class="">Proiecția filmului LETO, în regia lui Kirill Serebrennikov. Spectatorii sunt invitați să susțină eliberarea regizorului rus printr-un mesaj și o fotografie de grup

[lxa_breadcrumbs]

Proiecția filmului LETO, în regia lui Kirill Serebrennikov. Spectatorii sunt invitați să susțină eliberarea regizorului rus printr-un mesaj și o fotografie de grup

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

În 22 august 2017, în timpul filmărilor la pelicula „Leto”, regizorul Kirill Serebrennikov a fost reţinut de autoritățile ruse la Sankt Petersburg. I s-au adus acuzaţii de furt şi înşelăciune, acuzații calificate de regizor drept „absurde și schizofrenice”. Din 23 august 2017, se află în arest la domiciliu, în orașul Moscova. Montajul filmului „Leto” – care a fost proiectat în premieră anul acesta la Festivalul de la Cannes în absența regizorului – a fost realizat de artist din arestul la domiciliu. Situația lui Kirill Serebrennikov este neschimbată până în acest moment.

[post_published],  [post_category]

Festivalul Naţional de Teatru şi Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest susţin libertatea creatorului. Suntem profund îngrijorați de această situație care aduce atingere libertății artistului, oriunde s-ar afla el în lume. Din acest motiv, directorii acestor două festivaluri, Marina Constantinescu și Cristian Mungiu, au inițiat demersul de a invita publicul la solidaritate. Toți spectatorii care doresc să susțină eliberarea regizorului rus de teatru și film sunt invitați să vină la proiecție cu mesajul FREE KIRIL SEREBRENIKOV și să facă parte din fotografia de grup prin care să se alăture artiștilor care susțin judecarea regizorului în libertate.

Astăzi, miercuri, 24 octombrie, este seara filmului Leto, regizat de Kirill Serebrennikov. Proiecția va avea loc de la ora 20:15, la Cinema PRO.

Artiștii și iubitorii de teatru și film din România sunt invitați să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov și libertatea de exprimare a artiștilor printr-un mesaj și o fotografie.

Festivalul Internațional de Film de la Cannes

Anul acesta, Cannes-ul a făcut excepție de la regulă și a proiectat un film în absența regizorului: „Leto”, în regia rusului Kirill Serebrennikov. Scaunul său în impunătorul Grand Théâtre Lumière a rămas gol – dar chiar și așa, la finalul proiecției, spectatorii au aplaudat minute în șir.

Serebrennikov nu a putut fi prezent la premieră, în ciuda repetatelor insistențe ale delegaților de la Cannes și a diplomației franceze.

Kirill Serebrennikov, considerat a fi unul dintre cei mai talentați regizori de teatru și film din Rusia s-a făcut remarcat în 2008, cu Yuri’s Day, triplu premiat la Locarno. În 2012, a fost selecționat în competiție la Veneția cu Betrayal, în 2016, (M)ucenic a fost selectat în competiția Un Certain Regard la Cannes, iar Leto a fost proiectat în competiția principală de anul acesta a festivalului. Ca regizor de teatru, Serebrenikov a fost distins cu Premiul Europa și Premiul Daniil Harms, pentru baletul Nureev, în 2017, premiul Masca de aur pentru regia spectacolului de operă Chaadsky sau premiul „Benois de la danse”, în 2018.

Kirill Serebrennikov a fost reținut la Sankt Petersburg în august 2017, chiar în timpul filmărilor la Leto și acuzat de deturnare de fonduri – acuzații calificate de regizor drept „absurde și schizofrenice”. Montajul filmului Leto l-a făcut din arestul la domiciliu.

Reținerea lui Serebrennikov a declanșat o revoltă în lumea artistică mondială pentru că numele său stă înscris pe o operă de valoare: spectacole memorabile, producții cinematografice de calitate. În Rusia, artiștii s-au coalizat imediat pentru el – Natalia Soljenițîna, președinte al Fundației Soljenițîn; Alexandr Kaliaghin, președintele Uniunii Teatrale din Rusia; Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi; regizorii Lev Dodin – director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg – Fiodor Bondarciuk ori Aleksei Gherman au susținut eliberarea regizorului.

Kirill Serebrennikov

Mihail Barîșnikov a trimis o scrisoare de susținere. Celebrul balerin și coregraf i-a scris: „Rezistă, dragă Kirill. Știi bine că funcționarii, anchetatorii, procurorii și superiorii lor sunt lipsiți de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate și al obscuratismului maniacal individual”.

În trei zile de la arestarea lui Serebrennikov, peste zece mii de iubitori de teatru și film din întreaga lume s-au alăturat petiției care cerea eliberarea lui, printre ei numărându-se și Cate Blanchett, Danis Tanović, Maren Ade ori Volker Schlöndorff.

Serebrennikov plătește pentru tenacitatea cu care își exprimă părerile politice – atât în artă cât și în viața publică, cu toate că de fiecare dată se lovește de cenzură de diverse tipuri. Atunci când a încercat să proiecteze un documentar despre Pussy Riot la Gogol Center, proiecția a fost interzisă de Ministerul Culturii. „Totul se întoarce la cele mai patetice practici sovietice”, a declarat el public, în 2016, într-o discuție despre cenzura artiștilor în Rusia.

Miercuri, Les Films de Cannes proiectează Leto, de la ora 20:15, la Cinema PRO și invită artiștii și iubitorii de teatru și film din România să susțină eliberarea lui Kirill Serebrennikov și libertatea de exprimare a artiștilor printr-un mesaj și o fotografie.

Toți spectatorii care doresc să susțină eliberarea regizorului rus de teatru și film sunt invitați să vină la proiecție cu mesajul FREE KIRIL SEREBRENIKOV, să facă parte din fotografia de grup prin care să se alăture artiștilor care susțin judecarea regizorului în libertate – o inițiativă comună a Les Films de Cannes à Bucarest și a Festivalului Național de Teatru.

Foto sus: Leto