class="">Cu Radu Nica, despre originalul proiect „10”

[lxa_breadcrumbs]

Cu Radu Nica, despre originalul proiect „10”

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Spectacolul „10”, regizat de Radu-Alexandru Nica pe textul lui Csaba Székely – producție a Teatrului Național „Radu Stanca” din Sibiu care va putea fi văzută în FNT 2018, „surprinde personajele în situații obișnuite, dar și excepționale, de viață; fiecare decizie morală luată la un moment dat de unul dintre personaje are un efect major asupra vieții următorului”, după cum susține autorului piesei.

[post_published],  [post_category]

Despre „10” am aflat mai multe de la Radu-Alexandru Nica, care, pentru început, ne explică cum s-a născut proiectul și ce reprezintă această montare. „«10» este un proiect original al echipei de creatori inspirat de cele zece porunci din Vechiul Testament. Acestea au reprezentat codul moral al poporului lui Israel și au stat, de asemenea, ca fundament etic pentru întreaga Creștinătate de două mii de ani încoace. Textul conține zece scene de sine stătătoare, dar și interconectate, având zece personaje principale. Subiectul este inspirat într-o măsură destul de însemnată din experiențele personale ale actorilor, dar ele au fost dezvoltate și ficționalizate de dramaturg. Lucrul a început cu culegerea unor informații de la membrii echipei despre felul în care se raportează fiecare la cele 10 porunci; s-au făcut niște filmări, interviuri cu povești personale ale echipei de creație, apoi materialul a fost prelucrat de dramaturg”, afirmă Radu Nica.

De ce a ales regizorul să abordeze subiectul respectiv? Iată ce ne răspunde: „Într-o Românie în care religiozitatea se află într-o recrudescență atipică față de trend-ul secular din toate celelalte state din UE, într-o țară în care învățământul, politica și societatea în ansamblul ei nu găsesc ca fiind oportună detașarea de instituția bisericii, consider că un astfel de subiect e cât se poate de necesar și actual. În ce măsură mai sunt valabile azi preceptele morale ale creștinismului? Mai răspund ele necesităților unei societăți extrem de diferite față de cea iudaică de secol I, cum e cea a secolului XXI? E nevoie de religie pentru a duce o viață morală? Iată doar câteva întrebări cu care dorim să stârnim publicului emoția, imaginația, dar și apetitul pentru reflecție”.

În procesul lucrului la spectacol, important a fost pentru Radu Nica să se folosească spectacular de experiențele personale ale tuturor creatorilor implicați în proces și să urmărească cu atenție ce consecințe are asta asupra sa și asupra celor cu care lucrează, dar și felul în care se expun unui astfel de proces de lucru mai fragil, mai nesigur, mai riscant. „Mă preocupă tot mai mult să creez material original de spectacol, inclusiv la nivel de text; spectacolul rezultat îmi pare astfel mai viu, mai necesar echipei, raporturile de putere se suprimă și rezultă un spectacol în care temele nu mai au un singur punct de vedere auctorial, ci o perspectivă plurivalentă, mai mult sau mai puțin democratică asupra problemelor abordate”, mai spune regizorul, adăugând că structura spectacolului „10” este de tip puzzle și ea se dezvoltă și se completează treptat într-un scenariu complex de tip polițist, fiecare scenă având drept protagonist unul dintre cele zece personaje, care își prezintă viața din propria-i perspectivă – a celui care încalcă una dintre cele zece porunci biblice.

„10”, spectacol al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

De notat că acest spectacol, întâmplător, după cum menționează regizorul, „e presărat cu multe momente de umor absurd, negru, dar și neaoș”. Creatorul afirmă, de asemenea: „Acest spectacol este pentru toți cei care sunt preocupați de tematica religioasă în ziua de azi (eu cred că e o temă de acută actualitate), dar și de problemele omului de rând din România anului 2018: precaritatea financiară, corupția sistemului de sănătate, obsesia pentru frumusețea fizică, arivismul social și multe, multe altele asemenea”.

Radu Nica face și pedagogie teatrală, atât la facultate, cât și în procesul muncii la un spectacol, dar nu crede că există vreo rețetă în a îndruma actorii pentru a parcurge calea spre mintea și sufletul publicului; fiecare creator e cu pretențiile, stilul și așteptările sale. El este preocupat, îndeosebi, de a cunoaște și stimula intelectual și artistic oamenii cu care lucrează: „Cred că e esențial să cădem de acord asupra unor căutări estetice comune sau măcar convergente, la un moment dat. Spectacolul e cu atât mai interesant cu cât este rezultatul unor întâlniri cât mai intense, care pot fi și conflictuale la un moment dat. Doar astfel poți găsi modalitatea specifică de a te adresa direct, fără ocolișuri narcotizant-seducătoare publicului (dacă privești uniformizant lucrurile) sau publicurilor (dacă iei în seamă tipurile extrem de diverse de public care participă la diferitele reprezentații în contextele cele mai felurite ale aceluiași spectacol)”.

Regizorul, care a montat spectacole frumoase în țară, dar și în străinătate, spune, în anul Centenarului Marii Uniri, ce l-a marcat în teatru de-a lungul vremii: „Talentul și dăruirea multor oameni de teatru români, profesionalismul multora, faptul că în ciuda condițiilor adesea precare nenumărați oameni și-au oferit mulți ani din viață teatrului și l-au iubit cu pasiune! Sunt sentimental acum, dar îmi propun să mă gândesc strict la lucrurile pozitive care m-au marcat. De criticat sunt multe, dar am făcut-o cu alte ocazii”.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

10

de Csaba Székely

Traducerea: László Sándor

Cu: Diana Fufezan, Andrei Gîlcescu, Raluca Iani, Serenela Mureșan, Cristina Ragos, Vlad Robaș, Ciprian Scurtea, Cristian Timbuș, Arina Ioana Trif, Marius Turdeanu

Regia: Radu-Alexandru Nica

Scenografia, video, light design: Andu Dumitrescu

Producător: Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu

Durata: 2h 45 min. cu pauză

Spectacol cu traducere în limba engleză

Nerecomandat persoanelor sub 14 ani

Foto: Radu Tompa, TNRS