class="">VIDEO Întru solidaritate cu Kirill Serebrennikov

[lxa_breadcrumbs]

VIDEO Întru solidaritate cu Kirill Serebrennikov

[post_author]

[featured_img]

[gallery_stuff]

Festivalul Naţional de Teatru şi Festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, desfășurate în același timp în Capitală, s-au unit într-un demers inițiat de directorii celor două mari evenimente culturale din România – Marina Constantinescu și, respectiv, Cristian Mungiu – de a invita publicul la solidaritate. Este vorba de acțiunea întreprinsă pentru a cere eliberarea din arest a unuia dintre cei mai importanți regizori de teatru și film din Rusia, Kirill Serebrennikov.

[post_published],  [post_category]

Astfel, în seara zilei de 24 octombrie, fiecare spectator venit în sala de la Cinema PRO să vadă filmul lui Serebrennikov „Leto/Vara”, prezentat în acest an la Cannes în lipsa regizorului, arestat la domiciliu, a afișat mesajul: „Free Kirill Serebrennikov”. Acțiunea s-a desfășurat înainte de proiecție, când reprezentantele celor două evenimente – Oana Borș și Crăița Nanu – au vorbit despre inițierea și însemnătatea unui asemenea demers.

„Vara” este un film-biografie despre cântărețul de muzică rock Victor Țoi și cultura rock de underground din Leningrad (Sankt Petersburg). Acțiunea principală are loc în vara lui 1981, în frumosul oraș de pe Neva.

La Festivalul de la Cannes, în timpul proiecției filmului, scaunul pe care trebuia să stea Serebrennikov a rămas liber, iar echipa filmului i-a adus un omagiu pe covorul roşu.

Pe regizor îl „ține” în arest la domiciliu un proiect teatral. Cazul Kirill Serebrennikov are rezonanță mondială, pentru că numele său stă înscris pe o operă de valoare: spectacole memorabile, producții cinematografice de calitate. Serebrennikov este arestat la domiciliu, în orașul Moscova, de mai bine de un an. Pe data de 22 august 2017 el a fost reținut, la Sankt Petersburg, în timpul filmărilor la pelicula „Vara” (a făcut montajul acasă, în arest fiind). Este suspectat de „furt și înșelăciune”. El, artistul, care, așa cum au mărturisit alți artiști, nu ar fi irosit o copeică (cea mai mică monedă divizionară a rublei rusești) în afara proiectelor artistice. După cum prezintă acest caz presa rusă, inițial a fost vorba de „furtul” a circa 1,2 milioane de dolari, apoi s-a anunțat că suma e ceva mai mare. Banii au fost obținuți de la bugetul de stat pentru proiectul „Platforma” (în anii 2011-2014). Serebrennikov a calificat  acuzațiile aduse drept „absurde și schizofrenice”. El susține că banii veniți de la bugetul statului s-au cheltuit în scopul propus. Din 23 august 2017 se află în arest la domiciliu. Termenul a fost prelungit de mai multe ori – ultimul termen anunțat fiind luna aprilie 2019 octombrie, potrivit Agenției de presă TASS.

Sunt și alte persoane învinuite. Serebrennikov spune: „Nu am creat niciun grup criminal, am creat un proiect cu oameni care și-au arătat creativitatea. Am făcut spectacole, am organizat concerte, festivaluri și transmisiuni video”. El menționează că proiectul a avut succes în Rusia, în acele locuri unde se dorește și apare ceva nou creativ. În opinia sa, „Platforma” a devenit un vector important pentru tineri artiști, pentru spectatori.

„Noi nu am făcut nimic rău statului”, spune Serebrennikov în documentarul realizat de jurnaliștii Katerina Gordeeva și Roman Super despre activitatea la proiectul „Platforma”, film postat pe internet la 30 august 2018.

Înainte de a fi arestat la domiciliu, pe data de 23 mai 2017, s-au făcut percheziții la locuința lui Serebrennikov și la Teatrul „Gogol – Țentr”, al cărui director artistic este. Atunci i s-a luat pașaportul, „în scopul efectuării expertizei”. Nu a mai putul pleca peste hotare să-și continue proiectele pe care le avea în afara țării sale. Inițial a fost chemat în calitate de martor. Apoi reținut și arestat la domiciliu!

Pentru a realiza proiectul teatral „Platforma”, Serebrennikov a înregistrat în apartamentul său, în 2012, „Atelierul Șapte” – o trupă teatrală creată de el pe baza cursului propriu de actorie-regie la Școala-atelier MHAT. „Atelierul Șapte” e o etapă – a șaptea – în istoria Atelierelor Teatrului de Artă din Moscova. Primul a fost creat la inițiativa lui Stanislavski, în 1912.

Acuzația spune că banii au fost dați „Atelierului Șapte” pentru „Platforma”, dar au plecat spre alte firme. Apărarea spune că banii s-au cheltuit doar pentru „Platforma” și că, într-adevăr, au fost transferați, dar teatrele implicate aveau nevoie de bani pentru procurarea recuzitei, pentru alte cheltuieli în realizarea producțiilor.

Serebrennikov e artist. El a spus că nu a condus contabilitatea „Atelierului Șapte”, că nu a avut acolo nicio funcție administrativă și nu a semnat „documente actuale legate de partea economică”.

În 2017, au fost multe premii pentru creațiile sale: film, teatru, opera. Serebrennikov era pe culmi. Serebrennikov era așteptat să facă spectacole, să filmeze, să predea studenților. Chiar în ziua când a fost arestat, au venit reacții din partea multor instituții de stat, organizații, personalități culturale. Unul dintre avocații lui Serebrennikov a spus în prima zi, în sala de judecată, potrivit presei ruse, că persoane publice, actori, regizori, jurnaliști sunt „gata să acționeze în calitate de garant al lui Serebrennikov”, printre aceștia fiind: Natalia Soljenițîna (văduva scritorului premiat cu Nobel Alexandr Soljenițîn), președinte al Fundației Soljenițîn; Alexandr Kaliaghin, președintele Uniunii Teatrale din Rusia; Vladimir Urin, directorul General al Teatrului Bolshoi; cunoscuții regizori Lev Dodin – director al Teatrului Malîi din Sankt Petersburg –, Fiodor Bondarciuk, Aleksei Gherman, Konstantin Raikin, celebrii actori Evghenii Mironov, Ksenia Rappoport, Danila Kozlovski, Elizaveta Boiarskaia, Konstantin Habenski, dar și Zelfira Tregulova – șefa Galeriei Tretiakov sau jurnalista Ksenia Sobciak și prezentatorul tv Andrei Malahov.

Dramaturgul și regizorul Ivan Vîrîpaev s-a adresat cu o scrisoare în susținerea acestui mare creator. Și-a manifestat susținerea pentru Serebrennikov și Centrul Saharov (organizație care are misiunea de a păstra și dezvolta moștenirea academicianului Andrei Saharov).

O petiție întru susținerea regizorului a fost semnată de mii de oameni chiar pe data de 23 august 2017.

Totodată și-au exprimat solidaritatea cu apreciatul regizor de teatru și film colective teatrale, care calificau această arestare drept o campanie represivă împotriva libertății de exprimare artistică.

Și-au exprimat susținerea și cunoscutul regizor la nivel mondial Alexei Uciteli, care este convins că Serebrennikov nu și-ar fi însușit niciun ban, pentru că este un om dedicat meseriei sale și ar fi dat toți banii pentru ceea ce face – montarea spectacolelor, regizarea filmelor.

Pe data de 2 octombrie 2017, Mihail Barîșnikov a trimis o scrisoare de susținere, apărută pe Facebook. Celebrul balerin și coregraf, care a fugit din Uniunea Sovietică, stabilindu-se în SUA, scria: „Rezistă, dragă Kirill. Știi bine că funcționarii, anchetatorii, procurorii și superiorii lor sunt lipsiți de orice har. Unicul lor talent este cel al călăului, care se exprimă pe fondul puterii nelimitate și al obscuratismului maniacal individual”.

Vestea a ajuns ca un fulger și în afara Rusiei. În Europa s-a intensificat mișcarea de susținere, personalități culturale au reacționat prompt. Renumitul regizor Thomas Ostermeier, directorul Teatrului Schaubühne din Berlin, a fost autorul unei petiții de încetare a urmăririi lui Kirill Serebrennikov.
Elfriede Jelinek, laureată a Premiului Nobel pentru literatură, a semnat petiția întocmită de Ostermeier. Directorul Teatrului Schaubühne și dramaturgul său Marius von Mayenburg au organizat și un miting în fața ambasadei Rusiei la Berlin, cerând încetarea urmăririi penale. Cei doi s-au adresat și autorităților germane cu rugămintea de a se implica, „la modul cel mai hotărâtor”, ca Serebrennikov să nu ajungă la închisoare în urma „unei campanii de calomnie motivată politic”. Petiția a apărut pe internet la 27 august, iar la 30 august 2017 era semnată de peste 10.000 de persoane. Printre semnatari se numără actrița australiancă Cate Blanchett, artista franceză Sophie Calle, actorul german Lars Eidinger, scriitorul și dramaturgul britanic David Harrower, scriitorul american Tony Kushner, actorul și regizorul britanic Simon McBurney, regizorul elvețian Milo Rau, filosoful și sociologul francez Geoffroy de Lagasnerie, regizorul bosniac Danis Tanović, compozitorul rus-german Serghei Nevski, filosoful francez Didier Eribon, scenaristul german Julian Rosefeldt, regizoarea germană Maren Ade, pianistul german Igor Levit, actrița germană Nina Hoss, cineastul german Volker Schlöndorff. Pe internet, petiția intitulată „Libertate lui Kirill Serebrennikov!” a avut patru variante, în limbile engleză, germană, rusă și franceză.

Actrița germană Franciska Petri a vorbit în susținerea lui Serebrennikov, pe covorul roșu al Berlinalei. Ea a lucrat cu el în 2012. Artistul a fost susţinut şi de Festivalul de la Avignon, unde s-a lansat un apel pentru a fi pus în libertate. La ediția de anul viitor este programat un spectacol al regizorului.

În luna august a acestui an, lui Kiril Serebrennikov i s-a acordat titlul de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, prin decretul semnat de ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen.

Kiril Serebrennikov a montat zeci de spectacole în diverse teatre, începând cu anul 1992. A regizat 15 filme și seriale. A obținut foarte multe premii, printre care Prix François-Chalais, acordat la Cannes în 2016 pentru filmul „M(ucenic)”, Premiul „Europa – noi realități teatrale” (2017), Premiul „Daniil Harms”, pentru baletul „Nureev” (2017), Premiul „Masca de aur” pentru regia spectacolului de operă „Chaadsky” (2018), Premiul „Benois de la danse”, pentru baletul „Nureev”, 2018. În 2015, filmul „Trădarea” a fost nominalizat la Premiul „Leul de Aur”, la Festivalul de la Veneția.

Foto: Florin Biolan