class="">VIDEO Perpetua credință în Coroană

[lxa_breadcrumbs]

VIDEO Perpetua credință în Coroană

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Însemnul autorității supreme – Coroana Regală a României – veghează în aceste zile în inima Bucureștiului, acompaniind, într-un fel, zecile de evenimente ale Festivalului Național de Teatru din acest an centenar. În Sala „Memorie” a HUB-ului FNT (Hanul Gabroveni), un spațiu ospitalier pentru întâlniri și unde se pot obține toate informațiile despre ediția 2018 a festivalului, a fost depusă sâmbătă, 20 octombrie, Coroana Regală (copia fidelă a Coroanei de oțel) – simbolul puterii monarhice, care cu aproape un an în urmă îl însoțea pe Regele Mihai pe ultimul său drum.

[post_published],  [post_category]

Tronează în FNT simbolul care dovedește că marea sărbătoare a teatrului românesc e sub semnul împlinirii a o sută de ani ai Marii Uniri. Coroana Regală a fost adusă de la Muzeul Național Peleș. Escortată de reprezentanți ai Asociației „Tradiția militară”, Coroana poate fi văzută aici până la 28 octombrie. A depus-o în Sala „Memorie” actorul Victor Rebengiuc, care avea să declare, în cadrul ceremoniei: „Am fost, sunt și voi rămâne până la sfârșit devotat monarhiei!”.

Mai întâi au fost „evocați eroii de un secol”. Prin vocile celor prezenți, au fost „readuși la viață” cei care au făurit România Mare, rostindu-se Jurământul de acum 100 de ani! O reîntoarcere în Istorie – fără artificii, dar cu adevărata credință în Coroană! O perpetuă credință în Coroană!

Emoția a copleșit audiența. Adresându-i-se, directorul Festivalului Național de Teatru, Marina Constantinescu, a spus: „Este o zi foarte importantă. Am pus sărbătoarea Centenarului şi festivalului sub semnul Coroanei Regale, ca simbol al statului nostru independent, unit, puternic, demn, curajos, loial regelui şi poporului. Am dorit să aducem de la Peleș această coroană care l-a însoțit pe Regele Mihai pe ultimul său drum. Am dorit ca acest simbol să fie aici în inima festivalului; oamenii să treacă şi văzând Coroana să încerce să cunoască mai bine istoria şi pe ei înşişi. Sunt 100 de ani în care am devenit un popor de cultură europeană şi asta este important pentru noi, oamenii de teatru, care credem în valoare.

Directorul FNT a mai spus că acest simbol al celor 100 de ani este lucrul cel mai de preț al festivalului din 2018. Apoi, Marina Constantinescu a dat cuvântul unor personalități „care cred în valoare”. Pe Ion Caramitru, președinte UNITER și director al TNB, l-a caracterizat drept „un om devotat Coroanei până la capăt”. Iar el a continuat: „Mulțumesc pentru această specificare. Într-adevăr, sunt devotat Coroanei până la capăt. Capătul acesta însă ar trebui redefinit. Și, dacă e vorba de un drum pe care îl mai avem de parcurs, trebuie să vedem pe unde să treacă…”. Ion Caramitru a vorbit despre Regele Mihai, despre cum Majestatea Sa și-a servit țara „cum a putut”, despre „întâlnirile emoționante” avute cu Regele Mihai, care i-a răspuns atunci când l-a anunțat că i s-a redat cetățenia română: „Sunt mai român decât vă închipuiți”. Și Caramitru a continuat: „Acesta este poate testamentul lui moral. Să-i mulțumim că a existat, să regretăm că nu a văzut această coroană așezată pentru a treia oară pe fruntea lui”.

Victor Rebengiuc a mai făcut o mărturisire: „Aveam şapte ani când Regele Mihai a urcat pe tron. A fost o mare bucurie pentru mine şi pentru generaţia mea. L-am iubit cu toții pentru că era tânăr, pentru că era frumos și pentru că era minunat să vezi într-un asemenea rege un întreg popor. Am suferit atunci când a fost alungat din ţară, am plâns, eram tot copil, dar am păstrat în amintire nestinsă dragostea şi devotamentul pe care le-am avut faţă de rege şi faţă de monarhie”. A vorbit și despre speranța sa „dintotdeauna” că poate România va deveni Monarhie; că tot ce își dorește „este să păstrăm în minte şi în suflet amintirea Regelui Mihai”.

Directorul FNT i-a mulțumit conducerii Muzeului Național Peleș, al cărui director, Narcis Dorin Ion, a vorbit despre Coroana de oțel, despre copia ei fidelă, despre coroana Reginei Maria – simboluri ale istoriei noastre. Coroanele originale se află la Muzeul Național de Istorie a României.

Au vorbit și alte personalități care l-au cunoscut pe Regele Mihai, care păstrează credință Coroanei.

Coroana este expusă la București în perioada desfășurării Festivalului Național de Teatru, în Sala „Memorie“ a HUB-ului FNT din Centrul Vechi al Capitalei (ARCUB, Hanul Gabroveni). Publicul va avea posibilitatea să o admire în perioada 21 – 28 octombrie, între orele 10:00 și 19:00.