class="">În laboratorul lui Dumnezeu

[lxa_breadcrumbs]

În laboratorul lui Dumnezeu

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Două reprezentații cu „Disputa” de Pierre de Marivaux, regia Vlad Massaci, spectacol produs de Teatrul Nottara din București și Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad, sunt programate în FNT, în 23 octombrie (ora 21.00) și 24 octombrie (20.00), la Sala Majestic a Teatrului Odeon. Montarea are două variante de decor, în festival urmând să fie adus spectacolul în decorul de la Arad.

 

[post_published],  [post_category]

Regizorul Vlad Massaci ne-a spus că „Disputa” lui Marivaux pornește de la o premisă foarte atrăgătoare: recrearea paradisului pentru a putea observa primii oameni.

Totul pornește în urma unor discuții galante, de salon, referitoare la cauzele infidelității. Suntem infideli prin natura noastră? Bărbații sunt mai infideli decât femeile sau invers? Dar ce anume diferențiază esențial pe bărbați de femei? Apoi, întrebările spectacolului continuă: avem voie să facem astfel de experimente sociale, avem voie să ne jucam de-a «big brother», ba chiar de-a Dumnezeu? Toate astea în limba sprintenă a lui Marivaux, într-o coproducție Nottara – Arad, cu doua decoruri diferite realizate de Iuliana Vîlsan (veți vedea în FNT spectacolul în decorul de la Arad, dar varianta Nottara o puteți vedea în timpul stagiunii), cu jumătate din distribuție de la Teatrul Nottara și cealaltă jumătate de la Teatrul din Arad”, a menționat Vlad Massaci.

Vlad Massaci

Includ aici și „Argumentul regizorului” pentru realizarea acestui spectacol: „Cum s-a inventat primul sărut? Cum s-au descoperit sexualitatea și narcisismul? Cum au avut lucrurile obișnuite ale vieții noastre o «prima dată»? Acțiuni care nouă ni se par rutină sunt pentru alții «prima oară» și asta la o vârstă când sunt conștienți! Am vrut să văd cum niște tineri devin conștienți de sine. În text s-ar înțelege că ei sunt într-un soi de paradis. Dar paradisul ce altceva era decât laboratorul lui Dumnezeu? Am impresia că asupra noastră se face un experiment, că intrăm ușor-ușor într-o distopie, ca în filmele SF. Dar experimentul nu îl face cineva – nu cred în teoria conspirației –, ci, probabil, noi suntem deopotrivă cobai și zei. Îmi pare că la nivel mondial se reconfigurează relațiile între sexe, se renegociază conceptul de normalitate și toate astea se regăsesc și în această montare cu textul lui Marivaux (plus monologul final scris de Isabela Neamțu)”.

Vlad Massaci a fost studentul Cătălinei Buzoianu, căreia îi este dedicată ediția 2018 a Festivalului Național de Teatru. A montat peste 40 de spectacole pe texte clasice și contemporane în diferite teatre din țară și străinătate. Între anii 1998 şi 2001, a fost angajat ca regizor la Teatrul Tineretului din Piatra Neamţ, iar între 2001 şi 2002, la Theater der Jungen Welt din Leipzig. Din 2003 până în prezent, este regizor angajat al Teatrului de Comedie.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

„Disputa”, în regia lui Vlad Massaci, coproducție Teatrul Nottara București și Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici” Arad

DISPUTA

de Pierre de Marivaux

Traducerea: Doru Mareș

Distribuția:

Hermiane – Isabela Neamțu
Prințul – Zoltan Lovas
Mesrou – Călin Stanciu
Carise – Anca Bejenaru
Eglé – Cecilia Donat
Azor – Alex Mărgineanu
Adine – Cristina Juncu
Mesrin – Răzvan Bănică

Regia: Vlad Massaci

Scenografia: Iuliana Vîlsan

Coregrafia: Florin Fieroiu