class="">„Ivanov” de la Târgu-Mureș – o „nouă propunere de text” pentru scenă

„Ivanov” de la Târgu-Mureș – o „nouă propunere de text” pentru scenă

Spectacolul „Ivanov” de A.P. Cehov, montat de Claudiu Goga la Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”, este programat în FNT pe data de 22 octombrie, de la ora 20:00, și se va juca pe scena Sălii Studio a Teatrului Național din București. Nicu Mihoc, directorul acestei companii și protagonistul spectacolului, ne spune că „Ivanov” de la Târgu-Mureș „nu este o variantă clasică”.

15 octombrie 2018,  Stiri

Această piesă a lui Cehov este primul text dramatic al marelui autor clasic montat pe o scenă – 1887 – anul când a și fost scrisă, în zece zile, special pentru un teatru. Și a cunoscut două redacții: prima variantă a scrierii a fost concepută ca o comedie – netradițională, care spărgea canoanele dramaturgiei contemporane și total neînțeleasă de actorii distribuiți; insuccesul spectacolului, la public și la critică, l-a determinat pe Cehov, chiar după prima reprezentație, să refacă piesa, transformând-o în dramă.

Potrivit lui Nicu Mihoc, „această traducere și propunere de text (n.r. – adaptare/dramatizare de Claudiu Goga) este una nouă și, de la sine înțeles, propunerea în ceea ce privește personajele, drumul lor, dinamica lor, modul în care intră în conflict nu poate fi decât diferită față de ceea ce cunoaște deja publicul”.

Viziunea propusă de regizor este una de care Compania «Liviu Rebreanu» avea mare nevoie, iar modul în care s-a lucrat la acest spectacol a adus multe beneficii trupei”, afirmă directorul Nicu Mihoc. În ceea ce privește rolul Ivanov pe care îl are în spectacol, actorul Mihoc mărturisește că întotdeauna i-a fost greu să vorbească despre un personaj al său, despre un spectacol în care joacă, pentru că nu crede că ar putea să explice ce a făcut sau cum a făcut.

„Ivanov” (regia: Claudiu Goga)

Totuși, această explicație a sa trezește curiozitatea de a vedea spectacolul. „Mi-e greu să vorbesc despre Ivanov Nikolai Alexeevici, pentru că acest personaj încă se construiește în interiorul meu. Mi se întâmplă să termin un spectacol, dar rolul meu să nu fie încă pe deplin construit. Acestea sunt genul de roluri care au un ecou puternic în mintea mea și pe care îmi place să le ascult din interior. Ivanov este un personaj cu greutate. Greutatea lui stă în faptul că acesta spune ceva concret, după care intră brusc într-un tip de metafizică; din interacțiunea cu celelalte personaje, glisează ușor înspre tipuri de introspecție, revine și devine foarte greu să îl prinzi. Poate părea ușor, dar nu e…”, ne-a mai spus Nicu Mihoc.

BILETE LA SPECTACOL, DISPONIBILE AICI.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Nicu Mihoc, în „Ivanov”, producție a Teatrului Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

Ivanov

de A.P. Cehov

Distribuția:

Ivanov Nikolai Alexeevici: Nicu Mihoc

Anna Petrovna: Elena Purea

Sabelski Matvei Semionovici: Dan Rădulescu

Lebedev Pavel Kirilici: Nicolae Cristache

Zinaida Savisna: Tina Moga Oltean

Saşa: Loredana Dascălu

Lvov Evgheni Konstantinovici: Mihai Crăciun

Babakina Marfa Egorovna: Monica Ristea

Borkin Mihail Mihailovici: Costin Gavază

Kosih Dmitri Nikitici: Csaba Ciugulitu

Avdotia Nazarovna: Cristina Holtzli

Gavrilă: Ştefan Mura

Pianistul: Zeno Apostolache Kiss

Traducerea: Ludmila Székely Anton

Adaptare/Dramatizare: Claudiu Goga

Regia: Claudiu Goga

Scenografia, decorul și costumele: Lia Dogaru

Pregătirea muzicală: Zeno Apostolache Kiss

Light Design: Claudiu Goga

Durata: 2h 30 min (cu pauză)

Teatrul Național Târgu-Mureș, Compania „Liviu Rebreanu”

Nerecomandat persoanelor sub 12 ani.

Foto: Cristina Gânj