class="">Un altfel de Hamlet: „Am vrut să facem din statui oameni”

Un altfel de Hamlet: „Am vrut să facem din statui oameni”

Unul dintre cele mai apreciate spectacole din România este, la zi, „Hamlet” de la Teatrul Metropolis, în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză. Spectacolul a fost selecționat în Festivalul Național de Teatru și ni-l propune pentru rolul lui Hamlet pe tânărul actor Andrei Huțuleac (27 de ani).

20 august 2018,  Stiri

Unanim aclamat, Hamlet-ul în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză este, cu siguranță, altfel. Cum și de ce? Am vrut să aflăm ce anume a făcut acest spectacol atât de apreciat și de public (face casă plină la fiecare reprezentație), cât și de critica de specialitate. În acest scop, l-am contactat pe tânărul Andrei Huțuleac, care face un Hamlet indimenticabil.

Inubliabilul rol nu este o întâmplare, cariera din în ultimii ani a tânărului actor gălățean fiind într-o spectaculoasă ascensiune. Andrei Huțuleac a cucerit în anul 2017 titlul de cel mai bun actor în rol principal pentru Mozart din Amadeus, spectacol tot în direcția de scenă a lui Victor Ioan Frunză, produs tot la Teatrul Metropolis. De altfel, Huțuleac este o prezență constantă printre finaliștii Galei Premiilor UNITER. Și în acest an a fost nominalizat pentru titlul de „Cel mai bun actor într-un rol principal”, chiar pentru Hamlet.

Întâlnirea visată de toți actorii

Acest Hamlet a rămas al lui William Shakespeare, dar mult mai mult a devenit al celor care l-au gândit și l-au creat acum. Filosofia din spatele său este extrem de interesantă. Iată ce spune Andrei Huțuleac (care, fiind și poet, alege cuvintele potrivite): „Spectacolul Hamlet e întruchiparea întâlnirii norocoase cu un text și cu un personaj cu care, bănuiesc, orice actor își dorește să se întâlnească mai devreme sau mai târziu.

Secretul actorilor din acest Hamlet: umanizarea legendei. Explică Andrei Huțuleac: Împreună cu colegii mei, am încercat să nu ne lăsăm striviți de mitul teatral pe care această poveste îl reprezintă.

Meritul pentru această abordare Andrei Huțuleac i-l acordă directorului de scenă Victor Ioan Frunză: Încurajați de directorul de scenă Victor Ioan Frunză, am încercat să reprezentăm mai puțin regi și regine în palate impunătoare și mai mult părinți, unchi, într-un mediu casnic. Să facem deci, din aceste statui, oameni”.

Au reușit.

Site-ul www.fnt.ro vă prezintă o serie de articole-invitații la spectacolele selectate în cadrul celei de-a 28-a ediții a Festivalului Național de Teatru (19-29 octombrie, București). Ediția de anul acesta se desfășoară sub semnul #fnt100 – FNT în 100 de evenimente. Urmăriți hashtag-ul pe contul nostru de Facebook și pe site-ul oficial al Festivalului Național de Teatru, www.fnt.ro. Puteți vedea aici selecția oficială a spectacolelor din festival. Ediție dedicată regizoarei Cătălina Buzoianu.

„Hamlet” (direcția de scenă: Victor Ioan Frunză), la Teatrul Metropolis din București. Foto: Adriana Grand

Distributie:

(în ordinea Autorului)

Hamlet, prinţ al Danemarcei, nepot al lui Claudius:Andrei Huțuleac
Claudius, rege al Danemarcei:George Costin
Stafia defunctului rege. Tatăl lui Hamlet:Alexandru Pavel
Gertrude, regină, mama lui Hamlet, acum soţia lui Claudius:Andreea Grămoșteanu / Mirela Zeța
Polonius, consilier regal:Alin Florea
Laertes, fiul lui Polonius:Codrin Boldea
Ophelia, fiica lui Polonius:Nicoleta Hâncu
Horațio, prieten şi confident al lui Hamlet:Andrei Redinciuc
Rosencrantz, fost coleg de facultate al lui Hamlet:Carol Ionescu
Guildenstern, fost coleg de facultate al lui Hamlet:Voicu Aaniței
Directorul trupei de actori „Tragedienii orașului”:Sorin Miron
Corina, soția directorului:Corina Moise
Actorii trupei de teatru:Ciprian Chiricheș, Vlad Lință, Cristina Danu, Ștefan Iancu, Anton Miron Presan, Alexandru Grădinaru
Groparul:Adrian Nicolae
Ajutorul Groparului:Nicolae Parpală
Marcellus:Sorin Flutur
Bernardo:Tudor Andronic
Francisco:Paul Radu
Osric:Florin Aioane
Soliști:Monica Odagiu, Andrei Stănculescu
Instrumentiști:Claudia Tudor, Cezara Comsa, Raul Stănulescu, Gugu Bogdan, Ghiță-Urziceanu Constantin, Mihai Dima, Ciprian Partenie, Marius Hoghi, Alexandru Sturzu