class="">Constelațiile tânărului domn Radu Iacoban

Constelațiile tânărului domn Radu Iacoban

Actorul și regizorul Radu Iacoban (35 de ani) ne arată ce e în spatele spectacolului „Constelații”, selecționat în Festivalul Național de Teatru din acest an.

 

4 septembrie 2018,  Stiri

Îndrăgitul actor Radu Iacoban a confirmat în ultimii ani și ca regizor. Unul dintre cele mai recente succese semnate de artist este Constelații, spectacol care își are casa la Teatrul Act și care a fost selecționat în această ediție a Festivalului Național de Teatru.

Transparența de la Teatrul Act

Cum a ajuns domnul Iacoban aici? Iată cum: „Se zice că pentru orice act teatral ai nevoie doar de două elemente: actor și spectator. Sună ideatic și de poveste, dar din fericire e cât se poate de realist în cazul unui spațiu așa cum e Teatrul Act. Acolo nu e loc de fals, mască sau trucuri. Ca actor nu ai unde să te ascunzi, ca spectator foiala sau pasivitatea ta îi deranjează pe alții. Întâlnirea se realizează în cel mai transparent mod posibil și se compune din atenția spectatorului care se complementează cu povestea trăită de actori. Tot în Teatrul Act întâlnești o specie pe cale de dispariție în mediul teatral autohton. Aici vine spectatorul inteligent, care e dispus să asculte și să urmărească povestea. Aici a apărut O intervenție (n.r. – alt spectacol în regia lui Radu Iacoban) și, în mod natural, a urmat Constelații”.

Etapele unei construcții

Succesul spectacolului la critică și la public se datorează unei întâlniri fericite între un text bun, actori dedicați și un regizor care a avut puterea să vadă departe. „Nick Payne e un dramaturg inteligent, iar textul pe care ne-am permis să îl folosim mi-a părut de la bun început imposibil de realizat. A ieșit un spectacol compus din căutări multiple, din discuții care îmi păreau ineficiente, din frustrări care inițial nu duceau înspre mult dorita rezolvare. Mi-am dat seama când am terminat spectacolul că exact etapele acelea de construcție și aparenta lor lipsă de inspirație ne-au condus în mod inconștient spre rezultatul final.”

Un spectacol care nu e pentru oricine

Iar rezultatul e unul de suflet. „Constelații e spectacolul meu, al Anei Ularu, al lui Tudor Prodan și Bogdan Gheorghiu. Eu și Ana am suferit creativ. Tudor ne-a desenat și amplificat spațiul de joc, iar Bogdan s-a chinuit cu lumina. A ieșit ceva ce pare destul de greu de explicat în cuvinte. De ce l-am făcut? Pentru că îmi doream să întâlnesc o nouă provocare după regia spectacolului O intervenție și, ca să-mi fac viața mai grea, am decis să regizez și să joc alături de ceea ce numesc eu o echipă perfectă, dedicată, profesionistă, mega-creativă. De ce ai vrea să vezi un spectacol care are o descriere așa de alambicată? Deoarece, chiar dacă e un spectacol cu multe elemente recognoscibile, nu e pentru oricine. Și, nu în ultimul rând, pentru că ai posibilitatea să vezi, să recunoști, să auzi, să plângi, să râzi și să pleci așa cum facem noi după ce se termină spectacolul. Schimbați. De noi, prin noi și în afara noastră. Ce anume te va schimba? Tu hotărăști. Noi doar am muncit la un spectacol care te așteaptă.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Constelații

de Nick Payne

Distribuţie: Ana Ularu și Radu Iacoban

Regizor: Radu Iacoban

Scenografia: Tudor Prodan

Teatrul Act, București

Foto: Constelații / Teatrul Act