carte de memorii în imagini. Evenimentul nu s-a încheiat înainte ca artista să facă o fotografie cu toți cei prezenți.

Vedeți aici mai multe fotografii de la eveniment.

Foto: Lucian Muntean