class="">Raquel Castells și Irene Bau (Bea Jaialdia European Theatre Festival of Bilbao): „Arta și teatrul pot cu adevărat să vindece suflete”

Raquel Castells și Irene Bau (Bea Jaialdia European Theatre Festival of Bilbao): „Arta și teatrul pot cu adevărat să vindece suflete”

Ca în fiecare an, și ediția de anula scesta a FNT a creat ocazia pentru întâlniri interesante cu și între mulți profesioniști din teatru și arte performative din întreaga lume. Din Spania (și Liban), anul acesta au venit două invitate implicate în crearea unui festival ce va avea loc anul viitor, numit Bea Jaialdia European Theatre Festival în Bilbao (Țara Bascilor, Spania). Actrița de teatru și film IRENE BAU este unul dintre inițiatorii Pabellon 6 din Bilbao, un centru de arte performative și „laborator teatral” care aduce laolaltă diferiți creatori artistici, care sunt totodată și administratorii spațiului respectiv. RAQUEL CASTELLS este regizoare și producătoare de film originară din Spania, care a lucrat în Belgia dar și în Africa și Orientul Mijlociu (Liban). Ambele invitate sunt selecționeri pentru sus-numitul festival ce va avea loc la Bilbao.

27 octombrie 2018,  Stiri

Vorbiți-ne despre prezența voastră la FNT și despre festivalul pe care îl pregătiți pentru anul viitor.

Raquel Castells: Am venit la FNT în căutare de parteneri pentru a descoperi spectacole de foarte bună calitate, dar și pentru a găsi parteneri pentru festivalul nostru din Bilbao. Focusul festivalului va fi pe publicul tânăr, pe adolescenți și copii, dar și pe tinerii profesionitși din domeniu (dramaturgi, regizori, actori) din toată Europa. Festivalul nostru va fi ca un vârf de aisberg, ofering publicului spaniol și nu numai ocazia de a vedea teatru din toată Europa, însă în același timp noi ne dorim să crăm și relații de durată cu teatre cu o filozofie similară cu a noastră; ne dorim să lucrăm împreună cu astel de instituții pentru a crea programe de rezidență artistică în Europa, și de asemenea pentru a explora modalitățile de dezvoltare a publicului, noua dramaturgie – toate acestea având în centru publicul tânăr.

Un alt focus al festivalului din Bilbao va fi înțelegerea modului în care putem atrage noi publicuri tinere. În acest scop, vrem să vedem cum este abordat acest subiect în diferite țări europene. E vorba de atragerea tinerilor dar și de modul în care îi putem face să revină.”

Cum ați descrie scena de teatru pentru și cu tineri în Spania, și relația acesteia cu realitatea socială?

Irene Bau: ”Tot mai mult au început să apară companii tinere, cu oameni chiar sub 30 de ani. Ei aduc propriile lor forme de exprimare dramatică și de limbaj teatral. Tinerii sunt în permanentă mișcare și activitate, i de asemenea mereu mai informați.”

Raquel Castells: ”Evident, teatrul reflectă timpurile și societatea în care trăim, și de asemenea ne face să reflectăm la diferite lucruri, deci este un mod prin care ne dezvoltăm. Astăzi tinerii au atâtea moduri de a se informa și de asemenea de a se exprima. Aceste noi exprimări și comunicări sunt importante și trebuie încurajate. Faptul că teatrul are această energie foarte vie este tocmai motivul pentru care nu va muri. Dar trebuie să ne obișnuim cu faptul că permanent apar noi limbaje și exprimări.

Eu am lucrat și în Europa, în Bilbao și Bruxelles, dar și în Orientul Mijlociu, în iordania și Beirut. Subiectele active în dierite societăți de pe glob variază în funcție de mulți factori și contexte, dar în orice caz, teatrul rămâne o oglindă a ceea ce se întâmplă în societate. Eu vin dintr-o experiență vastă în cinematograie, acest festival la care lucrăm în Bilbao este primul meu proiect de teatru. M-am alăturat Pabellon 6, teatrul din Bilbao care organizează acest festival, ca producător cu o experiență internațională. Intenția noastră este să creăm o platformă internațională de dialog despre teatru pentru tineri, atât din punct de vedere profesional cîâ și creativ.”

În timpurile complicate în care trăim, mai au oamenii nevoie de teatru?

Raquel Castells: „Eu văd teatrul evident ca o formă de dialog cu publicul și ca un instrument pentru a face oamenii să se gândească la unele lucruri, dar și ca un facilitator al vindecării. Arta chiar vindecă sufletele oamenilor. De exemplu putem lucra prin artă și teatru cu femei aflate în situații dificile, cu copii traumatizați de război, etc. Când aducem teatrul și exprimarea artistică aproape de astfel de oameni (și nu numai), care poate nu s-au mai întâlnit cu arta în acest fel, atunci creăm un context în care teatrul chiar poate să ajute oamenii în mod concret.”

Ireben Bau: „Emoțiile și empatia sunt esențiale pentru oameni. Într-o lume din ce în ce mai ndividualistă, în care toți suntem scufundați în telefoanele noastre mobile și în micile noastre bule, deseori uităm că suntem de fapt creaturi sociale, împreună cu ceilalți. Să simțim empatie alături de alți oameni la un spectacol de teatru este o experiență care ne readuce la structura noastră fundamentală. Asta ne și satisface nevoia de a ne vedea reflectați în ceilalți, de a ne regăsi experiențele proprii în cele ale celorlalți. La urma urmei, ceea ce ne susține să mergem mai departe este această lume interioară, pe care teatrul o poate hrăni.”

Imagini de la acest interviu găsiți aici