class="">„Bun de export”, un spectacol puternic, anatomia unei drame la zi – migrația românilor

„Bun de export”, un spectacol puternic, anatomia unei drame la zi – migrația românilor

Unul dintre cele mai interesante spectacole selecționate în Festivalul Național de Teatru 2018 este „Bun de export”, scris de Alex Tocilescu (publicitar, prozator, dramaturg, 40 de ani), fiul regretatului regizor Alexandru Tocilescu. Este un spectacol cu o temă dureros de actuală: românii care emigrează în masă. Am vorbit despre toate acestea cu tânărul și talentatul actor Alexandru Zob, care are un rol important în spectacol.

 

 

23 august 2018,  Stiri

Alexandru Zob e de părere că, într-adevăr, în cazul acestui spectacol subiectul este cel care face diferența și îi dă importanța: „Bun de export e special prin subiectul pe care îl propune, un subiect care rezonează perfect cu ce se întâmplă astăzi în minunata noastră societate, prin procesul cel puțin interesant (colectarea a peste 100 de povești reale despre emigrare) și printr-un grup de oameni foarte diferiți, dar hotărâți (în frunte cu Tocilescu)”.

Actorul le promite spectatorilor că vor vedea un spectacol inubliabil: „Spectatorii să vină să îl vadă pentru că e viu, pentru că ne costă și asta cred că se vede și se simte pe toată durata lui, pentru că are umor. Dacă aș fi spectator mi-aș zice să las cioacele și să fiu om serios. Apoi aș râde înfundat.”

O lumânare și bogdaproste

Zob își amintește și acum cum a ajuns să fie parte din spectacol: „Am primit un SMS de la Catinca Drăgănescu, regizoarea spectacolului, și am acceptat pe loc. Voiam de ceva timp să lucrez cu ea, iar pe Tocilescu îl citeam regulat, așa că am aprins o lumânare și am zis bogdaproste”.

Mai departe, Alexandru și-ar dori ca spectacolul însuși să treacă granițele țării. „Mi-ar plăcea să ieșim din țară și să jucăm pentru comunitățile de români de pretutindeni. Spectacolul vorbește despre decizii și despre cum reușim să trăim cu ele, despre iluzii, deziluzii și despre curajul de a o lua de la capăt, mi se pare că ar fi un schimb de energie și emoție minunat.”

Atenție, „Bun de export” e genul de spectacol care nu îl schimbă doar pe spectator, ci și pe actorii care îl joacă! Cel puțin, Alexandru Zob așa a pățit.Bun de export m-a făcut să mă gândesc mai tare ca oricând la plecare și la schimbare.”

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Alexandru Zob, în „Bun de export” de Alex Tocilescu, în regia Catincăi Drăgănescu, la Point
BUN DE EXPORT
Text: Alex Tocilescu
Regia Catinca Drăgănescu
Scenografia: Omid Ghannadi
Cu: Crina Ene, Silvana Negruțiu, Constantin Dogioiu, Alexandru Zob.

Foto: Ciprian Vidroiu