class="">Luminița Țâcu: „Krum e parte din mine”

[lxa_breadcrumbs]

Luminița Țâcu: „Krum e parte din mine”

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Un spectacol care te face să iubești viața”, așa își caracterizează montarea „Krum” regizoarea Luminița Țâcu. Cele două reprezentații cu producția Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău vor avea loc în cadrul FNT – secțiunea „Teatrul şi societatea. Acum”, în data de 22 octombrie, la 18,00 și la 21:00, pe scena Teatrului Odeon, Sala Majestic.

 

[post_published],  [post_category]

Krum” este una dintre cele 63 de piese scrise de prodigiosul dramaturg israelian Hanoch Levin. Am întrebat-o pe Luminița Țâcu de ce a ales anume acest text al lui Levin pentru a-l pune în scenă și mi-a răspuns că piesa „Krum” a însemnat pentru ea mai mult decât un text: „A fost ca o întâlnire cu visele mele, cu trecutul meu, dar și cu viitorul meu. E un text care m-a fascinat prin simplitatea exprimării, prin puterea cuvântului, prin ironia, cinismul, umorul și tragedia lumii pe care o descrie. Textul lui Hanoch Levin, care este unul dintre principalii reprezentanți ai dramaturgiei israeliene, cel care a ridiculizat războiul, mediul politic, statul, dar și tot ce numim viață și moarte, mi-a oferit șansa să apar în fața publicului, pe care îl iubesc și față de care mă simt responsabilă, să-i vorbesc despre defectele din noi, despre fricile și dezamăgirile noastre, despre iubiri și trădări. E o întâlnire fericită, care nu s-ar fi putut opri doar la o lectură și ar fi fost nedrept să nu ia viață un text ca acesta, așa că am mers mai departe. Am creat un spectacol. «Krum» e parte din mine!”.

Regizoarea a conceput spectacolul în așa fel încât să vorbească despre „viața pe care o amânăm cu gândul că mâine vom fi în stare să o trăim mai bine, fără să ne dăm seama că o putem pierde”, despre viața „cu toate așteptările noastre față de cei alături de care ne ducem zilele, cu toate trădările, iubirile și dezamăgirile”; să vorbească despre „o lume defectă cu oameni defecți, care visează să-și trăiască viața ca într-un film, cu case luxoase și mașini scumpe, piscine și femei frumoase”.

Imaginile video (care ajută la diferențierea spațiului), expresia corporală (care dă rapiditate, comportament și culoare fiecărui personaj) și decorul minimalist creează acel limbaj și formă teatrală despre care pot afirma că spectacolul «Krum» este unul nou și deosebit pe scena teatrului din Chișinău. E un spectacol care te face să iubești viața”, spune regizoarea.

„Krum”, în regia Luminiței Țâcu, o producție a Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău

În ceea ce privește impactul la public al acestui spectacol, Luminița Țâcu menționează ceea ce a auzit că se vorbea la final de reprezentație printre spectatori: „Un spectacol apocaliptic; un spectacol frumos și dureros; un spectacol ca pictura lui Michelangelo”, dar și că e „un spectacol altfel față de tot ce s-a făcut la Teatrul Național «Mihai Eminescu» din Chișinău; un spectacol la care se râde și se plânge; un spectacol ca sarea pe rană”.

Luminița Țâcu mai are un argument, care să-i provoace pe spectatorii bucureșteni să vină să vadă această creație scenică: „Îndemn publicul să vină la «Krum» și să admire actorii. Acești actori minunați care au știut să se adune în numele unei idei, în numele unui mesaj și să devină o lume, dincolo de universul lui Levin, o lume care ne reprezintă pe noi, cei din Republica Moldova, o lume în care și Musca (personaj din spectacol) are ce spune! Vă așteptăm la «Krum»!”

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

Krum
de Hanoch Levin

Traducerea: Valeriu Turea

Distribuția

Krum – Alexandru Pleșca

Mama, doamna Krum – Angela Ciobanu

Shkita – Iurie Focșa

Tugati – Ghenadie Gâlcă

Dolce – Ion Mocanu

Felicia, soția lui Dolce – Mihaela Strâmbeanu

Tachteech – Dan Melnic

Teruda – Diana Decuseară

Dupa – Olga Guțu-Cucu

Uma – Doriana Zubcu

Bertoldo – Valentin Zorilă

Musca – Tinka Mardari

Dr. Shvoigen – Mihai Zubcu

Regia – Luminița Țâcu
Scenografia – Irina Gurin

Producător – Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău
Durata – 1h 50 min fără pauză
Spectacol cu traducere în limba engleză
Nerecomandat persoanelor sub 16 ani

În cadrul secțiunii TEATRUL ŞI SOCIETATEA. ACUM