class="">În FNT, concert caritabil al Orchestrei „KamerArt” pentru susținerea construcției spitalului „Dăruiește Viață”

În FNT, concert caritabil al Orchestrei „KamerArt” pentru susținerea construcției spitalului „Dăruiește Viață”

Sunt foarte tineri și cuceresc lumea cu talentul și cu pasiunea lor pentru muzică. Sunt 23 de instrumentiști într-o orchestră, premiați la nivel național și internațional. S-au strâns la un loc, în numele valorii, și s-au numit „KamerArt”. Au împlinit un an și la aniversare concertează în cadrul Festivalului Național de Teatru, pentru o cauză nobilă. Încasările de la concertul extraordinar, susținut de „KamerArt” în data de 26 octombrie, la ora 18.00, la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, au o destinație – Asociația „Dăruiește Viață”, care construiește Primul Spital de Oncologie Pediatrică din România.

5 octombrie 2018,  Stiri

Programul concertului include lucrări de Jean Sibelius – „Andante Festivo”, Astor Piazzolla – „Oblivion”, Tomaso Albinoni  – „Adagio în Sol minor”, Pablo de Sarasate – „Navarra. Op. 33”, Giovanni Sollima – „Violoncelles, vibrez!”, Piotr Ceaikovski – „Serenadă pentru orchestră de coarde în Do major, Op.48”. Publicul îi va putea vedea, printre alții, pe muzicienii Nicolae Dobrovicescu, Cornelius Zirbo, Alexandru Spînu, Constantin Mușat, Andrei Radu, Izabela Ghergu – iată doar câțiva tineri care au înregistrat performanțe pe scene din Europa, fie ca soliști, fie în calitate de membri ai unor formații camerale.

După primul concert cu „KamerArt”, care a avut loc în toamna anului trecut la Universitatea Națională de Muzică din București, li s-a dus vestea. Iar prima invitație – să susțină două concerte – a venit din Grecia. Au fost acolo și… au triumfat, datorită talentului, muzicii alese, măiestriei!

Despre proiectul lor început în 2017, despre oamenii lui și calitățile lor, despre concertul din 26 octombrie de la Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României le-am solicitat opiniile lui Nicolae Dobrovicescu, Cornelius Zirbo, Alexandru Spînu și Izabelei Ghergu. Și ei au răspuns cu mult drag.

Nicolae Dobrovicescu, concertmaistru al Orchestrei „KamerArt” (vioară)

„Orchestra «KamerArt» este un proiect pornit la începutul anului 2017. S-a născut dintr-o adâncă dorință de afirmare, de progres. Nevoia de a cânta, de a face artă, nevoia de a ne aservi muzicii ne-a împins să demarăm acest proiect. La început, îmi imaginam o camerată ce urma să aibă în jur de 13 instrumentiști. În ideea aceasta am întrebat cam 20 de prieteni dacă și-ar dori să participe la un concert, fără a primi vreun onorariu, cu speranța ca măcar 10 să accepte. Nu mică mi-a fost surpriza când cu o săptămână înainte de începerea repetițiilor eram 23 de instrumentiști dornici de artă. 

Ca urmare a succesului pe care l-am avut la primul concert, ne-am hotărât să ne unim într-o asociație, ca să ne fie mai ușor să pornim următoarele proiecte. Astfel a apărut Asociația «KamerArt», în jurul căreia s-a format un nucleu de oameni plini de idei și de energie. Până în prezent, asociația s-a ocupat aproape exclusiv de concertele Orchestrei «KamerArt», dar în viitorul foarte apropiat ne dorim să începem mai multe proiecte cu și despre muzica de cameră, ba chiar ne propunem să organizăm un festival dedicat muzicii de cameră.

În momentul în care am primit invitația de a concerta în cadrul Festivalului Național de Teatru am simțit un sentiment de împlinire, greu de descris. Cu siguranță, suntem onorați și foarte nerăbdători să participăm la unul dintre cele mai importante evenimente artistice din România. Totodată, va fi o premieră, deoarece o să concertăm sub bagheta maestrului Horia Andreescu. Acceptul dânsului de a ne dirija reprezintă, de asemenea, o mare onoare, dar și o mare responsabilitate, pentru noi. În plus, faptul că toate câștigurile acestui concert vor fi direcționate către asociația «Dăruiește Viață» ne face și mai emoționați și nerăbdători.

În data de 26 octombrie, spectatorii vor putea să-i asculte pe unii dintre cei mai talentați tineri muzicieni din țară. Pe scenă vor urca 23 de instrumentiști, unii dintre ei chiar liceeni. De exemplu, Alexandru Spînu, mezinul orchestrei, are doar 16 ani. De asemenea, veti putea asculta una dintre cele mai frumoase lucrări scrise pentru orchestră de coarde, și anume, «Serenada» de Piotr Ilici Ceaikovski. Eu și Andrei Radu vom interpreta «Navarra» lui Pablo de Sarasate, aranjată pentru două viori și orchestră de coarde de Eduard Boboia; Cornelius Zirbo și Izabela Ghergu vor interpreta «Oblivion» de Astor Piazzolla respectiv «Adagio» de Tomaso Albinoni, ambele piese fiind aranjate de același Eduard Boboia pentru violoncel și orchestră de coarde. Izabela și Cornelius vor interpreta împreună «Violoncelles, Vibrez!», piesă compusă de Giovanni Sollima. Foarte importantă, cum am mai spus, este și prezența maestrului Horia Andreescu, unul dintre cei mai apreciați dirijori români”.

Cornelius Zirbo (violoncel)

„«KamerArt» este povestea de succes a unei inițiative îndrăznețe. O inițiativă de a face ceva cu adevărat frumos și relevant pentru oamenii care ne înconjoară. Este o dovadă vie a principiului «Dacă-ți dorești, se poate». «KamerArt» este un ansamblu de muzicieni de elită, care țintesc spre același scop: a face muzică bună. Asta explică nerăbdarea mea pentru concertul din 26 octombrie pe care îl aștept cu entuziasm. Va fi un concert memorabil, caracterizat de multă pasiune, energie și chef de viață”.

Izabela Ghergu (violoncel)

„De proiectul «KamerArt» am aflat încă din timpul când acesta însemna doar o idee, un vis al unor studenți ce își doreau să înființeze o camerată. Îmi amintesc cu drag când am primit un telefon de la Nicolae Dobrovicescu, Nicky, cum îi spunem noi, care mi-a povestit ce are de gând și m-a întrebat dacă vreau să particip la proiect. Am acceptat și mă bucur enorm că am făcut-o. «KamerArt» este o familie alcătuită dintr-un grup de tineri muzicieni în formare, care se respectă între ei ca artiști și oameni și care au legat relații frumoase și sincere de prietenie. Concertul din data de 26 octombrie este un eveniment pe care îl aștept cu emoție și nerăbdare. Colaborarea cu maestrul Horia Andreescu este o onoare pentru noi. În prima parte a programului, voi interpreta «Adagio în sol minor» de Tomaso Albinoni, susținută de colegii mei. De asemenea, voi cânta alături de bunul meu prieten violoncelist Cornelius Zirbo o piesă scrisă de Giovanni Sollima, «Violoncelles, vibrez!»”

Alexandru Spînu (violă)

„Pentru mine «KamerArt» e un proiect «altfel». Suntem cu toții prieteni, iar în repetiții putem purta discuții profesioniste în legătură cu viziunea asupra lucrării, asupra frazării etc, rămânând, desigur, prieteni. La repetiții și concerte mereu se cântă cu profesionalism și respect, respect pe care îl câștigăm unii pentru ceilalți când vedem că putem lucra un program destul de pretențios, distrându-ne și bucurându-ne în același timp de muzica în sine. Desigur, mai apar și diferențe de opinie, dar unde ar mai fi curiozitatea muzicală și distracția, dacă toți am avea aceeași opinie și am gândi la fel? Nu cred că ne-am certat vreodată. Poate pe ici pe colo s-a întâmplat să mai apară mici neînțelegeri, care, peste câteva ore, s-au rezolvat cu o băutură la «Biblioteca» și niște râsete și glume proaste (de muzicieni, pentru noi sunt amuzante).

Am intrat în orchestră exact acum un an, la invitația lui Nicky, pe care încă nu îl cunoșteam foarte bine atunci. Am acceptat invitația cu entuziasm, urmând să îmi fac debutul ca solist pe scena sălii „George Enescu” de la Conservator, alături de acest ansamblu orchestral, cu Telemann –  «Concertul în Sol Major pentru violă». Deși e o lucrare destul de simplă ca formă, fiind prima mea prestație cu o orchestră în spate, am avut foarte multe emoții! Țin minte că s-a produs un decalaj la un moment dat; m-am uitat la șefa de partidă de la Violoncel și, în timpul concertului, am dat din cap în semn de «Ce facem?», iar ea mi-a mimat: «Nu știu!» și am început să râdem. Câteva secunde mai târziu, un băiat din partida de Violoncel (de care mie îmi place foarte mult și căruia îi sunt mai mult decât recunoscător pentru multe) a luat inițiativa și a dat în fortissimo primul timp, și efectiv toată orchestra era iar împreună cu mine. A salvat situația! A fost genul de întâmplare plină de emoții pentru toți, care durează 3-4 secunde, dar pare o eternitate, și totuși am rezolvat-o cu niște voie bună și calm. De-asta îmi place orchestra asta și de-asta îmi place să cânt cu ei.

Când am auzit că vom cânta în Festivalul Național de Teatru la Sala Auditorium m-am bucurat foarte tare. Mergeam la Auditorium când eram mai mic, la concertele care se țineau în cadrul Festivalului Enescu, cele de dimineață. Știu că îmi plăcea foarte mult și mă gândeam că și eu aș vrea să cânt în sala aceea. Uite că acum se întâmplă! Reprezintă o onoare și un pas înainte pentru formația noastră să fim invitați să cântăm în cadrul unui asemenea festival, fiind un pas înainte, pentru noi, ca proiect independent.

Pe 26 octombrie vom aborda un program îndrăzneț din punct de vedere al mélange-ului stilistic, trecând de la Sibelius la Piazzolla, apoi la Albinoni, Sarasate, la geniul improvizatoric Sollima, iar apoi la superba, dar pretențioasă, serenadă pentru coarde de Ceaikovski. Deși sunt compozitori din aproape toate perioadele și nu am urmat neapărat un anumit stil sau o anumită perioadă pentru tot programul nostru de concert, cred că toate piesele arată pe față entuziasmul, elanul și emoția unor tineri care, deși se plâng uneori că se stă prea mult la repetiție, se bucură cu adevărat de muzica creată și de conexiunile interumane ce se formează la nivel spiritual, vrând-nevrând, când cântă împreună. Cred că și de data asta ne vom distra cu toții foarte tare și sperăm să vă bucurați și voi cel puțin la fel de mult ca noi de concertul dirijat de maestrul Horia Andreescu, din data de 26 octombrie de la Sala Auditorium!”

Bilete la concertul KamerArt, aici.

Mai multe detalii despre eveniment, aici.