class="">Când Mihăiță e personaj și dincolo de scenă

[lxa_breadcrumbs]

Când Mihăiță e personaj și dincolo de scenă

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

În suita de cărți prezentate în Festivalul Național de Teatru se regăsește și volumul „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți” de Doina Papp. În prima jumătate a zilei de miercuri au venit la HUB-FNT, alături de personajul George Mihăiță, cei implicați în apariția acestei cărți, dar și prieteni sau colegi de breaslă ai actorului.

[post_published],  [post_category]

Apărut de curând la editura Tracus Arte, volumul „Mihăiță. Reconstituirea unei vieți” este „o carte a unui om”, după cum avea să remarce editorul Ioan Cristescu. El a explicat că Doina Papp și George Mihăiță au reușit să ne aducă lumea lui Mihăiță prin aceste file, lumea ce se compune din viața sa: copilăria, familia, prietenii, rolurile în teatru și film. „E o carte despre familie și despre valoarea familiei; e o carte despre prietenie și valoarea prieteniei; e o carte despre cum să-ți faci meseria la cele mai înalte cote ale exprimării artistice”, a spus Ioan Cristescu.

A vorbit la acest eveniment editorial din cadrul FNT și dramaturgul Radu F. Alexandru, arătându-și fascinația pentru personajul cărții și făcând o sinteză succintă despre ceea ce este George Mihăiță ca artist, încă de la debutul său – filmul „Reconstituirea” de Lucian Pintilie. A vorbit și dramaturgul Matei Vișniec, care a subliniat că „Reconstituirea” a fost cumva o etichetă, dar „între timp s-au acumulat straturi, straturi de experiență, de adâncire, de subtilitate, de tehnică, de viață”.

Autoarea, criticul de teatru Doina Papp, a vorbit despre munca la carte, despre cum au „negociat” în alegerea materialului documentar pus la dispoziție, despre prietenia, care i-a legat și mai mult cu prilejul scrierii cărții, despre cum a trebuit să dea viață unei imagini sincere „a unui parcurs artistic de excepție”. Cititorul găsește în carte nu numai despre ce a făcut Mihăiță ca actor, dar și „episoade deosebit de pasionante chiar din culisele carierei de actor”.

„Fascinația vieții de dincolo de scenă este uneori mai mare decât argumentul criticului de teatru. Am încercat să îmbin aceste lucruri”, a afirmat Doina Papp.

Vădit emoționat, George Mihăiță a mărturisit că îi este mai ușor să interpreteze un personaj, dar totuși: „Sunt fericit. Am căutat să fiu sincer cu spectatorii mei, cu cititorii mei. Este o bucurie și o împlinire a mea, astăzi”.

Foto: Cristian Munteanu