class="">Festivalul Național de Teatru 2022 Repere – Ziua IV, 8 Noiembrie

Festivalul Național de Teatru 2022 Repere – Ziua IV, 8 Noiembrie

Un număr de 28 de evenimente fac obiectul alegerii spectatorilor în cea de-a patra zi a Festivalului Național de Teatru 2022: spectacole de teatru, instalații performative, creații online și VR, lansări de carte, expoziții și ateliere teatrale.

7 noiembrie 2022  Stiri, Comunicate de presă FNT

Iată câteva repere ale principalelor evenimente ale zilei de 8 noiembrie:

  

VERNISAJ, ora 18:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Media Foaier (intrare liberă)

Les Loges” / „Cabinele” – Instalație imersivă în jurul scrierilor dramatice contemporane

(producător: Théâtre Nouvelle Génération, Centre dramatique national de Lyon, coproducător: ARTCENA, cu sprijinul Institutului Francez din România)

O instalație de Joris Mathieu și Nicolas Boudier împreună cu Haut et Court

Les Loges” / „Cabinele” / „Lojele” – este un dispozitiv pentru un spectator, la confluența creației digitale și medierii, care își propune să promoveze și să încurajeze descoperirea scrisului dramatic contemporan, printr-o experiență digitală sensibilă.

Luând loc în Lojă, vizitatorul se instalează pentru a experimenta un tête-à-tête, timp de câteva minute, cu un interpret virtual care îl va cufunda în intimitatea unui text teatral. Prin ridicarea receptorului, ești pus în contact cu un actor într-o proximitate unică, de parcă ai fi așezat de cealaltă parte a oglinzii. Datorită unui dispozitiv de teatru optic, acest interpret apare virtual și te privește drept în ochi pentru a împărtăși cu tine un monolog din repertoriul dramatic francez contemporan. E vorba despre crearea unei experiențe care împrumută din codurile teatrale și care aduce un omagiu artei actorului.

Colecția de texte prezentată în FNT 2022 a fost realizată în coproducție cu compania „Haut et Court” din texte selectate dintre dintre câștigătorii „Aide à la création” pentru texte dramatice și ai Marelui Premiu pentru literatură dramatică din Franța, pe care Centrul Național francez le decernează în fiecare an. Repertoriul inclus în Les Loges este menit să crească și să se îmbogățească în timp.

Instalație în limba franceză, cu versiune în limba engleză

5-13 noiembrie – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media Foaier (zilnic între orele 10.00-20.00 – INTRARE LIBERĂ)

  

Lansarea Dicționarului Multimedia al Teatrului Românesc, ediția a-3-a

Autoarea si curatoarea conceptului, Cristina Modreanu

Dicționarul Multimedia al Teatrului Românesc este o platformă digitală creată pentru a oferi conținut nou, de specialitate, dar și pentru a agrega, în același timp, informația existentă deja online despre artiști legendari și spectacole cult ale teatrului românesc. Platforma a ajuns la cea de-a treia ediție, iar în acest moment proiectul însumează 150 de intrări de dicționar.

Profilurile de artiști și spectacole sunt create de o echipă complexă, de peste 50 de oameni, alcătuită din specialiști în teatru care au scris articole introductive, din perspectivă contemporană, și studenți la facultățile cu profil de teatru, care au strâns materialele conexe pentru fiecare dintre ele.

Detalii: https://fnt.ro/2022/lansarea-dictionarului-multimedia-al-teatrului-romanesc-editia-a-3-a/, https://www.dmtr.ro

Ora 18:30 – Teatrul Odeon, Sala Studio

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

  

Lectură performativă: „Dumnezeu” – de Ferdinand von Schirach

(producător: Festivalul Național de Teatru, 2022, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

Regia: Bobi Pricop

Dumnezeu” abordează problema asistenței medicale în caz de sinucidere pe fondul dispozițiilor de drept constituțional și penal din Republica Federală Germania. În noua sa piesă, Ferdinand von Schirach negociază moartea umană. Și ca și în prima sa piesă de teatru „Teroare”, trebuie să dăm noi înșine o sentință la final. Cui îi aparține viața noastră? Cine decide asupra morții? Cine suntem noi? Și cine vrem să fim?

Spectacol-lectură urmat de discuții cu publicul

Moderatoare: Irina Wolf

Expert invitat: Emilian Mihailov, specialist în bioetică

Ora 16:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala Media

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

  

Cine mai scrie despre teatru?” (ateliere de critică teatrală online). Timp de 5 zile, studente și studenți ale/ai secțiilor de Teatrologie din facultățile de teatru se întâlnesc virtual sau fizic cu critici de teatru și teoreticieni/teoreticiene din zona artelor performative, pentru a explora modalități de abordare multiple din critica și teoria teatrală. O vor face pe o platformă special creată la care vor avea acces studenți ai secțiilor de Teatrologie din întreaga țară. Scopul acestor ateliere este de a încuraja actul critic al studenților, de a oferi noi perspective asupra a ceea ce înseamnă să fii „critic de teatru”, de a nuanța profunzimea relației pe care teatrul o întreține cu… critica sa. Atelierul din 8 noiembrie (orele 12.00 – 14.00) va fi susținut de Cristina Rusiecki.

EVENIMENT CU CIRCUIT ÎNCHIS

  

În modulul destinat performance-urilor, (producții care se înscriu în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR), sunt prezente astăzi:

  

Worker of the Year” – Home delivered performance

de Tudor Ganea; un concept de: Ioana Păun și Flavia Giurgiu

(producători: Ioana Păun și Flavia Giurgiu, ARCUB și Centrul Cultural Clujean; Co-finanțat de: AFCN – Administrația Fondului Cultural Național)

Coordonator: Raluca Felezeu

Comanzi o cutie. Un curier ți-o aduce la ușă. O deschizi. Citești cu atenție instrucțiunile. În interior găsești 5 pungi sigilate. Pornești coloana sonoră imersivă. O voce te introduce într-o lume distopică, o lume în care oamenii sunt separați și în care protagonistul ești tu. Ai o oră să trăiești experiența de unul singur, în intimitatea locuinței tale.

Un sound ca de film, cu o voce implicată, te poartă pas cu pas într-o realitate alternativă, prin instrucțiuni ghidate, narațiune, o coloana sonoră cinematica și interacțiuni cu obiectele primite. Spațiile, lucrurile și situațiile din performance vorbesc despre teritorii îndepărtate, dar în același timp înspăimântător de posibile: existența a devenit aparent perfectă și lipsită de presiunea alegerilor.”

Kitul performativ poate fi comandat online și ajunge acasă la participanți sub forma unui pachet complet ce conține obiecte, gadget-uri, lumini. Pentru o experiență completă este nevoie să aștepți să se lase seara, să fie cât mai liniște în casă, să ai o oră de unul singur. Fiecare kit este destinat doar unei persoane, întreaga experiență este ghidată iar arsenalul de recuzită din pachet se consumă pe perioada performance-ului. Din momentul primirii kit-ului este indicat să fie deschis și folosit în maxim 3 zile.

Worker of the Year” este un proiect original conceput în contextul pandemiei de artistele Ioana Păun și Flavia Giurgiu. Proiectul pleacă de la convingerea lor că în fiecare din noi există potențial performativ. Pariul lor, ca artiste, e să aibă totală încredere în ce va face participantul cu kit-ul pe care îl primește, că își descoperă sclipirea și va merge pe mâna ei

Detalii: https://fnt.ro/2022/worker-of-the-year/  , https://arcub.ro/worker-of-the-year/

Informații și înscrieri pentru obținerea kit-ului la: [email protected] sau un mesaj la 0747261346. Experiența este gratuită, dar stocul este limitat.

  

Insula de Teatru VR” (instalație performativă)

Producător: Teatrul „Andrei Mureșanu”, Sf. Gheorghe cu sprijinul AFCN.

Regia și decorul: Eugen Gyemant

Noua producție teatrală RICHARD III este o abordare postmodernă a piesei celebrului dramaturg. Spectacolul este segmentat în 13 episoade si este disponibil gratuit pe www.teatruVR.ro și pe www.VR-hall.com cu subtitrare în limba engleză.

Detalii: https://fnt.ro/2022/insula-de-teatru-vr-instalatie-performativa/

5-13 noiembrie – Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare) – Foaierul de Marmură (Parter)

Instalația se poate vizita cu 2 (două) ore înaintea spectacolelor programate la Sala Mare.

INTRARE LIBERĂ

  

Actrițe. Adică, scuze că te ating” – de Michał Telega

(coproducători: Teatrul Postnațional Interfonic și Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București și Kinema Ikon)

Regia: Mihai Păcurar

Sound design: Vlaicu Golcea

Actrițe. Adică, scuze că te ating” este un spectacol despre abuz fizic și emoțional în sistemul ierarhic din mediul teatral prezent în cadrul instituțiilor și colectivelor artistice.

Detalii: https://fnt.ro/2022/actrite-adica-scuze-ca-te-ating/ , https://interfonic.ro/actrite-adica-scuze-ca-te-ating-de-michal-telega/

Producție invitată în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR.

Orele 15.00 și 16.30 – Goethe-Institut București

Accesul se face prin înscrierea la: [email protected]

  

Notă de trecere” – de Agata M. Skrzypek

(producătoare: Laura Trocan, coproducător: Institutul Polonez din București, cu sprijinul: Goethe-Institut București)

Regia, muzica originală și sound design: Vlaicu Golcea

Instalație textilă: Cristina Milea, Sculptura cinetică: Alex Halka

Notă de trecere” este un spectacol de teatru despre violență, mobbing și abuzuri sexuale în cadrul studiilor doctorale din universități. O instalație cinetico-sculptural sonoră, care, în viziunea Teatrului Postnațional Interfonic, își găsește propriul habitat atât într-o sală de teatru, cât și într-un muzeu de artă contemporană.

Detalii: https://interfonic.ro/nota-de-trecere-de-agata-m-skrzypek/ , https://fnt.ro/2022/nota-de-trecere/

Producție invitată în secțiunea FNT dedicată Instalațiilor performative, creații online și VR.

Orele 15:00 și 16:30 – Teatrelli

INTRARE LIBERĂ în limita locurilor disponibile

  

Spectacole de teatru:

  

Trei surori” – după: Anton Pavlovici Cehov

Producător: Universitatea de Arte din Târgu Mureş – Facultatea de Arte

Regia și scenografia: Irina Moscu

Detalii – https://fnt.ro/2022/macbeth/

Producție invitată în FNT în cadrul secțiunii dedicate Facultăților de Teatru din România

Ora 17:00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Mică

INTRARE LIBERĂ – în limita locurilor disponibile

  

Lacrimile amare ale Petrei von Kant” – de Rainer Werner Fassbinder

(producător: Teatrul „Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe)

Regia: Radu Nica

Detalii – https://fnt.ro/2022/lacrimile-amare-ale-petrei-von-kant/

Ora 17.00 – Teatrul Național „I.L.Caragiale” din București, Sala Atelier

  

(In)dependenții – homo sapiens non urinat in ventum” – de Catinca Drăgănescu

O inițiativă Idea77 realizată în parteneriat cu unteatru, Centrul Replika și Teatrul LUNI de la Green Hours

Regia: Catinca Drăgănescu

Un spectacol despre condiția lucrătorului cultural independent din România.

Proiectul face parte din platforma „Microistoria performativă a lucrătorului cultural independent ȋn România” și reprezintă un demers de auto-reprezentare cu mijloace artistice și arhivare performativă.

Detalii: https://fnt.ro/2022/independentii-homo-sapiens-non-urinat-in-ventum/   ,

https://www.unteatru.ro/event/independentii-2/

Orele 18:00 și 21:00 – unteatru

  

Vinegar Tom” – de Caryl Churchill

(producător: Teatrul „Regina Maria” Oradea – Trupa „Iosif Vulcan”)

Regia: Dragoș Alexandru Mușoiu

O comedie neagră, cu song-uri, scrisă în stil brechtian.

Detalii: https://www.teatrulreginamaria.ro/ro/trupa-iosif-vulcan/spectacole/2673-vinegar-tom , https://fnt.ro/2022/vinegar-tom/

Ora 18:30 – Teatrul Bulandra București, Sala „Liviu Ciulei” (Izvor)

  

Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov.”

(producător: Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Chișinău)

Regia si adaptarea: Petru Hadârcă

Detalii: https://fnt.ro/2022/capcana/  , https://tnme.md/spectacole/capcana/

Producție invitată în FNT

Spectacolul a avut premiera în 15 septembrie 2022 în cadrul celei de-a a șaptea ediții a Reuniunii Teatrelor Naționale Românești la Chișinău, care s-a desfășurat sub genericul „Artiștii pentru pace, libertate, speranță”.

Ora 19:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala „Ion Caramitru” (Sala Mare)

 

Nu mai ține linia ocupată” – de Alexandra Felseghi

(producător: Teatrul Național „Lucian Blaga” Cluj-Napoca)

Regia: Adina Lazăr

Detalii: http://www.teatrulnationalcluj.ro/piesa-724/nu-mai-tine-linia-ocupata/  , https://fnt.ro/2022/nu-mai-tine-linia-ocupata/

Spectacol invitat în FNT în secțiunea „Macro-istorii. Societăți fragmentate”

Ora 21:00 – Teatrul Odeon, Sala Majestic

  

Are we human or are we dancers?”

(producător: M Studio, Sfântu-Gheorghe)

Regia și coregrafia: Ioana Marchidan

Detalii: https://fnt.ro/2022/are-we-human-or-are-we-dancers/https://www.m-studio.ro/ro/are-we-human-or-are-we-dancers-%7C-de-ioana-marchidan.html

Spectacol în limba maghiară cu traducere în limbile română și engleză

Producție invitată în FNT în secțiunea „ Granițe fragile / Teritorii hibride”

Ora 22:00 – Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Sala Pictură