class="">Omagiu lui Lucian Pintilie în Festivalul Național de Teatru și Les Films de Cannes à Bucarest

[lxa_breadcrumbs]

Omagiu lui Lucian Pintilie în Festivalul Național de Teatru și Les Films de Cannes à Bucarest

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

În anul plecării dintre noi a marelui regizor Lucian Pintilie, Festivalul Național de Teatru și Les Films de Cannes à Bucarest (evenimente care se desfășoară în acest an în aceeași ultimă decadă a lunii octombrie) își unesc forțele într-un parteneriat care să omagieze, într-un amplu portret, personalitatea acestui unic artist care a marcat cu arta și viziunea sa atât teatrul cât și filmul românesc în ultimii 50 de ani.

[post_published],  [post_category]

«Cred pur şi simplu că aşa m-am născut, cu o viziune catastrofică şi o enormă sete de dragoste», mărturisea Lucian Pintilie în 2003, într-un interviu pentru România Liberă.

Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest (19-28 octombrie) va organiza o integrală a celor 11 filme semnate de Lucian Pintilie (detalii aici), iar Festivalul Național de Teatru va prezenta înregistrări inedite cu două montări din străinatate ale regizorului: „Rața sălbatică” de Henrik Ibsen, spectacol realizat în 1981 la Théâtre de la Ville din Paris, și „Flautul fermecat” de Wolfgang Amadeus Mozart, spectacol realizat în 1980 pentru Festival d’Aix-en-Provence.

Seara de omagiere a lui Lucian Pintilie ca cineast este programată în cadrul celei de-a noua ediții a Festivalului Les Films de Cannes à Bucarest sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului. Între numeroșii participanți se numără: Victor Rebengiuc, actorul iconic al regizorului, actrițele Mariana Mihuț și Maia Morgenstern, cineaștii Cristi Puiu și Corneliu Porumboiu, producătorii Constantin Popescu și Silviu Stavilă. Va fi prezent și cineastul Marin Karmitz, producătorul și distribuitorul care i-a stat alături lui Lucian Pintilie la producția filmului „Balanța” (1992) – lungmetraj care a marcat reîntoarcerea triumfală a regizorului în cinema și la Cannes, după perioada exilului forțat. Vor fi proiectate „Fără titlu”, documentarul (început ca un making-of) despre Lucian Pintilie, realizat de Horea Lapteș, care va fi prezent la proiecție și „De ce trag clopotele, Mitică?”, film realizat în 1979, dar interzis de regimul comunist și proiectat în țară abia în anul 1990.

«A fost din nou interzis de Ceaușescu: nu-i nimic, dacă e bun, poate să și aștepte – mi-am zis eu – și m-am și dus să fac „Raţa sălbatică” la Paris, la Théâtre de la Ville», povestea regizorul în revista Positif, în 1992.

În cadrul Festivalului National de Teatru, ziua dedicată artistului Lucian Pintilie (ca realizator de teatru și operă, dar și ca scriitor și prieten) se va desfășura sâmbătă, 27 octombrie:

 Astfel, de la ora 11:00, în sala Cinetic a HUB-ului FNT / Arcub Gabroveni publicul va fi invitat să vizioneze înregistrarea spectacolului „Rața sălbatică” de Henrik Ibsen, pus în scenă de Lucian Pintilie la Théâtre de la Ville din Paris în 1981:

«”Rața sălbatică” este o istorie tragică, atroce, în care se strecoară numeroase elemente grotești și care ajunge să ia forma unei farse sălbatice, aureolate de un sacrificiu aberant.» spunea despre acest memorabil spectacol Lucian Pintilie.

De la ora 16:00, va avea loc prezentarea volumului „Bricabrac. De la coşmarul real la realismul magic” de Lucian Pintilie, publicat inițial în 2003 la editura Humanitas și declarat în 2010 „Cea mai bună carte străină” de Sindicatul Criticilor de Cinema din Franța. Actualul volum este o ediţie revizuită şi adăugită, aparută în colecţia Yorick de arte ale spectacolului a Editurii Nemira.

Lansarea va fi urmată de o discuție publică în amintirea regizorului la care vor participa Marie-France Ionesco, actorii Victor Rebengiuc, Mariana Mihuț, Dorina Chiriac, profesorii Sanda Manu, George Banu, Serge Peyrat – asistentul regizorului timp de 15 ani la Théâtre de la Ville, precum și alți oameni de teatru și film, sau colaboratori ai maestrului.

De la ora 17:30, în aceeași sală este programată proiecția înregistrării spectacolului de operă „Flautul fermecat”, de W. A. Mozart, spectacol realizat în 1980 pentru Festivalul de la Aix-en-Provence – Franța și reluat apoi la Opera din Lyon, Opera din Nisa și Teatro Reggio din Torino.

Ziua Lucian Pintilie din cadrul FNT se va încheia la Cinemateca UNION unde, începând cu ora 20:30 va avea loc o proiecție specială a filmului „Niki Ardelean, colonel în rezervă” (2003) regizat de Lucian Pintilie pe un scenariu semnat de Cristi Puiu și Răzvan Rădulescu. Proiecția filmului (cunoscut și sub denumirea de „Niki & Flo”), se va bucura de prezența unor personalități apropiate marelui regizor român și va fi urmată de o sesiune de întrebări și răspunsuri.

«(…) Privirea pe care Lucian Pintilie o aruncă asupra lumii, pe care o regăsim în întreaga sa operă, s-a format poate tocmai în această empatie cu Cehov. „Niki şi Flo” – penultimul său film, prin acuitatea detaliului semnificativ şi prin tandreţea sa lucidă, îşi trage esenţa tot din această viziune care îmbină o tandreţe implacabilă, „sfâşietoare bucurie“, cu o rigoare indulgentă sau o indulgenţă severă. O viziune a lumii bazată pe deriziune şi pe compasiune. Dacă lumea, aşa cum ne-o arată el, este o „farsă tragică“ (subtitlu dat de Eugène Ionesco piesei „Scaunele”), nu trebuie să ne mirăm că pentru cartea sa, „Bricabrac”, el a ales ca motto un citat din Beckett: „Rien n’est plus drôle que le malheur“ („Nimic nu-i mai caraghios ca nenorocirea“).» Marie-France Ionesco

Reamintim că Festivalul Național de Teatru a avut privilegiul să aducă o bucurie maestrului Lucian Pintilie în 2015, când directorul artistic Marina Constantinescu i-a dedicat cea de-a 25-a ediție, aniversară, a FNT.

«Pintilie ne inhibă pe noi, românii, şi de dincolo. Nici astăzi, în secolul XXI, cei mai mulţi nu ştiu cum să se pună în relaţie cu el. Cum să-l numească. Cum să se definească. Şi astăzi, geniul lui Pintilie îi paralizează. La propriu. Habar nu au cum să-i mulţumească sau să înţeleagă că în toate strigătele lui s-a strîns laşitatea atîtora, că în cuvântul lui şi în forţa faptelor sale a ţâşnit, salvator, libertatea absolută a artistului. Că în fiecare spectacol sau film există o schijă din războiul pe care el l-a câştigat împotriva „celorlalţi”.» Marina Constantinescu

Omagiul Lucian Pintilie este organizat în parteneriat de către Les Films de Cannes à Bucarest și Festivalul Național de Teatru, în colaborare cu Filmex România și Centrul Național al Cinematografiei, cu sprijinul Fundației 9.

A 28-a ediție a Festivalului Național de Teatru se va desfășura la București, între 19 și 29 octombrie 2018 și este dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.Ediţie desfăşurată sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României.

Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi Primăria Municipiului Bucureşti

Producători: UNITER – Uniunea Teatrală din România, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti

Partener: Institutul Cultural Român

Sponsor principal: BRD – Groupe Société Générale

Sponsori: Farmexim, MOL România

Foto: Adi Marineci