class="">18 actori din România la Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete

[lxa_breadcrumbs]

18 actori din România la Atelierul Cehov de la Sinaia, condus de regizorul Silviu Purcărete

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Astăzi debutează la Sinaia primul eveniment major al celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru: Atelierul Cehov, condus de regizorul Silviu Purcărete.

[post_published],  [post_category]

18 actori din România vor participa la Atelierul Cehov–Purcărete, care se va desfășura între 5 și 13 iulie în spațiile Centrului Cultural Carmen Silva și ale Cazinoului din Sinaia. Evenimentul este organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Anul acesta, Atelierul de teatru pe care deja obișnuim să îl organizăm în cadrul Festivalului va fi condus de un regizor de calibru precum Silviu Purcărete și va avea în centrul atenției arta lui Cehov, concentrată pe marginea piesei de teatru „Trei surori” și a câtorva fragmente din „Pescărușul”. Este întâlnirea unui mare regizor cu 18 actori care sunt deja nume ale teatrului românesc, artiști cu experiență care muncesc mult și sunt foarte la curent cu felul în care se face arta teatrului azi în lume, artiști foarte deschiși care au lucrat cu mulți regizori cunoscuți în teatre importante din București și din țară. De această dată vom putea să prezentăm în toamnă un film-document, realizat discret de un artist precum Alexandru Condurache, care va fi prezent la Sinaia și va încerca să surprindă momente ale acestui laborator de creație, respectând, însă, intimitatea unui astfel de lucru, în care credem foarte mult.” – Marina Constantinescu, director artistic şi selecţioner al FNT.

Cei 18 actori selecționați sunt: Irina Antonie, Cătălina Bălălău, Mădălina Ciotea, Silviu Debu, Andrei Elek, Ada Lupu, Conrad Mericoffer, Paula Niculiță, Alina Petrică, Liviu Pintileasa, Bianca Popescu, Dan Rădulescu, Gabriel Răuță, Ada Simionică, Rareș Florin Stoica, Sânziana Tarța, Istvan Teglaș și Ionuț Vișan.

Atelierele inițiate în cadrul Festivalului Național de Teatru de criticul Marina Constantinescu fac parte dintr-un amplu proiect de cercetare teatrală și au deja un statut valoric validat, de aceea e importantă păstrarea continuității și dezvoltării lor. Fiecare atelier este gândit în funcție de particularitatea artistului invitat, așadar poartă amprenta și exprimă personalitatea acestuia. Faptul că se desfășoară într-o perioadă scurtă de timp face ca fiecare moment să fie valorificat la maximum: se lucrează intens, într-un cantonament în care actorul reînvață să-și antreneze corpul, imaginația și creativitatea, să descopere noi lumi, să reinventeze spații.

Această muncă intensivă de 9 zile, alături de regizorul Silviu Purcărete, înseamnă Libertate, Spontaneitate, Energie, Prezență și va permite celor 18 actori participanți să-și îmbunătățească și să-și reîmprospăteze practica teatrală, învățând să exploreze – prin mijloace proprii – călătoria către Cehov.” – Cristina Nicu-Tudor și Zoe Bălan – coordonatoarele proiectului FNT Atelier Cehov-Purcărete, Sinaia 2018.

Despre artistul Silviu Purcărete:

Este regizor de teatru, operă, film, a fost profesor de regie, dar și director de instituții teatrale („Bulandra” – București, „Théâtre de l’Union” – Limoges-Franța).

Cariera sa artistică, începută în 1974, însumează 64 de montări de texte dramatice – de la teatru antic la teatru contemporan – pe prestigioase scene din 12 țări ale lumii, multe din spectacolele sale de teatru călătorind în turnee pe toate cele cinci continente.

A semnat regia a peste 20 de spectacole de operă pe scenele din Viena, Bonn, Essen, Nancy, Londra, Edinburgh, Cardiff, Buenos Aires, Budapesta, Cluj, Timișoara, sau la prestigioase festivaluri de gen, precum Pro Musica din Bremen-Germania, sau Glyndenbourne din Marea Britanie

De-a lungul prodigioasei sale cariere internaționale de peste patru decenii, Silviu Purcărete a fost recompensat cu numeroase premii la mari festivaluri din lume: Edinburgh, Montreal, Dublin, Ljubljana, Gdansk, Craiova și Sibiu; este deținătorul Golden Globe Peter Brook Prize și, de asemenea, unul din laureaţii Premiilor Academiei Române,

Este Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor al Republicii Franceze și Comandor al Ordinului „Steaua României”.

Silviu Purcărete este laureat al Premiului UNITER pentru întreaga activitate (Timișoara, 2017).

Atelierul Cehov-Purcărete este organizat de Festivalul Național de Teatru prin UNITER, fiind un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale.

Partener principal – BRD Groupe Société Générale.

Parteneri: Primăria Sinaia, Casino Sinaia și Centrul Cultural Carmen Sylva Sinaia

A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Producători: UNITER și ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București

Finanțatori: Ministerul Culturii și Identității Naționale și Primăria Municipiului București, în parteneriat cu Institutul Cultural Român

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Sponsor: Farmexim

18 actori și gândurile lor înainte de Atelierul Cehov – Purcărete

Extraordinar! Extraordinar! Ce lucruri ciudate se petrec astăzi! Și când te gândești că ieri totul părea atât de normal! Nu cumva, din întâmplare, în timpul nopții, m-am schimbat în ce sunt acum? Stai să mă gândesc! Oare eram aceeași azi dimineață când m-am trezit? Deși știa că îndată ce își va deschide ochii totul va reveni la realitatea obișnuită, Alice rămase acolo, cu ochii închiși și aproape că se închipui în Țara Minunilor.

„A fost, într-adevăr, un vis foarte ciudat!… Dar acum dă fuga acasă, la ceai! S-a făcut târziu, iar Alice se sculă în picioare și o tuli spre casă; și alergând, se tot gândea, pe bună dreptate, ce vis minunat avusese.” Lewis Carroll, Alice în Țara Minunilor

Sunt onorată și recunoscătoare! Vă mulțumesc pentru această șansă și abia aștept să începem!

 

Irina Antonie

 

În așteptarea atelierului, îmi văd de viață. Merg la teatru la repetiții, la prânz mă plimb cu bicicleta, seara stau la terasă. Am scos Pescărușul și Trei Surori din bibliotecă. Și mă gândesc să îmi cumpăr un geamantan nou, cel vechi nu mai are mâner și nici roți.

 

Cătălina Bălălău

 

Vestea că am să particip la un atelier susținut de domnul Silviu Purcărete a fost o surpriză la care visez de mulți ani. Este unul dintre regizorii mei preferați și l-am admirat cu mult înainte să dau la facultatea de teatru. Pentru mine acestă întâlnire este ca procesul în care o fotografie pe care ți-ai dorit-o de atâta timp începe să prindă contur. Sunt în camera roșie și abia aștept să văd ce o să fie!

 

Mădălina Ciotea

 

Mă bucur că am șansa de a participa la acest workshop și aștept cu interes să-l cunosc și să lucrez cu Silviu Purcărete. Sunt foarte curios să văd din interior modul în care lucrează cu actorii și perspectiva din care el abordează piesele lui Cehov.

 

Silviu Debu

 

Ideea de a participa activ la întâlnirea dintre lumea lui Cehov și cea a domnului Purcărete mi se pare mai mult decât incitantă. O oportunitate rară de a te pune în slujba coliziunii celor două lumi.

 

Andrei Elek

 

Abia aștept să lucrez cu domnul Silviu Purcărete. Îmi doresc asta de mult timp. Pe Cehov l-am tot citit și recitit, e unul dintre dramaturgii mei preferați, am vrut chiar să-ncep un doctorat acum doi ani, pregătisem totul, dar am omis faptul că trebuie să te și înscrii și la examen. Cu câteva zile înainte. N-am putut susține examenul, așadar am păstrat materialul la care lucrasem și mi-am promis că voi reveni asupra lui. Mă interesează piesele din care se va lucra, îmi plac personajele, îmi doresc să descopăr cum pot ele să existe acum, prin noi, cei care vom participa la atelier. Vreau să descopăr variante. Idei. Vreau să se-ntâmple niște întâlniri.

 

Ada Lupu

 

Tot ceea ce îmi doresc de la acest workshop s-a îndeplinit deja… Mă întâlnesc cu prieteni buni și descoperim un alt fel de teatru. Abia aștept!

 

Conrad Mericoffer

 

Întâlnirea cu Cehov mi-o doresc din facultate. Din păcate, n-a fost să fie și personajele visate atunci nu le mai pot face.

Cu Silviu Purcărete nici nu m-am gândit că voi avea ocazia să lucrez vreodată. Si totuși, se întâmplă.

Așteptări? Nu vreau să am așteptări. Vreau doar să-mi păstrez vie curiozitatea și dorința de a avea o Întâlnire.

Nu știi niciodată CÂND sau DACĂ se va mai întâmpla.

 

Paula Niculiță

 

Sunt nerăbdătoare și extrem de curioasă. Am poftă să lucrez, mi-era dor de un atelier-laborator. Îmi place, mă intrigă Cehov. Sunt recunoscătoare că pot avea ocazia să îl cunosc și să lucrez cu domnul Purcărete. Mulțumesc!

 

Alina Petrică

 

Emoția și neliniștea momentului în care am fost invitat la această întâlnire s-au topit într-o nerăbdare și curiozitate ce mă încearcă în aceste zile. Întâlnirea cu domnul Silviu Purcărete, colaborarea cu ceilalți participant (cu mulți dintre ei pentru prima oară) mă onorează și mă intrigă. Sunt ca un copil căruia i s-a promis o jucărie fantastică și abia aștept s-o meșteresc, s-o desfac, s-o înțeleg și să-i aflu toate amănuntele. Cu drag, cu respect și cu voie bună, spre o întâlnire memorabilă!

 

Liviu Pintileasa

 

În primul rând, sunt extrem de fericită că am avut șansa să fiu selecționată pentru acest workshop! Sunt curioasă, nerăbdătoare, emoționată! Este un privilegiu, o experiență unică, o întâlnire-lecție de care aveam nevoie! Ce pot să spun e că voi fi deschisă, voi fi un burete și voi fura și împrumuta cât pot duce! Mai multe, vom afla!

 

Bianca Popescu

 

Prefer să nu am așteptări sau idei preconcepute legate de acest workshop, asta pentru că de cele mai multe ori socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg și de fiecare dată când am avut așteptări de la ceva, realitatea mi-a dovedit că lucrurile se desfășoară cu totul și cu totul altfel decât îmi imaginasem. Poate cel mai sănătos lucru de făcut pentru a rămâne cât mai deschis ar fi să iau lucrurile așa cum vin și să mă las surprins de aceste șapte zile. Cert este că sunt în același timp emoționat și bucuros la gândul întâlnirii unui creator de talia lui Silviu Purcărete și că sper ca această întâlnire să fie una fericită.

 

Dan Rădulescu

 

După întâlnirile cu Luk Perceval (2015) și Yuri Kordonsky (2017), mă aflu pentru a treia oară în postura de participant la atelierele organizate în cadrul Festivalului Național de Teatru. Interacțiunea cu acest tip de personalități ale lumii teatrale este întotdeauna relevantă și valoroasă pentru mine prin felul în care universul artistic al acestor creatori îți schimbă sau îți îmbogățește perspectiva asupra unui dramaturg sau a unui text. De aceea aștept cu mult interes atelierul susținut de domnul Silviu Purcărete și am convingerea că va fi o experiență aparte și captivantă.

 

Gabriel Răuță

 

Sunt sigură că la întoarcere voi fi mai bogată, voi avea mai multe de spus, de împărtășit…

„Însă până atunci trebuie să trăim, să muncim…”

 

Ada Simionică

 

Mă bucur enorm de această oportunitate. Mă aștept să învăț câte ceva despre lucrurile perfecte care plac „meșteșugarului” Silviu Purcărete și mă aștept să mă războiesc creativ cu ideea că perfecțiunea nu aparține omului.

 

Rareș Florin Stoica

  

Când am primit vestea că urmează să se întâmple acest atelier și că sunt și eu pe lista invitaților, m-am bucurat ca un copil. Aștept de mult întâlnirea asta.

 

Sânziana Tarța

 

În așteptarea atelierului, încerc să mă țin curat și să nu îmi creez gânduri și așteptări false, pentru că nu face bine la creier. Nu îl cunosc pe domnul Purcărete decât din spectacolele lui, dar am o vagă senzație că este de acord cu mine.

 

Istvan Teglas

 

Aștept nerăbdător atelierul.

Am emoții. Sunt curios. Și chiar, puțin, nervos.

Pentru că… Cehov.

Pentru că… Silviu Purcărete.

Mulțumesc tare mult pentru invitație.

Să ne vedem sănătoși!

 

Ionuț Vișan

 

Fotografiile din galeria foto: Irina Antonie, Cătălina Bălălău (Foto: Adi Bulboacă), Mădălina Ciotea (Foto: Cornel Lazia), Silviu Debu (Foto: Romana Rydza), Andrei Elek (Foto: Laurian Popa), Ada Lupu (Foto: Nicu Vlăsceanu), Paula Niculiță (Foto: Ana Maria Moldovan), Liviu Pintileasa (Foto: Andrei Gîndac), Dan Rădulescu (Foto: Andrei Runcanu), Gabriel Răuță (Foto: Daniel Răduțu), Rareș Florin Stoica (Foto: Cristi Negut), Istvan Teglas (Foto: Mihaela Tulea)