class="">VIDEO Cătălina Buzoianu – o sărbătoare a Festivalului Național de Teatru

VIDEO Cătălina Buzoianu – o sărbătoare a Festivalului Național de Teatru

23 octombrie – o zi deosebit de frumoasă în FNT, o zi în care Cătălina Buzoianu, căreia îi este dedicată ediția 2018 a festivalului, i-a emoționat pe mulți veniți parcă să retrăiască timpurile în care această creatoare gigant lăsa urme adânci în istoria teatrului românesc. Un eveniment intitulat „Vorbind despre Cătălina”, cu un personaj plin de candoare, care iradia, prin simpla sa prezență la HUB-FNT, dar și prin volumul nou apărut „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis”, lansat în aceeași zi.

24 octombrie 2018,  Stiri

O prezentare de suflet i-a făcut acestei mari regizoare directorul Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu, remarcând că este greu să uiți ce a făcut Cătălina Buzoianu „ca regizor, ca profesor, ca om de carte, de cuvânt, de verb…”. A vorbit despre emoție, care i-a copleșit pe toți: „Nu întotdeauna în viața noastră funcționează sentimentul prețuirii, al recunoștinței, dar ceea ce se întâmplă astăzi aici – această sărbătoare, această iubire și acest respect față de Cătălina Buzoianu – mie și echipei festivalului ne dă foarte multă speranță că nu e încă totul pierdut, nici în lumea teatrului și nici în lumea noastră de zi cu zi”.

Marina Constantinescu a reamintit că acolo unde Cătălina a lucrat nu a făcut doar spectacole, ci a făcut și școală românească și europeană de teatru, că a fost și este un spirit avangardist, liber, iar libertatea ei i-a contaminat pe cei din lumea teatrului. „Fără anvergura libertății interioare cred că nu se poate face mare lucru în meseria noastră și în general pe lume. Cătălina Buzoianu este un model viu, contaminant, impregnat de inteligență, de rafinament, de eleganță (…). Ne-am strâns aici ca ea să simtă valul de iubire și recunoștință al oamenilor cu care a lucrat sau care i-au văzut spectacolele și care vor duce, cum se spune, povestea mai departe. E foarte important acest lucru! Și noi, și copiii noștri am crescut fascinați de această persoană a cuvântului, a seducției, a magiei, a visului din teatrul românesc”, a spus directorul festivalului. Ea a făcut și o prezentare scurtă a cărții „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis” – antologie semnată de Florica Ichim și Irina Zlotea, publicată de Fundaţia Culturală „Camil Petrescu”, supliment al revistei Teatrul azi, prin Editura Cheiron, 2018

„Cartea a însemnat nebunia Floricăi Ichim și a echipei sale. Nebunie în meseria noastră e ceva prețios. Și cred că fără asta nu putem să facem nici vis, nici magie și nu putem să vedem nici aburul în care amintirile, fragmentele de viață și de teatru se amestecă în modul cel mai fascinant cu putință”, a afirmat Marina Constantinescu, care a lansat și îndemnul de a-i spune acum Cătălinei Buzoianu ce înseamnă domnia sa pentru teatrul românesc.

Marea regizoare și-a exprimat mulțumirea pentru ce i s-a organizat, pentru prezența celor veniți la eveniment: „Îmi cer scuze că mâ prezint într-o formă atât de puțin plăcută (…); vedeți ceea ce s-a întâmplat: neputința – acest nimic, care urmează unei vieți, dar am vrut să fiu prezentă până la sfârșit. Sfârșitul însă e atât de comic încât râd tot timpul. Și pentru asta, iarăși, vă rog să mă scuzați”, a spus cu vocea-i plăpândă și cumva pe un tot hazliu Cătălina Buzoianu. Și a continuat, parcă scuzându-se din nou, că ar fi dorit să fie mai prezentă, dar că este prezentă prin ceea ce a făcut. Uitându-se în sală, de pe scena de la ARCUB, i-a văzut pe mulți care au lucrat cu ea sau i-au fost studenți și au venit aici. Era încântată, căci vedea „oameni a căror viață s-a împletit cu a mea și care mi-au dat putere să ajung până la acest capăt atât de comic”.

Regizorul și pedagogul Alexa Visarion i s-a adresat Cătălinei Buzoianu cu pioșenie: „Vorbesc cu Cătălina Buzoianu dintotdeauna (…). Vorbesc cu Cătălina prin priviri de la UNATC, vorbesc cu Cătălina când îi citesc cărțile și când văd spectacole; mă minunezi că tot ceea ce știam despre ea e prea puțin. Cătălina Buzoianu a creat un teatru înăuntrul și în afara ei, un teatru al demnității, un teatru al visării, un teatru al profunzimii și, peste toate, un teatru viu în care actorii străluceau, scenografii erau la rangul cel mai înalt al expresiei, iar publicul de laTeatrul din Piatra Neamț, de la Teatrul din Iași, de la Teatrul Mic, de la Teatrul Bulandra, de la Teatrul de Comedie, de la Teatrul Evreiesc – de peste tot – publicul spunea așa: prin Cătălina Buzoianu, nouă ne place teatrul (…). Cătălina nu a fost niciodată orgolioasă, Cătălina a fost pasională, Cătălina a vorbit întotdeana prin teatru despre ceea ce se întâmplă în lume. Cătălina Buzoianu a creat regizori, a lucrat cu cei mai desăvârșiți actori români și a creat din cei tineri desăvârșiți actori. Ea nu poate fi doar un maestru al regiei, Cătălina Buzoianu este spirit al teatrului românesc. Este un spirit care se integrează în ceea ce se numește marea școală de regie din România: Ciulei, Pintilie, Esrig, Moisescu, Penciulescu, Cătălina Buzoianu… Cred că ce vedem acum în sală, personalități din generații diferite care au venit la această întâlnire, sunt aici pentru că știu că prin Cătălina Buzoianu se omagiază ceea ce teatrul românesc trebuie să aibă în continuare: valoare și noblețe. Sunt prieten de suflet al Cătălinei, prieten de suflet care și-a întreținut vitalitatea artistică prin creațiile Cătălinei Buzoianu (…). Cătălina Buzoianu a reprezentat ceea ce reprezintă și acuma – adâncimea teatrului. Pentru ea teatrul nu a fost niciodată doar de suprafață (…). Cătălina Buzoianu e un adevăr, un adevăr al nostru, al tuturor”.

Florica Ichim, coautoare și editoare a cărții „Cătălina Buzoianu: magie, abur, vis”, a ținut să spună că acesta de față este doar primul volum al cărții lansate: „Am luat-o cronologic, cam de când te-ai născut și tot merg și avansez în viața ta cu mare bucurie”, s-a adresat ea Cătălinei Buzoianu. După care a adăugat: „Cătălina e o ființă minunată a cărei creație artistică mi-a prilejuit luni întregi de amintiri. Lucrând la carte, retrăiesc toate spectacolele. E un florilegiu de minuni acest cadou pe care ni l-ai făcut. Sunt gata, dar nu și-au găsit încă locul la tipar volumele doi și trei”.

Și Irina Zlotea a vorbit despre lucrul la carte: „Nu mi-amintesc cât de greu a fost; nu mi-a fost greu deloc, pentru că am fost fascinată, sedusă de întâlnirea cu dumneavoastră. Sunteți un personaj feminin mitologic pentru mine, coborât în realitate. Starea pe care am avut-o lucrând la carte mi-a stârnit o teamă teribilă că antologia noastră nu se va ridica la înălțimea așteptărilor. Pentru că o personalitate atât de densă, de specială, dintr-o fibră parcă din altă lume nu poate fi cuprinsă într-o antologie care pentru mine este un sit arheologic. În antologiile noastre veți găsi, de obicei, ruinele, lucrurile care rămân din spectacole și începem noi să le recompunem ca să înțelegem cam ce a fost”.

Adresându-se celor tineri care nu au văzut spectacolele realizate de Cătălina Buzoianu, Irina Zlotea a menționat că citind această carte, dar și cele trei cărți semnate de Cătălina Buzoianu vor „înțelege mai bine ce spirit extraordinar și original este și ce înseamnă să fii un artist de geniu”.

A vorbit și actorul Emil Coșeriu, de la Iași, care a lucrat la primul său spectacol cu Cătălina Buzoianu, în 1969; a vorbit și George Banu, amintindu-și despre neașteptatul pentru el spectacol „Pescărușul” făcut de ea „în alb” la Teatrul Național din Iași, iar el l-a văzut înainte de a pleca din România; a vorbit și Matei Vișniec, care a remarcat emoționat ce înseamnă să fii autor de teatru și să ai piese montate de Cătălina Buzoianu, specificând: „Câteva dintre momentele mele cele mai sublime de autor le-am trăit datorită Cătălinei Buzoianu și datorită unor spectacole memorabile (…). Atât de mult mi-ai dat, Cătălina! Nu pot să rezum acum câtă dragoste de teatru, de oameni, de viață, de cuvânt mi-ai insuflat”.

Cuvinte frumoase a auzit în această zi Cătălina Buzoianu și de la Ioana Pavelescu, Emilia Popescu, Zoltan Butuc, Daniela Nane, Domnița Mărculescu Constantiniu, Ana Ularu, Vlad Massaci, Ludmila Patlanjoglu, Dragoș Galgoțiu, Manuela Ciucur, Irina Rădulescu, Mircea Florian.

…Și s-a mai legat o filă la portretul artistului și omului Cătălina Buzoianu!