class="">VIDEO Cum a fost în prima zi a Festivalului Național de Teatru 2018

[lxa_breadcrumbs]

VIDEO Cum a fost în prima zi a Festivalului Național de Teatru 2018

[featured_img]

[gallery_stuff]

A XXVIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru și-a deschis porțile vineri, 19 octombrie, la HUB FNT (ARCUB Gabroveni), odată cu vernisajul expoziției-eveniment „Lacombe: Theater/Cinema”, care aduce la București 40 de fotografii ale celebrei fotografe Brigitte Lacombe.

Primul care a luat cuvântul în cadrul evenimentului a fost Ion Caramitru, Președintele UNITER: „Suntem la a XXVIII-a ediție a Festivalului Național de Teatru. Sunt 28 de ani de când ne ocupăm de acest festival, care a progresat, aș putea să spun, încet și sigur. A avut și situații mai delicate, când s-a dorit ca el să fie luat în altă parte, să fie deturnat, dar lucrul acesta nu a reușit și iată-ne bucurându-ne de parteneriatele absolut firești cu Ministerul Culturii, cu Primăria Generală a Capitalei și cu Institutul Cultural Român, într-o situație privilegiată, sub Înaltul Patronaj al Președinției României. (…) Sunt evenimente care ar putea defini acest festival care începe astăzi ca fiind mai original decât altele, mai prețios decât altele. Lucrul acesta nu-l va spune decât publicul, critica de specialitate și, bineînțeles, propria noastră conștiință.”

„Vă mulțumesc tuturor prietenilor care sunteți aici, invitați, artiști importanți, regizori, directori de teatru! De data aceasta, sărbătoarea este a noastră, a tuturor, iar valoarea acestei sărbători este dată de valoarea teatrului românesc. Muncim ca să-l punem în valoare și timp de 11 zile să bucure, să încânte, să înnobileze sufletele și mințile și credem că este nevoie de asta. A XXVIII-a ediție înseamnă ani mulți în spate, multă muncă, muncă de echipă, de echipe chiar, înseamnă pasiune și puțină nebunie. Dar ce ne-am face dacă această nebunie nu ar fi?”, a spus Marina Constantinescu, directorul Festivalului Național de Teatru.

„Sunt emoții foarte mari anul acesta, am încercat să facem lucruri complexe, de anvergură, de spirit european; venim într-un loc cunoscut, dar nou pentru noi, este acest hub pe care l-am visat de mult, când mergeam la Edinburgh, în festival, și am fi vrut să avem și noi un hub unde să ne întâlnim. Arată frumos, arată a sărbătoare și vă așteaptă pe toți”, a lansat încă o dată o invitație către public directorul FNT.

În cadrul evenimentului, Marina Constantinescu a primit, în numele Festivalului Național de Teatru, și o diplomă din partea Administrației Prezidențiale, în al patrulea an în care festivalul se bucură de susținerea Președinției României.

Seara a continuat cu vernisajul expoziției „Lacombe: Theater/Cinema”, prezentată de celebra fotografă Brigitte Lacombe la ARCUB Gabroveni (Hub FNT). Invitând-o în fața publicului, Marina Constantinescu a dezvăluit cum singura dorință a artistei a fost aceea de a merge la Târgu Jiu, pentru a vedea Complexul Brâncuși. „I-am îndeplinit acest vis, a fost cadoul nostru pentru domnia sa”, a adăugat directorul FNT, menționând și că, în aceste zile, la MoMA, în New York, orașul în care trăiește apreciata fotografă, este în plină desfășurare o expoziție Brâncuși.

Brigitte Lacombe a început prin a-și mărturisi emoția cu care a vizitat lucrările sculptorului de la Târgu Jiu și prin a mulțumi celor cu care a lucrat în organizarea expoziției „Lacombe: Theater/Cinema” de la București, unde a găsit un spațiu ofertant în clădirea ARCUB, care i-a permis să-și expună lucrările în trei încăperi. „E foarte greu să cuprinzi într-o singură expoziție mai bine de 40 de ani de muncă, am început cu primele mele lucrări – din 1975”, a spus, subliniind că a ținut să aducă în România imagini cu figuri extrem de importante din teatru și film, precum Meryl Streep sau Martin Scorsese. Artista a amintit publicului prezent cum a părăsit școala la 17 ani, de atunci dedicându-se fotografiei, care reprezintă întreaga sa viață.

Vedeți la acest link galerii foto de la eveniment

Seara a continuat cu primele reprezentații ale spectacolelor selecționate în FNT 2018, culminând cu spectacolul „Miss Julie” (regia: Katie Mitchell, Leo Warner, o producție Schaubühne am Lehniner Platz, Berlin), găzduit de Sala Mare a Teatrului Național din București.

Astfel a început la București marea sărbătoare a teatrului din această toamnă, la care vă invităm să luați parte până pe 29 octombrie!

„Miss Julie”

Foto: Adi Bulboacă