class="">FLASHBACK Expoziție de autor – Lia Manțoc

[lxa_breadcrumbs]

FLASHBACK Expoziție de autor – Lia Manțoc

21 octombrie | 17:30 – Vernisaj – Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Sala Mică, foaier

22-28 octombrie | Teatrul Național „I. L. Caragiale” București, Sala Mică, foaier

[featured_img]

[gallery_stuff]

Estetica avangardistă şi curajoasă a Liei Manţoc, extrem de modernă, de vie, în sensul marilor mişcări teatrale europene şi a dinamismului curentelor vizuale, a susţinut alegerile de text ale regizorilor cu care a lucrat. Prima direcţie a fost cea asumată împreună cu regizoarea Cătălina Buzoianu. O colaborare lungă, constantă, profundă, semnificativă pentru teatrul românesc. Spectacole ca Să-i îmbrăcăm pe cei goi, Maestrul şi Margareta, Yvonna, principesa Burgundiei înseamnă perioada de glorie a Teatrului Mic, de impact la public, înseamnă, în acelaşi timp, performanţă şi repere ale istoriei teatrului românesc. Ideea de libertate interioară a unui artist mare, de anvergură a fost, poate, unul dintre atuurile imense ale Liei Manţoc.

Intrare liberă

[same_day_events_link]

La Teatrul Bulandra, Cătălina Buzoianu şi Lia Manţoc construiesc în cei mai dificili ani ai comunismului, 1987, o pagină de istorie adevărată, într-un limbaj vizual impresionant: O dimineaţă pierdută, după romanul cu acelaşi nume al Gabrielei Adameşteanu. Costumele Liei Manţoc au refăcut lumea interbelică în detalii perfecte şi tulburătoare. Imediat după 1990, se întâmplă o intersecţie provocatoare a Liei Manţoc cu unul dintre cei mai vii şi marcanţi regizori: Vlad Mugur. Întors din exil, Vlad Mugur o alege pe Lia Manţoc, o artistă desăvârşită, un spirit neliniştit şi în continuă căutare şi va lucra cu ea ani de zile, în România şi afară, până la sfârşitul vieţii lui. Hamlet de la Teatrul Naţional din Cluj este manifestul teatral al unui spirit îngrozitor de tânăr, aşa cum a fost Vlad Mugur.

Cu Silviu Purcărete lucrează spectacole de forţă, de mare creativitate de la Faust, la Gianni Schicchi la Teatrul Maghiar din Cluj, sau la Macbeth de Eugène Ionesco la Royal Shakespeare Company, Londra. Artista i-a fost alături marelui regizor şi în debutul său cinematografic – Undeva la Palilula.

La fel de puternice sunt colaborările cu Horaţiu Mălăele sau cele cu Andrei Şerban.

Animată de eul creator năvalnic, Lia Manţoc este o personalitate uriaşă, un artist cu o forţă rară, care şi-a construit o carieră de mare întindere într-o acceptare totală a condiţiei de artist rebel şi smerit, totodată. Universul scenografei Lia Manţoc este plin de imagini, de sensul pe care cuvântul îl dă formei, costumului, machiajului pe scenă.

Flashback este o sumă de imagini puternice și manipulatoare. O poftire într-un univers incitant, într-un carusel delirant, în care realitatea și ficțiunea și-au pierdut de mult marginile. Flashback este o întoarcere, o privire înapoi, dirijată de artista Lia Manțoc. Vedem ce ni se permite, simțim ceea ce libertatea interioară ne îngăduie. (Marina Constantinescu)

Invitat : Marian Gheorghe