class="">Actorul și regizorul Mimi Brănescu: „Din punctul meu de vedere, la un spectacol de teatru primează textul”

[lxa_breadcrumbs]

Actorul și regizorul Mimi Brănescu: „Din punctul meu de vedere, la un spectacol de teatru primează textul”

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

„O cronică a unei ratări povestită de martori” – pe scurt, aceasta este descrierea spectacolului „Pentru o mai bună înțelegere”, pe care Teatrul Metropolis îl va prezenta în cadrul FNT 2018.

[post_published],  [post_category]

Atât textul cât și regia sunt semnate de Mimi Brănescu, cunoscut publicului din România ca actor de teatru și film (inclusiv din binecunoscutele și premiatele filme „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” și „Sieranevada”, ambele în regia lui Cristi Puiu), dar și ca dramaturg și scenarist al serialului TV „Las Fierbinți” și ca regizor. „Îmi place să mă joc cu povestea asta de a scrie teatru, pe lângă alte pasiuni. Din punctul meu de vedere, la un spectacol de teatru primează textul, deci am încredere că dacă spectatorii se împrietenesc cu textul, dacă le place, atunci stau și ascultă, nu trebuie să fac neapărat beculețe și artificii.”

Spectacolul prezintă cinci personaje (interpretate de Rodica Negrea, Ioana Anastasia Anton, Raluca Aprodu, Mihaela Velicu și Rolando Matsangos), toți martori ai diferitelor momente de viață ale unui alt personaj absent de pe scenă (Nucu), care povestesc diverse pățanii (deloc banale) ale lui Nucu, precum și interacțiunile lor cu el, impregnându-și invariabil amintirile cu o perspectivă subiectivă. Relatările acestor personaje, care în majoritatea timpului stau pe câte un scaun și se adresează direct publicului,  spun poate mai puțin lucruri indubitabile despre Nucu, cât despre perspectiva lor personală, și aflăm astfel aspecte pe care, poate, nu le-ar fi mărturisit despre sine dacă nu ar fi fost povestea despre Nucu.

„Am gândit spectacolul ca pe un documentar, fiecare vorbește pe rând despre același subiect”, spune Mimi Brănescu. E într-adevăr un tur de forță o astfel de montare, care nu mizează prea mult pe atractivitatea decorului sau dinamica scenică, ci în cea mai mare măsură pe abilitățile interpretative ale actorilor și pe energia și conexiunea pe care ei reușesc să le creeze cu publicul. Perspectivele diferite pe care le aduce fiecare personaj în practic aceeași poveste de viață, cea a lui Nucu, sunt interesante în diversitatea lor și contribuie la savoarea spectacolului.

Cine are dreptate? Ce definește fiecare personaj? Și cum e Nucu, de fapt? O caracteristică a multor texte și montări semnate de Mimi Brănescu este tocmai multiplicitatea nuanțelor, redarea în tușe complexe a caracterelor și situațiilor, într-o formulă căreia niciodată nu îi lipsesc diferite niveluri de umor. Fiecare personaj este conturat atât prin ceea ce spune, cât și prin modul în care interacționează cu ceilalți și prin ceea ce nu spune. Personajele sunt oare ca noi toți, având opinii puternice la limita bârfei despre tot și toate? Nu despre bârfă e vorba, ci despre întâlniri importante care i-au marcat într-un fel sau altul pe toți cei implicați, spune Mimi Brănescu. „Cred că a ieșit un lucru de calitate, cu actori talentați care spun o poveste interesantă, un spectacol la care eu personal aș sta să mă uit timp de două ore.”

„Pentru o mai bună înțelegere” a fost descris ca o tragi-comedie, termen care, spune regizorul, „este folosit de fapt pentru orice spectacol de la noi din țară la care se râde de două ori și se plânge o dată, deci cam totul este caracterizat ca o tragi-comedie. Nu știu dacă aici s-ar încadra acest spectacol. Mai degrabă aș spune că e vorba de viața unui om aici”. Dincolo de categorisiri, acest spectacol al Teatrului Metropolis aduce cu siguranță acea combinație de umor, momente emoționante, trăiri personale dramatice, dar și multă lejeritate, care se regăsesc în spectacolele create de Mimi Brănescu și care cu siguranță fac parte din rețeta de succes la public a acestora.

În mod sugestiv, afișul spectacolului include o inimă conturată dintr-o sfoară de ștreang. Cât și cum îl iubește și îl evaluează fiecare din personaje pe Nucu cel din amintirile lor – asta rămâne să fie mai bine înțeles de către spectatori. Umor lejer, dar nu facil, momente de tăceri grele, emoții complexe cu care nu e greu să relaționezi, situații de viață din categoria „viața bate filmul”, acestea sunt doar câteva dintre argumentele pentru care „Pentru o mai bună înțelegere” este o propunere interesantă în cadrul FNT 2018.

Pentru o mai bună înțelegereTeatrul Metropolis

Textul și regia: Mimi Brănescu

Decor și costume: Nina Brumuşilă

Distribuție: Rodica Negrea, Ioana Anastasia Anton, Raluca Aprodu, Mihaela Velicu și Rolando Matsangos.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.