class="">VIDEO Când un îndemn poate face lumea mai bună

[lxa_breadcrumbs]

VIDEO Când un îndemn poate face lumea mai bună

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Un număr de peste 80 de lucrări de artă, obiecte personale, provenite de la oameni de teatru sau familiile acestora, au fost oferite pentru a fi vândute la licitația organizată de Festivalul Național de Teatru, ediția 2018, și găzduită de Artmark, luni, 29 octombrie – ultima zi din FNT. Au fost cumpărate diverse lucrări, dar cele neadjudecate încă sunt la Galeriile Artmark din București. Cine dorește să achiziționeze devine un susținător al acțiunii caritabile „Dăruind, vei dobândi”. Puteți accesa aici.

[post_published],  [post_category]

Au venit la licitație oameni de teatru care au dăruit obiecte sau lucrări, printre care actrița Dorina Lazăr, „însoțind”, într-un fel, donațiile cu un scurt istoric al acestora. A fost acolo și Margareta Pâslaru, care a adus și la această ediție a licitației obiecte personale sau care țin de lumea artistică.

Printre donatori se numără și Helmut Stürmer, Lia Manțoc, Liliana Cenean, Anca Pâslaru, Viorica Petrovici, Nina Brumușilă, Horațiu Mălăele, Cristian Pepino, Nicu Alifantis, Luana Drăgoiescu, Maia Morgenstern. Multe dintre lucrările dăruite sunt desene, picturi, dar în special schițe de decor și de costume la spectacole memorabile ale teatrului românesc, realizate de-a lungul anilor. Adevărate opere de artă!

Înainte de începerea licitației, Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru, a vorbit despre „parteneriatul solid” cu această casă de licitație, despre artiștii veniți în sprijinul altor artiști – greu încercați.

Suntem în al cincilea an consecutiv de când organizăm această licitație cu Artmark (…). Festivalul Național de Teatru dorește să mulțumească tuturor artiștilor care, în fiecare an, cu generozitate acceptă să dăruiască câte un obiect sau mai multe din colecția personală, indiferent ce ar fi acel obiect, dar sigur înseamnă ceva pentru el, astfel încât banii strânși în urma licitației să meargă la proiectul UNITER «Artiștii pentru artiști». Deci, sprijinim artiștii care au nevoie de noi”, a spus directorul festivalului, care a avut multe și emoționante comentarii la lucrările sau obiectele celor care le-au deținut, la valoarea lor și mai ales la valoarea sentimentală.

Amintim că printre lucrările și obiectele încă neachiziționate sunt: un ceas de mână marca Alain Delon; minunate schițe de costume realizate de Lia Manțoc cu zeci de ani în urmă, la spectacolul „Cum vă place” (1975) de la „Casandra”, sau la cel al Teatrului Mic – „Ivona, principesa Burgundiei” (1983), dar și la filmul „Marea sfidare” (1989); impresionante lucrări realizate de artistul Cristian Pepino – fie desene, fie schițe la spectacole pe care le-a montat; frumoase lucrări plastice de Andrei Ciubotaru, Iulia Cândea Daradici, Gheorghe Coman, Doina Antemir. Sunt și lucrări și obiecte donate de Horațiu Mălăele, Nicu Alifantis, Nina Brumușilă, Daniel Răduță…

Acest stimulent la o acțiune – „Dăruind, vei dobândi” – este ceea ce poate alunga negura din viața și sufletul multor oameni din această lume, lume care parcă e mai cenușie, mai puțin bună, mai puțin frumoasă. Dar lucrurile pot fi schimbate de oamenii din jurul lor, chiar dacă nu se cunosc între ei.

Suntem în al cincilea an consecutiv de când organizăm această licitație cu Artmark (…). Festivalul Național de Teatru dorește să mulțumească tuturor artiștilor care, în fiecare an, cu generozitate acceptă să dăruiască câte un obiect sau mai multe din colecția personală, indiferent ce ar fi acel obiect, dar sigur înseamnă ceva pentru el, astfel încât banii strânși în urma licitației să meargă la proiectul UNITER «Artiștii pentru artiști».”
Marina Constantinescu, director artistic FNT

Vedeți aici mai multe fotografii de la eveniment.

Foto: Lucian Muntean